שתף קטע נבחר

מה הקשר בין פרטיות ברשת לקריסת הרשויות?

רשת חברתית חדשה ועצמאית מאיימת לחתור תחת פייסבוק, ומציעה לנו דרך חדשה לפעילות מקוונת ללא פיקוח. לצד המשמעויות האוטופיות שלה צריך לשקול גם את החסרונות - שכוללים שיתוף חופשי של תכנים מסוכנים ואת איבוד המשמעות של הרשויות הביטחוניות שלנו

בשבועות האחרונים כתבתי, ממש על קצה המזלג, על רשת חברתית חדשה בשם SYNEREO. מדובר ברשת חברתית שמתכננת להחליף את פייסבוק, ולחתור תחתיה בדרך שונה. בשבוע שעבר השתמשתי בתחזיותיו של העתידן ד"ר רועי צזאנה (מתוך ספרו "המסע לעתיד"), כדי להציג את מדפסות התלת מימד. בטור הזה אני רוצה לסגור קצוות ולחבר את שני הנושאים ביחד - מה שייצר כמה שאלות לגבי העתיד. נתחיל.

 

טורים נוספים של ד"ר אושי שהם קראוס בערוץ הכלכלה :

מדפסות תלת מימד: איך הן ישנו את חיינו?

המתחרה של פייסבוק: דמוקרטיה אנרכיסטית

עתיד בלי קפיטליזם: הכסף יחולק סטטיסטית

 

על בעל האחוזה

כלכלנים וסוציולוגים יכנו את המודל של חברות כמו פייסבוק וגוגל בשם "קפיטליזם נאו פאודלי". כמו בעל האחוזה של ימי הביניים (במשטר הפיאודלי), מארק צוקרברג הוא בעל האדמות; הפלטפורמה שייכת לו. גם הניהול של פייסבוק נעשה באמצעותו, והוא בסופו של דבר מחליט על הכל.

פייסבוק. קפיטליזם נאו פאודלי (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
פייסבוק. קפיטליזם נאו פאודלי(צילום: Shutterstock)

כמו בימי הביניים, בעל האחוזה שלנו לא יכול לתפקד בלי האיכרים הקטנים, אלה שמעבדים את הקרקע הוירטואלית שלו. אנחנו כותבים סטטוסים, משתפים תמונות ומרוויחים הרבה מהפלטפורמה, ובתמורה רואים פרסומות ומאפשרים לבעל האחוזה לבלוש עלינו. כמו בימי הביניים, אנחנו לא יכולים בלי צוקרברג ופייסבוק שלו, אבל גם הוא לא יכול בלעדינו.

 

אבל כפי שנעלם גם המשטר הפאודלי לטובת מבנים אחרים, שהיטיבו יותר עם האדם הקטן, כך גם המבנה הכלכלי הנאו פאודלי מתחיל להתמוסס לטובת מבנים חדשים, מסקרנים יותר. מבנים כאלה מייצגת בטור שלנו הרשת החברתית החדשה Synereo.

 

על הקומונות

כדי שבעל האחוזה שלנו (צוקרברג) יוכל להתפרנס, הוא צריך לבלוש אחרינו. הוא צריך לזהות את הנתונים שלנו ולאפשר למפרסמים להשתמש ב-Add Manager, אשף הפרסום של פייסבוק. על צוקרברג לרכז את הנתונים אצלו - או במילים אחרות, הוא צריך להחזיק את הפלטפורמה קרוב לחזה. כל הנתונים של פייסבוק מצויים בחוות שרתים בשליטת חברת פייסבוק. אנחנו לא יכולים לגשת אליהם.

 

אבל המודל של Synereo שונה. מדוע, שואלים אנשיו, שנאפשר לבעל האחוזה להחזיק את כל הנתונים? הרי אנחנו יודעים שידע מרוכז הוא כוח, ואנחנו לא באמת רוצים שקבוצת אנשים קטנה תחזיק בכוח.

 

המודל של Synereo מזכיר לנו את תוכנות שיתוף הקבצים. ב- Synereo כל המידע של כל משתמש בודד מפורר ושמור בחלקים קטנים ומוצפנים במחשבים אחרים של משתמשי הרשת. כל משתמש מקדיש, כחלק מפעולה האוטומטית של סינראו, חלק קטן מהזיכרון שלו לגוש מידע שמורכב משברוני מידע של אלפים אחרים, שמעורבבים זה בזה בלי שבעל המחשב המאחסן יוכל לגשת אליהם. וזה אומר שאין נקודה מרכזית שיכולה להחזיק את הניהול של הרשת החברתית הזאת, ואין בעצם שום הנהלה ושום ריכוז של המידע בידי אדם אחד.

 

ואנחנו? ובכן, במקום להיות איכרים ואריסים שפועלים על אדמת צוקרברג, הפכנו למיליארד איכרים שהאדמות שלהם ברשותם בלבד, האדמות האלה שמורות ברשות כולנו.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אז מה יצרנו בעצם? איזה סוג של ארגון חברתי יש לנו כאן?

 

אנחנו לא בדיוק חברי קומונה - כל אחד מאיתנו הוא אינדיבידואל עצמאי, ובעל אדמה משלו - כלומר, הפיד הפרטי שלו נגיש רק לו, אבל גם שמור אצל כולם. מדובר ברשת ללא מנהל, וללא איש אשר מנווט אותה. מדובר בעצם בגל חברתי שפועל מתוך עצמו, ואי אפשר לחסום אותו.

 

האם יש כאן דוגמה לחברה אנרכית מושלמת? לחברה ללא שליטים? אולי האלגוריתם של Synereo הוא השולט ברשת הזאת? ואם יש כאן חברה של בודדים פרטיים לגמרי, כל אדם יוכל לומר על אחרים מה שהוא רוצה.

 

מדפסות תלת מימד

במדריך לעתיד, רועי צזאנה מספר לנו על המדפסות התלת מימדיות. צזנה מדבר על חברה עתידית שבה יוכל כל אדם לייצר בבית מוצרי צריכה רגילים באמצעות המדפסת שלו. אנשים יוכלו לייצר פריטי נוי, אבל גם מאכלים ואולי אפילו תערובות כימיות שונות.

 

יש לדבר הזה כמובן יתרונות וגם חסרונות. יתרון אחד יכול להיות התאמה אישית מדויקת, לראשונה, של התרופות שלנו - במקום לקחת תרופה גנרית שנוצרה במעין פס ייצור ומתאימה איכשהו לכל החולים, נוכל לקבל תרכובת מדויקת של חומרים שמתאימים למבנה הפיזיולוגי שלנו. מצד שני, באותה הקלות אפשר יהיה לייצר סמים וחומרי חבלה.

 

איך כל זה קשור ל-Synereo? ובכן, בואו נחשוב על רשת ברוח Synereo. רשת שאליה אני מעלה נתונים על חומרי חבלה, ומשתף בהם רק קבוצה בודדת של חברים. כל אחד מאיתנו יכול לייצר את חומרי החבלה בבית באופן מיידי, ומה שחשוב כאן הוא שהחומרים שלי מוצפנים במאות אלפי מחשבים בכל העולם, ולסוכנויות ביון אין נגישות אליהם. האם מישהו יוכל לעצור אותנו?

 

אולי מדובר ברשת שמייצרת דווקא קבוצה של אינדיבידואלים שלא ניתן בשום פנים להיכנס לרשות הפרט שלהם? ואולי שתי האפשרויות נכונות ושלובות זו בזו?

 

הסתייגויות

הניסיון מלמד אותנו שכל מה שאפשר להצפין, אפשר בסופו של דבר גם לפצח. בימינו כבר מדברים על מחשבים קוואנטיים. אם מחשבים כאלה יצליחו לפצח את המבנה של רשת חברתית כמו Synereo, המבנה שהצגתי נופל.

 

נמשיך בטור הבא.

 

ד"ר אושי שהם קראוס, מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות . מוזמנים ליצור קשר ולהאזין לתכנית הרדיו שלי "קצה הקרחון ". התוכנית משודרת בימי רביעי, ב-12.05, ברשת א' של קול ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מארק צוקרברג. בעל האחוזה
צילום: AP
מדפסת תלת מימד
צילום: AP
צילום: דנה בר און
ד"ר אושי שהם קראוס
צילום: דנה בר און
מומלצים