שתף קטע נבחר

קלדנית ומורה: 10 מקצועות שמסכנים אתכם

לא רק פועלי בניין מסכנים את חייהם בעבודה - גם ספרים, נהגים ואפילו עובדי במה עלולים לחלות בעקבות העיסוק שלהם. האם המקצוע שלכם ברשימה?

פועל בניין זה מקצוע מסוכן - את זה כולם יודעים. אולם ישנם בעלי מקצוע רבים שעל פניו תחום העיסוק שלהם אינו מהווה עבורם סכנה, אך הוא בהחלט מועד לבעיות רפואיות שבגינן ניתן לתבוע את הביטוח הלאומי. לפניכם מקבץ מקצועות שכזה - כדי שתוכלו לנסות להיערך בהתאם.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה של ynet:

 

קלדנים - תסמונת התעלה הקרפלית מוגדרת כמחלת מקצוע בעיקר אצל קלדניות, אבל לא רק. על מנת לקבל הכרה מהמוסד לביטוח לאומי, יש להוכיח תנועות חוזרות ונשנות של אצבעות הידיים. לכן, אם העיסוק כולל עבודה מגוונת, כלומר פעולות נוספות כדוגמת תיוק, יש סבירות גבוהה כי התביעה תידחה.

 

אגב, תסמונת התעלה הקרפלית יכולה להופיע גם כתוצאה משימוש בכלי עבודה רוטטים כמו משור חשמלי, דיסק או מקדחה; ואפילו כתוצאה של עבודה עם תנועות סיבוביות של כף היד, לדוגמא - טכנאי המשתמש תכופות במברגים לפתיחה ולסגירה של ברגים.

קלדנית? היזהרי מתסמונת התעלה הקרפלית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קלדנית? היזהרי מתסמונת התעלה הקרפלית(צילום: shutterstock)

מורה - צרידות מוכרת כמחלת מקצוע אצל נפגע שעיקר עיסוקו הוא דיבור. כמובן שלא רק מורים סובלים מצרידות, אבל אצלם זה קורה בתדירות גבוהה יותר. כדי שהתביעה תוכר, יש להוכיח קיום יבלות במיתרי הקול; ומנגד להוכיח גם שהנפגע אינו סובל מצרבת ואינו מעשן. רצוי להגיש את התביעה מוקדם ככל האפשר מרגע הופעת הצרידות.

 

עובדי במה - טנטון וצלצולים באוזניים מאפיינים בעלי מקצוע שחשופים לרעש חזק בתדירות גבוהה במהלך עבודתם, כדוגמת עובדי במה. על מנת שהתביעה תתקבל, דרושה הוכחה של עבודה לפחות 8 שעות ביום בחשיפה לרעש, שעולה על 85 דציבלים.

 

אם הרעש גדול יותר, למשל 90 דיצבלים ומעלה, כמות השעות ביום שנזקקת להוכחה קטנה יותר. שימו לב שהעובד חייב להגיש את התביעה תוך שנה מאז הבדיקה הראשונה - ולא היא לא תוכר. לצורך הכרה בטנטון, יש להראות פניות חוזרות ונשנות לרופא עם תלונות על כך.

 

ספרים - דלקת בכפות הידיים מאפיינת את מקצוע הספרות. המגע של ספרים עם חומרים לצביעת השיער גורם לדלקת של כפות הידיים - והדבר אכן מוכר כמחלת מקצוע. על הנפגע לבצע בדיקת "מבחני מטלית" ולהוכיח אלרגיה לחומרים איתם הוא בא במגע.

 

הנכות נקבעת, בדרך כלל, לפי הפניות החוזרות ונשנות לרופא עור ובעיקר בעת הופעת הנפגע בפני הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי. הופעה בפני הוועדה הרפואית עם ידיים ללא השפעת האלרגיה תגרום לכך שלא תיקבע דרגת נכות.

 

נהגים - פריצת דיסק מאפיינת נהגים רבים, אך קשה מאוד לקבל עליה הכרה כמחלת מקצוע. הדבר עלול לקרות לנהג בכלי תחבורה שיש בו רטט תמידי של הכיסא, כדוגמת נהג טרקטור או טייס מסוק. נהג עלול לקבל פריצת דיסק אם הרכב שבו נהג נכנס למהמורה בדרך, אך במקרה זה מדובר בתאונת עבודה ולא במחלת מקצוע.

נהגים עלולים לסבול מפריצת דיסק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נהגים עלולים לסבול מפריצת דיסק(צילום: shutterstock)

טכנאים/שיפוצניקים - בעיות ברכיים הן נחלתם של עובדים רבים שכורעים ברכיים זמן ממושך בעבודתם על משטח קשה. במקרה זה ניתן להוכיח נזק לברכיים כתוצאה מאופי העבודה. האבחנה של בעיות ברכיים אופיינית גם בקרב רצפים, עובדי שיפוץ, מתקיני פרקטים וכיו"ב. שינויים ניווניים בברכיים עלולים להקשות על ההכרה בביטוח לאומי.

 

חקלאים - חשיפה לשמש לאורך שעות רבות ולאורך שנים עלולה לגרום לנזק לעור. ישנם 3 סוגים של נגעים בעור: BCC, SCC ומלנומה. הנזקים בעור יכולים להופיע מספר שנים לאחר שהעובד הפסיק להיחשף לשמש. הנכות נקבעת בדרך כלל בהתאם לצלקות. במקרה של סרטן העור, הנכות גבוהה בהרבה.

החשיפה לשמש עלולה לפגוע בחקלאים (צילום: שי שמואלי) (צילום: שי שמואלי)
החשיפה לשמש עלולה לפגוע בחקלאים(צילום: שי שמואלי)

סתתים - סיליקוזיס (בעיות נשימה ותפקודי ריאה) מאפיין עובדים החשופים לאבק של שיש או סיתות של אבנים. האבחנה מופיעה שנים רבות לאחר תחילת העבודה, וכמו חשיפה לשמש היא יכולה להתגלות גם מספר שנים לאחר הפסקת העבודה.

 

על הנפגע להביא מסמכים המעידים על עבודה בחשיפה לאבק. העישון הוא אחד הגורמים המחמירים את הבעיה, ולכן אם אתם מעשנים הדבר עלול לפגוע בסיכויים להכרה, כיוון שהדבר מהווה תירוץ להטלת האשמה על העישון ולאו דווקא על העבודה.

 

צבעים/פחחים - דרמטיטיס (מחלת עור) מאפיינת את מקצועות הצבעות והפחחות. חשיפה ומגע ממושכים עם חומרים מגרים כתוצאה מהעבודה, עלולים לגרום לנגעים בכפות הידיים. יש צורך לעבור מבחני מטלית כדי להוכיח תגובה אלרגית לחומרים.

 

הנדסאי אלקטרוניקה - הנדסאי אלקטרוניקה עלולים לסבול מבצקת של הריאות. מדובר בעובדים בתחום האלקטרוניקה העוסקים בייצור של כרטיסים אלקטרוניים למחשב - העשויים פלסטיק או סיליקון ולתוכם מושתלים רכיבים אלקטרוניים. ההלחמות נעשות בעיקר במכונה אוטומטית רובוטית, אך לאחר שהכרטיס מוכן צריך העובד לבצע עבודות גמר בכרטיס ולעתים עליו לנקות חלק מההלחמות או לבצע הלחמה חדשה.

 

מאחר שמדובר במאות כרטיסים, חשוף העובד לעשן הנפלט מההלחמה, לריחות של חומרי ניקוי מיוחדים וכן לאבק משיוף הכרטיס. בשל כל הפעולות האלו, נחשף העובד לגורמים המגרים את דרכי הנשימה ומכאן מגיעה בעיה בריאות - לפעמים עד למצב של אסטמה.

 

הכותב הוא מנכ"ל ארגון זכותי, המומחים לזכויות רפואיות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צרידות מאפיינת בעיקר מורים. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים