שתף קטע נבחר

אהבה בעיניים: למה כלבים נועצים מבטים?

"לא רק בגלל הסנדוויץ' שלך": רמות "הורמון האהבה" אוקסיטוצין מזנקות אצל כלבים ובני אדם, לאחר שאלו מישירים מבט זה אל זה. איך מדדו ומה הסיבה?

להביט בהם ישר בעיניים - ולאהוב: הם מכונים פעמים רבות "החברים הטובים ביותר של האדם", ועכשיו קובעים מדענים כי הקשר בין בני האדם לכלבים אפילו עמוק יותר ממה שהיה ידוע עד כה. מדענים ביפן חשפו אתמול (יום ה') כי רמות ההורמון אוקסיטוצין, הורמון שבין היתר מסייע בחיזוק הקשרים בין הורים לתינוקות שלהם, עולות בבני אדם ובכלבים בעת שהם יוצרים קשר, ובמיוחד לאחר שהם מביטים זה בעיני זה. האתר "New Scientist" הציג אנימציה המסבירה את תוצאות המחקר. צפו בחלק מאותה אנימציה.

 

 

מהמחקר עולה כי רק על ידי בהייה בבעליהם, הכלבים יכולים לעורר תגובה מוחית אצל בעליהם שמסייעת להם בחיזוק הקשר. והבעלים יכולים לעשות דבר דומה. המדענים היפנים תיארו כמה ניסויים שמהם עולם כי בני האדם והכלבים פיתחו במשותף את מנגנון הבונדינג האינסטינקטיבי הזה, לאורך אלפי שנים, מאז שהכלבים הראשונים בויתו.

 

לא רק מיאו: איך מדברים חתולית?  

 

אוקסיטוצין, שמכונה לעתים "הורמון האהבה", משמש בין היתר כמוליך עצבי שממלא תפקיד בקשרים חברתיים, ולפי מחקרים עשוי להשפיע על יצירת האמון הבין-אישי. הוא מופרש בקשרים אמוציונאליים, בהתנהגות הורית, בלידת ילד, בהנקה, בעוררות מינית ובמקרים אחרים. "לאוקסיטוצין יש השפעות חיוביות רבות על הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה האנושית", אמר פרופ' טקפומי קיקוסוי, מומחה לרפואה וטרינרית באוניברסיטת אזאבו היפנית, שמחקרו פורסם בכתב העת המדעי המוביל Science.

מנגנון בונדינג שהתפתח במשך אלפי שנים (צילום: AP) (צילום: AP)
מנגנון בונדינג שהתפתח במשך אלפי שנים(צילום: AP)

באחד הניסויים, כ-30 כלבים הושמו בחדר עם בעליהם, למשך כחצי שעה. החוקרים עקבו אחר האינטראקציה ביניהם ומדדו את רמות האוקסיטוצין בעזרת דגימות שתן. אצל אנשים שלכלבים שלהם היה את קשר העין הגדול ביותר איתם בדקות הראשונות (הביטו זה בזה ברציפות) נמדדו רמות האוקסיטוצין הגבוהות ביותר. אותה תופעה נראתה גם אצל הכלבים. גם אצלם עלתה רמת "הורמון האהבה", לאחר התבוננות רציפה בבעלים - במקרים רבים אחרי שאלו ליטפו אותם.

 

המדענים ערכו מחקר דומה עם זאבים, קרובי משפחה של הכלבים, ולא מצאו קשר דומה - אף שבני אדם טיפלו באותם זאבים שנלקחו למחקר וגידלו אותם, אם כי לא כחיות מחמד. הערכת החוקרים היא שההבדל נובע מכך שכלבים החלו להתבונן בבעליהם כאסטרטגיה סוציאלית כשהם בויתו, ולא ירשו זאת מאבותיהם הזאבים.

 

מתי הורמון האהבה עולה רק אצל כלבות?

בניסוי נוסף, החוקרים ריססו אוקסיטוצין לנחיריים של כלבים ושמו אותם בחדר עם בעליהם, וכן עם בני אדם שאותם הכלבים לא הכירו. אצל הכלבות, ולא אצל הכלבים הזכרים, הדבר הוביל לעלייה בבהייה ההדדית בין כלבים ובעליהם, ולעלייה ברמת האוקסיטוצין אצל הבעלים. לא ברורה הסיבה מדוע עלייה זו נמדדה דווקא אצל הנקבות. המחקר כלל כלבים מכמה גזעים וגילים, וביניהם שנאוצר, גולדן רטריבר, בורדר קולי, לברדור רטריבר, שיבה אינו, פודל, ביגל ואחרים.

שער כתב העת המדעי Science ()
שער כתב העת המדעי Science
 

"כאשר הכלבה שלך נועצת בך מבטים, היא כנראה לא רק מקווה לקבל את הסנדוויץ' שלך", הסבירו את התוצאות באופן משעשע המומחים לפסיכולוגיה אוון מקלין ובריאן הייר מאוניברסיטת דיוק. המחקר החדש הוא הראשון שמציג מכניזם ביולוגי לקשר הדוק בין מינים, הוסיף החוקר לארי יונג מאוניברסיטת אמורי. גם הוא וגם המדענים מדיוק לא נטלו חלק במחקר היפני.

 

"נובחים על העץ הלא נכון"

"אני לפחות סבור כי קיים קשר הדוק בין בעלים לכלבים שלהם", צוטט בסוכנות הידיעות AP קיקוסוי, מוביל המחקר. "יש לי שלושה כלבי פודל. אני מרגיש את הקשר החזק לכלבים האלה. למעשה, אני אפילו השתתפתי בניסוי, ורמת האוקסיטוצין שלי זינקה אחרי שהבטתי בהם, בערך ב-300%". אבל לא כולם מסכימים. קלייב וין מאוניברסיטת אריזונה סטייט, פסיכולוג שמתמחה בקשר בין כלבים לבני אדם, השווה את הקשר לביות ל"לנבוח על העץ הלא נכון". לדבריו, "המחקר לא מעניק עדויות משכנעות לכך".

 

יאנג מאוניברסיטת אמורי סיכם זאת אולי יותר טוב מכולם. לסוכנות הידיעות רויטרס אמר כי האהבה האנושית בין בני אדם יכולה להתעמעם עם השנים, אבל הוא לא ראה דבר דומה קורה אצל כלבים שהיו בבעלותו יותר מעשור: "כאשר אני מגיע הביתה מדי יום, הם מתרגשים לראות אותי בדיוק כמו בפעם הראשונה שלקחתי אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מישירים מבט, וההורמון עולה
מומלצים