שתף קטע נבחר

9 שעות של מחאה: אבנים, רימוני הלם ופצועים

במשך שעות ארוכות מחו יוצאי אתיופיה: במהלך ההפגנה האלימה, שהחלה בגבעה הצרפתית, עברה דרך בית רה"מ והגיעה לגשר המיתרים, נפצעו 15 איש - 3 שוטרים ו-12 מפגינים. גם שוטר יוצא אתיופיה הפגין: "יש אצלנו גזענים"

"יש שוטרים גזענים אבל הם מיעוט, הבעיה העיקרית היא לא המשטרה אלא הקיפוח וההזנחה", כך אמר אמש (יום ה') א', שוטר ממוצא אתיופי, שהשתתף בהפגנת בני העדה בירושלים, שנמשכה כתשע שעות. כ-1,000 יוצאי אתיופיה מחו ברחבי העיר בעקבות שני מקרי אלימות של שוטרים כלפי צעירים מהעדה. ליד בית ראש הממשלה פרצו עימותים אלימים, שבמהלכם נפצעו שלושה שוטרים מאבנים שיודו לעברם. בנוסף, נפצעו גם 12 מפגינים. בהמשך הגיעו המוחים לגשר המיתרים, בכניסה לעיר. ynet העביר שידור חי מההפגנה.

 
העימותים הליליים, בהפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
העימותים הליליים, בהפגנת יוצאי אתיופיה(צילום: גיל יוחנן)

זרנוקי מים בהפגנה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
זרנוקי מים בהפגנה(צילום: גיל יוחנן)
המפגינים התעמתו עם שוטרי מחוז ירושלים, חסמו כבישים ואת תנועת הרכבת הקלה וקראו קריאות נגד המשטרה. מפקד מחוז ירושלים, ניצב משה (צ'יקו) אדרי, עלה על רכב משטרתי וניסה לדבר ללבם של המפגינים, אבל הניסיון הזה לא צלח. המפגינים צעדו לבית ראש הממשלה ויידו אבנים ובקבוקי זכוכית, במהלך הניסיון לפיזור ההפגנה.
 
שלושה שוטרים נפגעו מיידוי האבנים ושניים מהם פונו במצב קל לטיפול בבית חולים. בנוסף, פונו לבתי החולים בירושלים גם חמישה מפגינים שנפצעו קל. במשטרת ירושלים, שעצרה שני מפגינים, אמרו: "לא נאפשר למפגינים להמשיך להפר את הסדר ונפעל בנחישות". גם ראש העיר ניר ברקת הגיע למקום בניסיון לפשר בין הצדדים והתיישב על הקרקע - אך העימותים לא פסקו.
 
יאיו אברהם, שהשתתף בהפגנה, טען כי השוטרים נהגו כלפי המפגינים באלימות רבה. לדבריו, "הם עשו לנו מארב כשצעדנו לעבר בית ראש הממשלה. יש כאן אנשים שנפצעו. אנחנו שומרי חוק, חלק מהמפגינים נלחמו ב'צוק איתן', זו בושה וחרפה". מתן אדמקה מיבנה סיפר: "המטרה של ההפגנה היא שהשוטר המכה יהיה מאחורי סורג ובריח. המצלמה קלטה אותו 'בטעות'. זה מקרה אחד מני רבים. אני חוויתי אלימות. אני וחברי קיבלנו מכות ללא כל הצדקה משוטרים. אף אחד לא שמע עלינו ולא יודע עלינו".

ח"כ לשעבר תמנו-שטה בהפגנה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ לשעבר תמנו-שטה בהפגנה(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא להרגעת הרוחות בהפגנה. בהודעה שפרסם ציין נתניהו כי הוא "מגנה בתוקף את הכאת החייל בן העדה האתיופית והאחראים לכך ייתנו את הדין. לצד זה אסור לאף אחד לקחת את החוק לידיים. העולים מאתיופיה ובני משפחותיהם יקרים לנו, ומדינת ישראל עושה מאמצים רבים להקל על שילובם בחברה. נמשיך בכך גם בממשלה הבאה".

 

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' שוחח עם נתניהו ועדכן אותו על האירועים בירושלים. ראש הממשלה קיבל את המלצתו להקים צוות בין-משרדי שיפגש עם נציגי בני העדה האתיופית ויבחן את טענותיהם. "אני מגנה את התנהגות השוטר ומתנדב המשטרה באירוע הכאת החייל בן העדה האתיופית ואדאג שהאחראים לכך יתנו את הדין ולא ימשיכו בשורות משטרת ישראל", אמר אהרונוביץ'. "לצד זה אסור לאף אחד לקחת את החוק לידיים ואני מגנה את האלימות כלפי השוטרים וקורא להרגעת הרוחות וגילוי איפוק מצד המפגינים".

 

מפקד מחוז ירושלים, ניצב משה (צ'יקו) אדרי, דיבר הערב עם חלק ממארגני ההפגנה: "פיקוד המשטרה ער לתחושות הקשות של בני הקהילה האתיופית ומבין את סערת הרוחות. אנחנו מאפשרים לבטא מחאה, זו זכות בסיסית, ויחד עם זאת אני קורא לכולכם לנהוג בריסון ובאיפוק. המפכ"ל התייחס באופן מיידי לאירוע שבו נפגע חייל בן העדה משוטר, ונקט כלפיו בקו ענישה מהמחמירים שיש כדי להראות שאנו במשטרה לא נסבול התנהגות פסולה כזו מצד השוטרים. המפכ"ל גם מינה צוות מיוחד לבדוק את טענת בני הקהילה האתיופית נגד המשטרה והנושא ייבחן בסדר עדיפות עליון, ביסודיות ובהוגנות. חשוב שלא ייפגע איש בגלל התלהטות יתר, אנו רוצים לפעול יחד איתכם במשותף למציאת הפתרונות הנכונים, שאינם באמצעות אלימות והפרת הסדר".

 

א', השוטר ממוצא אתיופי, ביקש שלא להזדהות בשמו המלא והגיע לירושלים בלבוש אזרחי. לדבריו, "כמובן שהמפקדים שלי לא יודעים שאני כאן ואני רוצה שכך זה יישאר כדי לא לפגוע בעבודה שלי". בשיחה עם ynet ציין השוטר כי טענות המפגינים צודקות: "אני רואה את הדברים האלה כל יום בעבודה שלי ומנסה להרגיע ולפשר. יש שוטרים גזענים, אבל הם מיעוט. הבעיה היא שהשוטרים פוגשים חלק גדול מהאוכלוסייה הזאת באופן יום יומי. הם גרים בשכונות שאליהם אנחנו מגיעים הכי הרבה, וחלק מהצעירים שלנו מסתבכים. ככה יש גם אלימות מצד המשטרה, מתח ועימותים".

 

ההפגנה החלה מול בניין המטה הארצי של המשטרה במחאה על מה שהוגדר "הגזענות והאלימות כלפי יוצאי אתיופיה בישראל". מוגס אינדאגו עלה לארץ לפני שבע שנים. לפני חודשיים הוא השתחרר מהצבא לאחר חמש שנות שירות. "כשהייתי קצין בצבא שמעתי אלף דברים, לא האמנתי לזה. הגזענות מתחילה מהצבא. אני עכשיו מדריך ב'אחריי', באים שואלים אותי 'מוגס, מה יהיה איתנו? יש לנו תיק'. אני לא יודע מה להגיד להם, אני רואה את זה בעצמי, אני לא מאמין למה שקורה. אחרי חמש שנים בצבא יש לי זכות לבוא ולדרוש ממדינת ישראל. למה להפלות אותנו?".

מפקד מחוז ירושלים ניצב אדרי בהפגנה (צילום: וובו אשטו) (צילום: וובו אשטו)
מפקד מחוז ירושלים ניצב אדרי בהפגנה(צילום: וובו אשטו)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

"מדינת משטרה", שבו וקראו המפגינים, בעת שהשוטרים מנעו מהם להיכנס למתחם המטה הארצי. "לא ניתן, די נמאס! לא לאפליה, לא לגזענות. הדמוקרטיה בסכנה, המשטרה אלימה", וגם "לא ניתן לשחור להיות מסכן" קראו המפגינים שוב ושוב, ואף הניפו שלטים שעליהם נכתבו סיסמאות אלו. תוך זמן קצר החלו עימותים והמשטרה פינתה בכוח מפגינים, גם באמצעות פרשים. המפגינים חסמו ליותר משעה וחצי את כביש מספר 1 בירושלים, לשני הכיוונים, ואף התיישבו על הכביש. גם כביש 9 היוצא ממחלף בגין ומהכניסה לבירה נחסם. בעקבות כך נוצרו פקקי תנועה כבדים באזור.

 

"די לאלימות ולגזענות, הילדים שלנו משרתים בצבא ולא מקבלים עבודה", קראה ברמקול רינה אנגדאו (50), תושבת מעלה אדומים ואם לתשעה. "באתי דרך סודן לירושלים ברגל כדי להקים מדינה, לא כדי שהמשטרה והמדינה יתעללו בילדים שלנו. יש כאן 30 שנה של גזענות".

 

אנגדאו אמרה עוד כי "בכל השכונות, לא רק בירושלים, בכל מקום לילדים של העדה, תופסים ברחוב, מפשיטים אותם, מחפשים עליהם על הגוף, ואם צריכים ללכת לצבא הם לא נותנים להם מה שהם לא רוצים, אם תופסים אותם, פותחים להם תיק, לכל נוער פותחים תיק. תקיפת שוטרים, בבית משפט רק אותם שומעים, זה לא חדש. די לגזענות. באנו בשביל ירושלים, ושלושים שנה התעללות, שלושים שנה גזענות. מספיק. הילדים נולדו פה. זה דור חדש, תנו להם לחיות בשקט, תנו להם לעבוד, כולם בגולני, בקרבי".

 

משטרת ירושלים דיווחה כי בעקבות ההפגנה נסגר כביש 1 לשני הכיוונים

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, נפגש אתמול בבוקר עם פעילים בקהילת יוצאי אתיופיה, על רקע כמה ממקרי האלימות. הם סירבו לבקשת המשטרה לפרסם הודעה משותפת, אך הוחלט להקים צוות משותף של משטרת ישראל עם נציגי הקהילה לטובת קידום הנושאים הנוגעים ליחסי קהילה והמשטרה ולחיזוק האמון ביניהן.

 

שעות אחדות לפני הפגישה הזו עם המפכ"ל סיפר וואלא באייך, עולה חדש מאתיופיה שמתגורר בבאר שבע, שפקחים של רשות ההגירה היכו אותו קשות לאחר שחשבו שהוא נתין זר. ברשות מציגים גרסה הפוכה וטוענים כי באייך היה זה שתקף את הפקחים שביקשו ממנו להזדהות.

 

בתחילת השבוע הותקף החייל דמאס פיקדה בידי שוטר בחולון - הוא תועד מתנפל על החייל, מכה אותו ולאחר מכן עוצר אותו ללא סיבה נראית לעין. בעקבות הסרטון השעתה המשטרה את השוטר והעבירה את חומר החקירה למחלקה לחקירות שוטרים. החייל שוחרר.

פורסם לראשונה 30/04/2015 19:04

 

בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר. צילום וידאו: עפר מאיר ואלי מנדלבאום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ההפגנה בירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים