שתף קטע נבחר

ההסכם עם איראן יביא לצניחה במחיר הנפט

מיליוני חביות נפט איראניות ממתינות להסרת הסנקציות. ברגע שיוסרו תמכור איראן במחירים נמוכים במיוחד כדי לחזור לשוק - מהלך שיפגע בשיקום עיראק. האם זה מה שמניע את המדינות לשאוף להסכם שעלול להביא לאיראן גרעינית? לא בטוח, אבל מדינות באסיה כבר לוטשות עיניים למחירים החדשים

הזינוק האפשרי בייצוא הנפט מאיראן לאחר סיום הסנקציות במידה ויחתם הסכם, יאתחל מחדש את המאבק בין היצרניות המובילות במזרח התיכון על הלקוחות באסיה - מהלך שיביא לצניחה במחירי הנפט. מי שתיפגע הכי קשה מהמהלך היא עיראק שנחשבת לחלשה ביותר מבין ספקיות הנפט הגדולות במזרח התיכון, כך עולה מפרסום ברויטרס.

 

עוד כתבות בנושא בערוץ בשוק ההון

מוצר בורסאי חדש: חוזים על אחסון נפט

האם סין תצליח להשפיע על מחירי הנפט?

 

ההתפתחות האחרונה בסאגת השיווק האגרסיבי היא שהמלאי הגדול והמחירים הנמוכים של הנפט צפויים ליפול עוד יותר בעקבות התוספת של הנפט מאיראן, וללא ספק יהפוך את המאבק של טהרן על נתח שוק, למשימה קשה יותר בגלל המחירים הנמוכים.

 

איראן למדה מעיראק את הטקטיקה לכניסה לשוק הנפט מחדש

"לא ניתן להפיק ללא ביקוש", הסביר מקור מהמפרץ הפרסי. "יש גבול לכל שוק, גם לחוזים ארוכי טווח בין יצרניות המפרץ הפרסי וחברות זיקוק מאסיה". לדבריו, זאת הסיבה שקשה לדמיין מצב בו הכמויות הגדולות החדשות פשוט ינגסו נתח שוק משאר המתחרות בקלות. "יש גבול גם אם האיראנים יציעו הנחות וימכרו במחירים נמוכים במיוחד".

שיחות הסכם הגרעין עם איראן (צילום: AP) (צילום: AP)
שיחות הסכם הגרעין עם איראן(צילום: AP)
 

מאז שהוטלו הסנקציות על איראן על ידי המערב, איראן הפכה למומחית בהצעות נוחות, בנתינת אשראי ומשלוח חינם לכל דורש על מנת להישאר במשחק. דבר שמזכיר את הטקטיקה שעיראק עשתה על מנת להיכנס מחדש לשוק הנפט לאחר נפילתו של סדאם חוסיין. אך למרות זאת, העמדה של בגדד אל מול כוחות שוק יצואנית הנפט, בהם מובילה ערב הסעודית, היא החלשה ביותר. כעת במידה ואיראן תחזור לתמונה עיראק תהיה הראשונה להפגע.

 

"כולם מחפשים נתח שוק", אמר מקור בשוק הנפט העיראקי שציין כי ענקית הנפט בבעלות הממשלה, Saudi Aramco, קיצצה במחירי הנפט הגולמי הנמכר לאסיה, כדי להשאר רלוונטיים אך גם כוויית הלכה בעקבותיה בסופו של דבר.

 

מדינות מחפשות ספקיות נפט יציבות

סמואל סיצוק, יועץ בכיר של רשות הנפט השבדית ציין אף הוא, שמלחמת מחירים בין עיראק לאיראן היא רק עניין של זמן אך הדבר הולך לפגוע בשתי המדינות באותה מידה למרות שעיראק נמצאת בעמדת נחיתות. "אתה רוצה לקבל את רוב הביקוש שלך מספקיות הנתפסות בתור יציבות יותר", הוא אומר. "רוב מדינות המפרץ הן בעלות יתרון טבעי מהבחינה הזאת והן לא יצטרכו למכור את הנפט הגולמי שלהן בהנחה כמו העיראקים והאיראנים".

 

הסנקציות שהוטלו על איראן קיצצו במחצית את ייצוא הנפט של איראן ל-1 מיליון חביות ביום בלבד, לעומת 2.5 מיליון חביות ביום בשנת 2012. מקורות המקורבים למדיניות הנפט האיראנית אומרים כי חברות אופ"ק נהנו מקבלת נתח שוק גדול יותר כאשר הייצוא של איראן צנח. כעת האיראנים מצפים מהמדינות שנהנו מן ההפקר להחזיר להם את אותו נתח שוק לאחר שהסנקציות יוסרו.

 

חברי המשלחות של המשא ומתן עדיין עובדים על פרטי הסכם הגרעין של איראן שאמור להחתם בימים הקרובים. אך ההסכם יסיר כמעט בוודאות את הסנקציות באופן הדרגתי, מה שיוביל לחזרה חלקית של איראן לייצוא נפט רק בשנת 2016, לכל המוקדם. זאת למרות ששר הנפט של איראן אמר מוקדם יותר החודש, כי טהרן תהיה מוכנה להגדלת ייצוא הנפט שלה בעד 1 מיליון חביות ביום, מיד לאחר הסרת הסנקציות. אך מומחים בתחום ומקורות באופ"ק מעריכים גידול בהפקה שנע בין 200 אלף ל-600 אלף חביות ביום תוך שישה חודשים, לאחר הסרה מותנית והדרגתית של הסנקציות הכלכליות "אנחנו לא רואים חזרה מלאה של הנפט הגולמי האיראני עד המחצית השניה של 2016",  ציינו הגורמים.

 

סין והודו

חברות גדולות של זיקוק באסיה שפעלו בעבר עם האיראנים, רואות עצמן בתור לקוחות של טהרן אם הסנקציות יוסרו. הן נותרו לקוחות אך בסדר גודל מוגבל מבחינת לוגיסטיקה, ביטוח וגורמים דיפלומטיים, כתוצאה מהסנקציות, סין היא הרוכשת העיקרית של נפט גולמי עיראקי ואיראני משום שלסינים התאפשר לרכוש האיראן נפט למרות הסנקציות.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בסוף השבוע האחרון אמר וונג דונגג'ין, סגן יו"ר ונשיא PetroChina, אחת מחברות האנרגיה הממשלתיות, שאם הצדדים יגיעו להסכמה בנושא הגרעיני, הייבוא של נפט גולמי מאיראן לסין ירשום גידול. "כאשר זה יקרה, הדבר יוסיף לכוח המיקוח של סין במונחים של ייבוא נפט מכל המזרח התיכון".

 

עם זאת, על רקע ההאטה בביקוש מסין והעובדה כי מלאי הנפט שלה כמעט מלא, המרחב לעלייה חדשה במלאי האיראני הוא מוגבל. מנהל Petrochina טוען כי הוא צופה שהייבוא מאיראן בשנה הנוכחית יישאר "בערך על אותה רמה" כפי שנרשם ב-2014. על פי הנתונים של השנה האחרונה, הייצוא האיראני לסין עמד על הרמות שנרשמו לפני הסנקציות - כ-550 אלף חביות ביום.

  

איראן כבר מחזיקה יותר מ-20 מיליון חביות באחסון צף, המוכנות למכירה, והיא שכרה מתקני אחסון נפט באסיה משום שהיא מרגישה שהסנקציות כמעט מאחוריה. מי שלוטשת עיניים לכיוון הנפט האיראני, היא חברת הנפט הממשלתית ההודית Hindustan Petroleum Corp. בימים האחרונים הוציאה החברה הודעה לפיה היא יכולה להחליף חלק מהנפט העיראקי אותו היא קונה דרך Total הצרפתית בנפט איראני, אם התנאים שיוצעו יהיו טובים יותר.

 

"אשקול בהחלט לרכוש נפט איראני אם התנאים הכלכליים יתאימו", הבהיר בי. קיי. נמדאו, ראש תחום הזיקוק ב-HPCL. גם וויג'אי ג'ושי, ראש תחום פעילות הזיקוק ב- Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd MRPL ההודית, אמר כי "היינו רוצים לקבל עוד ועוד נפט גולמי כבד מאיראן משום שהוא המתאים ביותר לבתי הזיקוק שלנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נפט אסדת נפט קידוח מפרץ מקסיקו
צילום: AFP
מומלצים