שתף קטע נבחר

בין נפאל לתמ"א 38

תמונות ההרס והזוועה שמגיעות מנפאל בעקבות רעידת האדמה לא מותירות אותנו אדישים. גם בישראל עלול להתרחש רעש אדמה, והמדינה חייבת להתערב במקומות שבהם מחיר הקרקע נמוך - כדי לאפשר מיגון בתים בכל הארץ. טור מיוחד של ראש עיריית רעננה

תמונות ההרס והזוועה שמגיעות מנפאל, לאחר רעידת האדמה הקשה שהתחוללה במדינה, כואבות ומזעזעות. אין אדם שיכול להישאר אדיש למול ממדי ההרס הנורא שמקורם בכוח החזק ביותר בעולם - הטבע.

 

הנורא ביותר באסונות טבע הוא גורם ההפתעה שבהם. רגע אחד הכל שליו ולאחר מכן הארץ רוגשת. אין התרעה, אין זמן לרוץ למקלט ואין שהות לאגור מזון. ברגע רעידת האדמה מתרחשת רולטה מצמררת שקובעת מי לשבט ומי לחסד. מי יימצא בזמן הרעש במקום עמיד בפני רעידות אדמה, ומי בתוך בניין שסופו לקרוס על יושביו.

 

גם במדינת ישראל, שלא סבלה בשנים האחרונות מרעידות אדמה משמעותיות, אנו מועדים לאסון. מדינת ישראל יושבת על השבר הסורי-אפריקני שיכול להתפרץ בכל רגע, ובמקרה כזה אנו נהיה ממש במרכזו של רעש אדמה שעלול להיות חזק וקטלני.

 

ברולטה הזאת אין לנו אפשרות להתערב, היא חזקה מאיתנו, אך יש לנו בהחלט אפשרות להתגונן, על מנת שברגע האמת נמצא במבנה עמיד. זוהי חובתנו בתור מדינה, זוהי חובתנו בתור ראשי רשויות.

 

תוכנית תמ"א 38 נולדה בראש ובראשונה על מנת לקדם את מיגון ועמידות הבתים הישנים. זוהי דוגמא לתוכנית בה כל הצדדים יוצאים נשכרים. התושב מרוויח דירה מרווחת יותר ומחוזקת כמעט ללא תשלום; הקבלן הבונה מקבל את שכרו בזכות תוספת יחידות הבנייה; ואילו המדינה מרוויחה יותר מכולם - היא מרוויחה תושבים המוגנים בפני רעידות אדמה ובפני טילים. זהו רווח שאין לו מחיר, רווח ששווה חיי אדם.

פרויקט תמ"א 38. כל הצדדים יוצאים נשכרים ()
פרויקט תמ"א 38. כל הצדדים יוצאים נשכרים

 

המדינה חייבת להתערב - וגם ראשי הרשויות

תוכניות תמ"א 38 נדחפות ומקודמות בזכות קבלנים פרטיים, המתקשרים עם דיירים שרוצים בשדרוג. עם זאת, גם הרשות המקומית וגם הממשלה יכולות לסייע. אמנם אנחנו לא צד בהתקשרות, אך ביכולתנו להקל. וכל בית שהקלנו עליו בבירוקרטיה, הוא בית שתושביו הופכים להיות מוגנים ועתידם מובטח.

 

כששירתתי בכנסת, שימשתי כיו"ר ועדת המשנה להגנת העורף בוועדת החוץ והביטחון. נחשפתי באופן יומיומי לתרחישי רעידות האדמה בישראל, תרחישים שיכולים להדיר שינה מעיניו של כל אדם. משחזרתי לכהן כראש עיריית רעננה, הבטחתי לעצמי כי ברעננה אעשה כל מאמץ למגן את מירב הבתים.

 

היום עומדת רעננה על כ-45% של מימוש תמ"א 38 במבנים שזכאים לכך. שיא ארצי. עד סוף השנה אנחנו צפויים להגיע לקו 50% ומבחינתנו לא נשקוט עד שנגיע קרוב ככל האפשר לקו 100%. זוהי לא מטרה שאפתנית, זו מטרה מחויבת המציאות. זו הדרך היחידה להגן על התושבים. זהו חוב שהמדינה חבה לאזרחיה.

 

כמו רבים, גם אני מודע לעובדה שתמ"א 38 לא ישימה בכל המדינה, אלא בעיקר באזורים בהם מחיר הקרקע גבוה. חובה על הממשלה למצוא פתרונות מסובסדים גם לאזורי פריפריה, בהם ערכי הקרקע לא מאפשרים תמ"א 38 במתכונת הרגילה; ובמקביל חובה על ראשי הרשויות לעשות כל שביכולתם על מנת למצות את מיגון הבתים בעריהם.

 

אפשר להציל חיים של רבבות בני אדם ולהימנע מאסונות המוניים, גם במקרה של רעידת אדמה קשה. אם חלילה תגיע רעידת האדמה לישראל, וכולי תקווה שאסון כזה לא ימהר להתרחש ובמקרה של סיבוב מלחמתי נוסף, נוכל להגיד שאנחנו עשינו את כל שבידינו על מנת להציל חיי אדם.

 

הכותב הוא ראש עיריית רעננה ושימש יו"ר ועדת המשנה להגנת העורף בוועדת חוץ וביטחון בכנסת ה-18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים