שתף קטע נבחר

האם בנק ישראל יפחית מחר את הריבית?

על אף ההסתברות הקיימת בשוק להורדת ריבית נוספת מחר, נראה כי בנק ישראל צפוי להותיר מחר את הריבית ללא שינוי, לפחות חודש אחד נוסף. הדבר היחידי שעלול לגרום להורדת הריבית, הוא היצוא הישראלי שעלול להיפגע, בעקבות התחזקות קלה של השקל בחודש האחרון אל מול המטבעות הזרים

התחזקותו המסוימת של השקל ביחס לסל המטבעות בחודש האחרון הינו הגורם היחיד היכול לתמוך בהורדת ריבית. אולם לפי כל הערכות נראה כי בנק ישראל יעדיף להמתין לפני הורדת ריבית נוספת וככל הנראה יעדיף בשלב ראשון לעלות מדרגה בהתערבות בשוק המט"ח.

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

האם הרכישה של טבע טובה למשקיעים?

החשש בעניין יוון ממשיך להכביד על השוק

 

"אנו סבורים כי לפחות בכל הקשור להחלטת הריבית הקרובה השבוע, צפוי בנק ישראל להותיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי ברמה של 0.1%", אומר ל-ynet דודי רזניק מלאומי שוקי הון.

שערי ירידת הריבית בשנה האחרונה. נגידת בנק ישראל קרנית פלוג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שערי ירידת הריבית בשנה האחרונה. נגידת בנק ישראל קרנית פלוג(צילום: רויטרס)

לדבריו, מרבית הגורמים כגון: העלייה באינפלציה – בעיקר ברמה החודשית, רמת האבטלה הנמוכה וחזרת המשק לקצב פעילות טרום המלחמה בקיץ, תומכים בהותרת הריבית ללא שינוי חודש נוסף לפחות. "גם הפעילות המואצת בשוק הדיור בחודשים האחרונים והחשש מהמשך העלייה במחירי הדירות יתמכו בהותרת הריבית ללא שינוי, לפחות בשלב זה".

 

אך הכלכלנית והאסטרטגית איילת ניר, מבית ההשקעות יצירות, טוענת יש בקרב הכלכלנים כאלו שחושבים שבנק ישראל יבחר להפחית מחר את הריבית בעשירית האחוז לרמה של 0% או אפילו לרמה שלילית של 0.05%-. "אף אחד לא באמת יודע, וזו ממש לא החלטה קלה או ברורה מאליה. הקונצנזוס הינו שהריבית תישאר ללא שינוי, אך לא מדובר בדעה לה שותפים כולם", היא מציינת.

 

מה השיקולים של בנק ישראל?

האינפלציה השלילית (דפלציה) בסך 0.2% אותה חתמה שנת 2014, איננה מקור לדאגה ולהמשך הורדת הריבית על ידי בנק ישראל. "אם נתייחס לשנת 2014, אכן נראה כי השנה הסתיימה הרחק מתחת ליעד המחירים אותה קבעה הממשלה. אך ברור לכל, בהכרח לבנק ישראל, כי הירידה במדד המחירים נבעה כתוצאה משינויים חד פעמיים" אומר עוזי לוי, אנליסט ראשי באינפיניטי.

לישראל אין השפעה על מחירי הנפט. אסדת קידוח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לישראל אין השפעה על מחירי הנפט. אסדת קידוח(צילום: EPA)
 

לדבריו, ירידה חד פעמית במחיר המים והחשמל לא משקפת ירידה בביקוש המצרפי של המשק. כמו כן, ירידה או עליה במחיר הנפט איננו דבר צפוי, אלא נקבע בשוק העולמי. "לבנק ישראל ולמדינת ישראל אין יכולת לקבוע את מחירו או להשפיע עליו. כמו כן, ראינו שינויים מבניים בשוק המקומי הנובעים מרפורמות בשוק הסלולר ושוק המזון. אך שוב, מדובר על שינוי שבסופו של יום הוא חד פעמי" ולכן לדבריו זאת לא תהיה הסיבה אם הבנק יחליט בסופו של דבר להוריד או להותיר את הריבית על כנה.

 

ממה כן חושש בנק ישראל?

מה שעלול כן להשפיע בסופו של דבר על ההחלטה הוא הייצוא הישראלי. עדיין לא תמה מלחמת המטבעות בזירה העולמית. בשנה האחרונה מדינות רבות נאבקות להפחית את שווי המטבע וזאת כדי ליצור יתרון תחרותי במונחי מחיר התוצרת/שירותים אותן היא מייצאת.

הדולר המתחזק בעולם אומנם גרם לפיחות השקל מולו, אך במונחי סל המטבעות, לא ניתן לומר כי חל פיחות מהותי.

 

בנק ישראל פועל בזירת המט"ח באגרסיביות רבה עוד מתקופת הנגיד סטנלי פישר. בשנים האחרונות יתרות המט"ח עלו לסדר גודל של כ – 85 מיליארד דולר, והבנק הצהיר כי במסגרת רצונו לפחת את השקל, העלה את תקרת רכישות המט"ח מסך של 90 מיליארד דולר לסך של 110 מיליארד דולר. "בנק ישראל נחוש לשמור על פיחות השקל. במידה והבנק לא היה מתנהל כך, ייתכן מאד והיינו רואים תיסוף מתמשך של השקל, אשר היה פוגע באופן מהותי ביתרון היחסי של היצואנים ובכך גם בפעילות הריאלית ואת זה רוצה הבנק למנוע", אומר עוזי לוי מאינפינטי.

 

מה קרה מאז הפחתת הריבית האחרונה?

במונחי שקל/סל, ראינו כי בתאריך 27.2.15 בהחלטת הריבית של בנק ישראל לחודש מרץ, הפחתת הריבית לרמתה הנמוכה היסטורית ובשיעור של 0.1%, אכן תרמה לשקל להיחלש במונחי סל המטבעות, אך היחלשות זו החזיקה מעמד זמן קצר מאוד ולא גרמה לשער הדולר לטפס מעל רמת 4 שקלים לדולר ולמעשה, הפחתת הריבית של בנק ישראל האחרונה התפוגגה ולא הייתה אפקטיבית.

 

"במכלול הנתונים הריאליים, צודקת נגידת בנק ישראל בצעדיה השקולים ביחס לריבית. פעולותיה נועדו לשמור על רמתו של השקל נמוכה ולתמוך בפיחות השקל במונחי סל וזאת במטרה לא לפגוע בפעילות הריאלית" מוסיף דיין. בהחלטה הקרובה, יש בידי הנגידה מספר אפשרויות לפעול. פעולה מצידה והפחתת הריבית לאפס לא תבוא מתוך דאגה לסביבת האינפלציה, אלא במטרה ברורה והיא הפחתת האטרקטיביות של השקל בשוק המט"ח העולמי ושאיפה לפיחות השקל במונחי סל. התחזקות השקל במונחי סל מאז סוף חודש פברואר, מעלה משמעותית את הסיכוי להפחתה נוספת של הריבית בעוד פחות מ-24 שעות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות דוברות הכנסת
האם בנק ישראל יוריד את הריבית?
צילום באדיבות דוברות הכנסת
מומלצים