שתף קטע נבחר

עצמאות? מה עושים כשהמנגל של השכן מטריד

תתפלאו, אבל למרות העשן, הריחות ובעיקר הרעש והלכלוך - החוק מתיר לישראלים לקיים "מנגל" חד פעמי וגם להרעיש עד השעות הקטנות ביום העצמאות. איך בכל זאת אפשר להתמודד עם המצב? שאלות ותשובות

ביום העצמאות כמעט כולם מתכננים את הבילוי המסורתי "למנגל" עם המשפחה והחברים. חלק מאיתנו שאינו מעוניין לנסוע ולעמוד בפקקים כדי לחגוג בפארק, ביער או בחורשה, מעדיף "לעשות על האש" דווקא בחצר של בניין המגורים המשותף. כאן נשאלת השאלה - האם מותר לשכן להדליק מנגל בחלקים המשותפים של הבית? לפניכם שאלות ותשובות.

 

עוד מדריכים במדור שכנים שכנים בערוץ הנדל"ן :

 

ובכן, כל שימוש סביר ברכוש המשותף - לרבות חצר הבית המשותף - אשר אין בו כדי למנוע משכנים אחרים ליהנות מביתם ו/או מהרכוש המשותף, מותר. לפיכך, דייר בבית המשותף רשאי לעשות מנגל בחצר הבית המשותף, ובלבד שאינו גורם נזק ואינו הופך למטרד לאחרים.

 

גם במרפסת הבית יכול השכן כמובן "לעשות על האש" מבחינת החוק, בעיקר משום שמדובר בחלק מביתו שלו ולא בחלק משותף של הבניין. שימוש כזה מקבל תוקף גם בגג הבית המשותף, ככל שהגג שייך לאחת הדירות. אם הגג הוא רכוש משותף, החוק תקף לגביו כפי שהוא תקף לחצר המשותפת.

 

חשוב להדגיש שההיתר מיועד לשימוש סביר ורגיל, כך שככל שמדובר באירוע חד פעמי או אירוע המתרחש לעתים ספורות, קיים ההיתר. עם זאת, לא יהיה מותר לשכן לארגן ערבי מנגל שכונתיים ו/או בתשלום עבור אחרים - אלא באישור הדיירים.

אפשר "לנפנף" גם בחצר הבית המשותף? (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
אפשר "לנפנף" גם בחצר הבית המשותף?(צילום: אבי רוקח)

מה עושים אם השכן או משפחתו מטנפים את האזור?

 

כל עוד מדובר בשימוש סביר - על השכן לנקות אחריו, כפי שיש לנקות גם אחרי עשיית מסיבת יום הולדת לאחד מהילדים בגינת הבית המשותף. אם השכן לא ניקה, רשאית נציגות הוועד בבית המשותף להודיע לו כי ככל שהוא לא ינקה אחריו, תדאג היא לנקיון השטח - תוך חיובו בהוצאות הנקיון, למרות שיש לזכור כי לא תמיד הדבר קל.

 

מתי החוק הוא דווקא לטובתו של "המנגליסט"?

 

כל זמן שמדובר באירוע סביר אשר אינו הופך למטרד לאחרים ו/או אינו גורם מניעה לאחרים ליהנות מהחצר באותה מידה - החוק לטובת החוגג. במידה שהשכן מפריע לשכנים - החוק לטובתם. חשוב לציין שמנגל חד פעמי לא נחשב כמטרד, אך צריך לזכור שכאשר מדובר בגינה המשותפת, גם לדיירים אחרים קיימת הזכות לעשות שימוש בגינה וליהנות ממנה.

 

כאשר הדלקת המנגל מהווה סיכון ממשי לחצר הבית (חשש לשריפת קוצים וכדומה), טענה על שימוש סביר לא תתקבל. דיירים המעונינים למנוע מראש את עריכת המנגל או אירועים אחרים בגינה המשותפת על ידי שכניהם הסוררים, עליהם לכנס מראש את האסיפה הכללית ולקבל החלטה שתמנע את השימוש.

 

איך אפשר למנוע מראש עריכת מנגל בחצר המשותפת?

 

אם השכנים מעוניינים למנוע עשיית מנגל ו/או שימוש אחר בחצר הבית, יש לקבוע הוראות מתאימות בתקנון הבית המשותף. ככל שקיים תקנון כזה, שינוי שלו יכול להיעשות רק ברוב של בעלי הדירות - ששני שלישים של הרכוש המשותף צמודים לדירותיהם - אלא אם נקבע אחרת בתקנון הרשום של הבית המשותף.

 

מה החוק לגבי הרעש, אם הוא אוסר השמעת מוזיקה אחרי 23:00?

 

החוק אוסר על השמעת מוזיקה אחרי השעה 23:00 בלילה בימי שגרה, אולם יש שכנים שעורכים מסיבות "קריוקי" ביום העצמאות עד השעות הקטנות של הלילה, גם בלי קשר לאירוע "על האש". כאן החוק העוסק במפגעי רעש אמנם אוסר השמעת רעש בחוזק מסוים לאחר שעה זו, אך הוא מחריג את הרעש מחגיגות השמחה של יום העצמאות. לכן מיותר להטריד את המשטרה בתלונות אלה - גם בשעות הלילה המאוחרות.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים