שתף קטע נבחר

נתניהו: ציר איראן-לוזאן-תימן מסוכן מאוד לאנושות

ראש הממשלה הזהיר מההסכם המסתמן עם איראן ואמר כי יש לעצור אותו: "איראן מבצעת תנועת מלקחיים גם מדרום כדי להשתלט ולכבוש את המזרח התיכון כולו". במקביל, בכירים בשיחות הגרעין בלוזאן אמרו שהצדדים עשו התקדמות נוספת, אף שנותרו עדיין כמה סוגיות בלתי פתורות

בזמן שאיראן והמעצמות קרובות מתמיד להסכם הגרעין, מזהיר לפני הצהריים (יום א') ראש הממשלה בנימין נתניהו מההסכם. בפתח ישיבת הממשלה השבועית אמר נתניהו: "אחרי ציר ביירות-דמשק-בגדד, איראן מבצעת תנועת מלקחיים גם מדרום כדי להשתלט ולכבוש את המזרח התיכון כולו. הציר איראן-לוזאן-תימן מסוכן מאוד לאנושות וצריך לעצור אותו".

 

נתניהו אמר כי שוחח עם מנהיגי הרפובליקנים בסנאט: "הבעתי בפניהם את הדאגה העמוקה שלנו מההסדר המסתמן מאיראן משיחות הגרעין. ההסכם הזה מאשש את כל החששות שלנו ואף יותר מזה. במקביל להתכנסות להסכם המסוכן הזה באי כוחם של איראן בתימן מנהלים מהלך של כיבוש חלקים נרחבים ממדינה זו בניסיון השתלטות על מצרי באב אל-מנדב, שמשנים את מאזן השיט ואספקת הנפט".

 

ראש הממשלה נכנס לישיבת הממשלה (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
ראש הממשלה נכנס לישיבת הממשלה(צילום: אמיל סלמן)

ממשיכים בשיחות בלוזאן. נציגי איראן והמעצמות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממשיכים בשיחות בלוזאן. נציגי איראן והמעצמות(צילום: רויטרס)

חבר הקבינט השר גלעד ארדן הוסיף לפני פתיחת הישיבה: "כל הסימנים, כולל הציוץ של שרת החוץ באיחוד האירופי על כך שהצדדים קרובים מתמיד להסכם, מעידים שהכיוון הוא לצערי מתקדם להסכם, אבל אנחנו נמשיך לעשות את מה שניתן. ראש הממשלה פועל מול המנהיגים כדי לנסות ולהסביר את המשמעויות החמורות. גם לא מאוחר לאופוזיציה בישראל להצטרף ולפעול כדי לבלום את ההסכם הזה, שעלול לסכן את העתיד והיציבות במזרח התיכון".

 

לפני הישיבה התייחס שר התשתיות סילבן שלום לשיחות הגרעין. "לצערי הכוונה היא להגיע להסכם וזה נראה כמעט בכל מחיר. אפשר לעשות עוד כדי להגיע להסכם טוב יותר", הוא אמר. "המטרה חשובה לא רק לישראל אלא לעולם כולו. כל בנות בריתה של ארצות הברית מבקשות ממנה לא לחתום על ההסכם הזה שיפתח מרוץ חימוש. לראות את איראן מעורבת עד צוואר במה שנעשה בעיראק, סוריה ותימן ולתת לה את הפרס הזה - הדעת אינה סובלת".

 

קרי נשאר בשווייץ

בינתיים גורמים רשמיים במשא ומתן אמרו כי הצדדים עשו התקדמות נוספת, אף שנותרו עדיין כמה סוגיות בלתי פתורות. שני הגורמים אמרו לסוכנות הידיעות AP כי איראן הסכימה טנטטיבית להגביל את מספר הצנטריפוגות שתורשה להפעיל לצורך העשרת אורניום ל-6,000, או אפילו פחות, באתר ההעשרה המרכזי שלה. הגורמים אמרו עוד כי איראן הסכימה להוציא מתחומיה את כל האורניום המועשר שהיא מייצרת, ולהעביר אותו לרוסיה.

 

לדברי הבכירים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP, יש עדיין סוגיות לא פתורות בנוגע למשך הזמן שבו ייושמו ההגבלות על תוכנית הגרעין האיראנית, בנוגע לפיקוח על יישום ההסכם מצד איראן ובנוגע לנושאים נוספים.

הציוץ של מוגריני. "קרובים מתמיד" ()
הציוץ של מוגריני. "קרובים מתמיד"

דחה את שובו לארה"ב. ג'ון קרי (צילום: AP) (צילום: AP)
דחה את שובו לארה"ב. ג'ון קרי(צילום: AP)

מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ביטל הבוקר את חזרתו לארה"ב שתוכננה להיום, צעד שיש הרואים בו סימן דווקא לקשיים במשא ומתן. קרי אמור היה לשוב לארה"ב לאירוע חשוב לכבוד הסנאטור אדוארד קנדי, אבל בשל הנסיבות החליט להישאר בשיחות בשוויץ. קרי שירת עם קנדי 25 שנה בסנאט והם חברים קרובים, והעובדה שהחליט להיעדר מהאירוע לכבודו מלמדת כנראה על מידת האינטנסיביות של השיחות בז'נבה.

 

גורמים המעורבים בשיחות בז'נבה מנו בימים האחרונים כמה בעיות שמקשות על המשא ומתן, בהן התנגדות איראן להגבלות שרוצות המעצמות להטיל עליה בנושאי מחקר ופיתוח, וכן דרישתה להסיר במהרה את הסנקציות הבינלאומיות הקשות שהוטלו עליה. המעצמות מנגד רוצות שההסרה הזו תהיה הדרגתית מאוד, ותיעשה בהתאם למידת יישום ההסכם מצד איראן.

 

לפי פרסומים מהימים האחרונים איראן והמעצמות סיכמו שלאיראן יותר ב-10 השנים הקרובות להפעיל עד 6,000 צנטריפוגות באתר ההעשרה המרכזי שלה בנתנז, תוך הקלה הדרגתית של ההגבלות על תוכנית הגרעין האיראנית בחמש השנים הבאות. גם גורלו של מתקן ההעשרה התת-קרקעי המבוצר פורדו נראה קרוב יותר לסיכום. גורמים אמרו ל-AP שארה"ב עשויה לאפשר לאיראן להפעיל מאות צנטריפוגות בפורדו. במקום באורניום, לצנטריפוגות שבהן יורשה לאיראן להשתמש בפורדו יוכנסו חומרים המשמשים לצורכי רפואה, תעשייה ומדע.

 

בישראל כבר השלימו עם העובדה שהסכם רע שייחתם בלוזאן הוא עובדה מוגמרת, שתאפשר לאיראן להתקדם בתוכנית הגרעין עם לגיטימציה בינלאומית. למרות זאת, עד הרגע האחרון ינסו בירושלים להשפיע על המתווה המתגבש. בסוף השבוע קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו שיחות טלפון, בין השאר עם מזכיר המדינה קרי (פעמיים), עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. מלכתחילה דרשה ישראל הסכם שיהיה בו פירוק ונטרול של תוכנית הגרעין האיראנית ולא הסכם שיש בו הקפאה, בקרה ופיקוח. בביקורת שלה מתמקדת ישראל בנקודות שככל הנראה לא סוכמו עדיין: איסור על מחקר ופיתוח צנטריפוגות חדשות, ודרישה מהאיראנים לחשוף את הפעולות שעשו עד כה ולהשיב לכל השאלות של סבא"א בעיקר בנוגע לניסויים שביצעו במנגנונים של פצצות גרעין וראשי נפץ גרעיניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: EPA
מומלצים