שתף קטע נבחר

הגב כואב? ייתכן שזה בגלל פציעה ישנה בברך

הגוף שלנו זוכר הכל, וגם אם נדמה לנו שפצע ישן כבר החלים, הוא יכול לשוב ולאותת לנו שנים מאוחר יותר ובאזור אחר לחלוטין. הסיבה לכך היא ריקמת פאציה העוטפת את כל גופנו. הבשורה הטובה: טיפול נכון יכול לפתור את הבעיה במהירות

לפתע באמצע החיים מתחיל בגופנו כאב חדש ולא מוכר. באופן טבעי אנחנו פונים לאורתופדים, נוירולוגים ושלל מומחים ששולחים אותנו ל- MRI, CT, צילומי רנטגן, אולטראסאונד ובדיקות נוספות. לפעמים מתגלה בלט דיסק קטן, שינויים ניווניים או קרע מיקרוסקופי בגיד, אבל ממצאים אלה אינם בהכרח הגורמים לכאב.

 

קראו עוד:

אורתופד בכיר: "אל תתנו לפיזיותרפיה ליפול"

תכירו: הטיפול האיטלקי שמעלים כאבי שרירים

דיקור אורטופדי: השיטה שמעלימה כאבי שרירים

 

המומחים אובדי עצות בדיוק כמונו, ובצדק. תפקידם הוא לאתר בעיה מבנית הניתנת לתיקון בעזרת האמצעים העומדים לרשותם. כשאין בעיה מבנית, אין באמת ביכולתם לעזור לנו, למעט הקלה על הסימפטומים. אז מה עושים?

 

חשוב להבין שמוקד הכאב לא בהכרח חייב להגיע מהאיזור בו אתם סובלים. לפעמים פציעה ישנה, גם מלפני 10 שנים ויותר מאיזור אחר ומרוחק בגוף, יכולה לתת את אותותיה בהווה.

 

טיפול המשחרר מתח בריקמת הפאציה, עשוי להקל על הכאב תוך 48 שעות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול המשחרר מתח בריקמת הפאציה, עשוי להקל על הכאב תוך 48 שעות(צילום: shutterstock)
 

 

הכירו את ריקמת הפאציה

בין העור ובין השרירים, משתרעת לכל אורך גופנו ריקמת הפאציה (fascia) המקושרת גם עם האיברים הפנימיים. ריקמת הפאציה מורכבת משלוש שכבות שמחליקות אחת על גבי השניה ומעבירות אנרגיה קינטית מנקודה אחת בגוף לשניה.  

 

בין שלוש השכבות ישנו נוזל חלקלק בעל מרקם סבוני ג׳לי. זוהי חומצה הילאורנית, המאפשרת לשלוש השכבות לנוע אחת על גבי השניה. אין מדובר בקווי אנרגיה או מרידיאנים המוכרים מהרפואה הסינית, אלא ברקמה פיזיולוגית של ממש.

 

ריקמת הפאציה מורכבת ממנופים קטנים שנמתחים לאורך כל הגוף מקצה היד לקצה כף הרגל. אם נזיז לדוגמא את היד לאחור או למעלה, נראה שכל הגוף זז ביחד איתה. הגב מסתובב, הכתף השניה מגיבה ואפילו הרגליים נעות.

 

ריקמה זו קיימת גם בטבע. מי שחתך פעם סטייק ראה כי התאים האדומים של השרירים מוקפים ב רקמה לבנה שעוטפת אותם - זוהי רקמת הפאציה. גם אם נחתוך תפוז, נבחין כי התאים הכתומים העסיסיים עטופים בתרמילים שקופים לבנים וכל תא כזה מופרד בעוד רקמה לבנה שמפרידה אותם.

  

מה קורה בזמן הפציעה?  

הפיזיותרפיסט האיטלקי לואיג׳י סטקו, ביחד עם ילדיו דר׳ אנטוניו ודר׳ קרלה סטקו, חקרו במשך 40 שנים בעזרת ניתוח גופות, את מנגנון הפציעה והבעיות הנוצרות כתוצאה ממנה.  

 

לפי סטקו, כשאנו חווים פציעה טראומתית כגון שבר, סדק, נקע, חבלה חזקה, כוויה עמוקה, תאונת דרכים, ניתוח, בקע וכדומה, החומצה ההילארונית מתעבה באיזור הפציעה והמרקם החלקלק שלה הופך לצמיגי כמו דבש.

 

בשלב זה השכבות לא מסוגלות לנוע היטב זו על גבי זו והגוף מושך ומותח את אחת השכבות אל איזור הפציעה מאיזור מרוחק יותר על מנת לספק אלסטיות לתנועה.

 

הפציעה עצמה חולפת אחרי טיפול ומנוחה, ולכאורה מפסיקה להטריד אותנו. בינתיים, בתוך גופנו נותר המתח השקט שנוצר מהמתיחה והמשיכה של ריקמת הפאציה, והחומצה ההילארונית נשארת מעובה, כך שהגוף נשאר עם מגבלה מסוימת.

 

לפעמים הגוף מצליח לאזן את המשיכה מכיוון אחר ולשמור על הסטטוס קוו, כך התנועה מתאפשרת ללא כאבים. לעיתים משיכה יוצרת מתח חזק עד כדי הגבלת איזור מרוחק יותר בגוף.

 

פציעה נוספת, גם שנים מאוחר יותר, יוצרת את אותו תהליך עד שהגוף מגיע למצב שבו כבר אין יותר מאיפה למשוך את הריקמה האלסטית. בשלב זה, שרירים מתחילים לעבוד יתר על המידה ומפתחים נקודות כיווץ פנימיות, שעשויות להקרין כאב.

 

במצב זה אנחנו לפתע מתחילים להרגיש כאב לא מוסבר, שלפעמים נמתח ומוקרן לאיזורים אחרים. זה יכול לגרום למצב בו פציעה נוספת או ניתוח פשוט, גם אם הם מינורים ביותר ולא אמורים לגרור תהליך החלמה ארוך, גורמים כאבים ממושכים, מגבלות בתנועה והחלמה איטית מאוד.

 

גם בעיות פנימיות כמו אולקוס, חסימת מעיים או קרוהן יכולים ליצור מתח ולהשפיע על בעיות דרך כאבים בגפיים. כשאדם מקבל התקף לב וחש כאבים בזרוע השמאלית, זוהי דוגמא איך איבר פנימי יכול ליצור כאבים בגפיים דרך ריקמת הפאציה.

 

עם הזמן, הגוף מתחיל להתאים את עצמו לשינויים הקיימים. שרירים מסויימים מתחילים להיחלש, רצועות ורקמות חיבור מתחילות להתקצר והתהליך הזה רק מחמיר עם הזמן כמו כדור שלג מתגלגל במדרון.

 

אז מה ניתן לעשות?  

לפי השיטה של ד"ר סטקו בתחילת הטיפול, על הפיזיותרפיסט לערוך ראיון עם המטופל במטרה לקבל תמונה של ההיסטוריה הרפואית שתהווה את אבן היסוד לאבחנה.

 

בשלב השני יפעל הפיזיותרפיסט במטרה להתחקות אחר התהליך בו נוצר המתח, ולאתר בבדיקה ידנית ובמישוש את המנופים שנמשכו והתקצרו, וגורמים לכאב. לאחר מכן יש לאתר בצורה מאוד ספציפית את הנקודות בהן חומצה ההילאורנית התעבתה, ולבסוף לשחרר אותה ובכך לשחרר את המנוף החסום.

 

את התוצאות ניתן לראות כבר ב-48 השעות הראשונות אחרי הטיפול.

 

ראיתי מטופלים שחוו כאבים בגב שמקורם היה בפציעה ישנה בקרסול, או מגבלה ממושכת לאחר קרע ברצועה בברך, שלא הגיב לטיפול שמרני בפזיותרפיה בגלל מגבלה שהחלה באיזור האגן עקב ניתוח אפנדיציט לפני 20 שנה. זהו תהליך מרתק לראות כיצד חלקים שונים בגוף משפיעים זה על זה.

 

ישנן גישות רבות בפיזיותרפיה ולא כל אחת מתאימה לכל מטופל. החכמה היא להתאים את הטיפול הנכון לכל כאב ולכל מטופל באופן אישי. התהליך יכול להיות קצר מאוד ויכול להיות גם יותר ממושך. חשוב להיאזר בסבלנות ולראות ולחוות כל הזמן אם המצב משתנה לטובה.


 

הכותב הוא פיזיותרפיסט מוסמך




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכאב בברך יכול להיות בשל פציעה ישנה באגן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים