שתף קטע נבחר

גוזרים את דינם של ילדים עם מוגבלויות קשות

אלפי משפחות שנפגעו כתוצאה מהולדה בעוולה, עומדות לאבד את האפשרות לתבוע פיצויים בבית המשפט בתוך חודשים ספורים. הסיבה: פסיקה תקדימית שמקצרת את זמן התביעה עד לגיל 7 בלבד, אך המשפחות לא קיבלו את המידע שיגזור את גורלם לרעה. "משפחה שלא תתחיל את התהליך עד חודש יולי תאבד מיליוני שקלים", אומרים בעמותת קול הזכויות

אלפי משפחות שנפגעו מ"הולדה בעוולה", עומדות לאבד את האפשרות לתבוע פיצויים בבית המשפט בתוך חודשים ספורים. האבסורד: אף גוף ממשלתי לא נטל על עצמו להודיע על כך לציבור וכתוצאה מכך עלולות המשפחות למצוא את עצמן מתדפקות אל מול דלתות בית המשפט ללא כל מענה.

 

כנסו לעמוד הפייסבוק של עמותת קול הזכויות

 

מי הם נפגעי הולדה בעוולה?

מאחורי צמד המילים "הולדה בעוולה", נמצאות בישראל אלפי משפחות אשר גילו זמן קצר אחרי לידת ילדיהם שהם לוקים במומים קשים או מחלות גנטיות מולדות, שמקורן ברשלנות רפואית משום שעל הרופא המטפל היה לזהות מומים או מחלות בילוד כבר בשלבי ההיריון. ולכן, עקב מניעת המידע על מצב הילוד נמנעה מההורים האפשרות לשקול את הפסקת ההיריון ומניעת חיי סבל נוראיים מילדם.

 

לא סיפרו לאם על מומים קשים ומחלות גנטיות מולדות למרות שהיה ניתן לגלותם. "הולדה בעוולה" (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
לא סיפרו לאם על מומים קשים ומחלות גנטיות מולדות למרות שהיה ניתן לגלותם. "הולדה בעוולה"(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

עד לפני מספר שנים ניתן היה להורים או לאפוטרופוס הממונה על הילד, לתבוע בשמו פיצויים מבית המשפט בטענה ל"הולדה בעוולה" - הווי אומר עד גיל 25. משום שכאשר מדובר בתביעה של קטין, תקופת ההתיישנות, העומדת על 7 שנים בתביעות רשלנות רפואית, מתחילה להיספר רק מיום הגיעו לגיל 18.

 

השופט רבלין משנה את המשחק

ב-28.5.12 ניתן פסק דין תקדימי אשר שינה את חוקי המשחק. ביומו האחרון על כס בית המשפט העליון קבע השופט ריבלין בהסתמך על מסקנות "ועדת מצא" כי לא ניתן עוד להכיר בעילת התביעה של הילד- עילת החיים בעוולה, קביעה שאושרה פה אחד על ידי כל שבעת שופטי ביהמ"ש העליון. הנימוקים לביטול העילה היה השאלות שצפו ועלו: האם ילד בעל מומים מולדים ומחלות קשות יכול לטעון שעדיף מותו מחייו? והאם הורים יכולים לטעון טענה זו בשם ילדיהם? - שאלות שיוצרות קשיים משפטיים ומוסריים, שכן הכרה בעילת התביעה של הילד משמעה בעל המום טוען "טוב מותי מחיי" וכי חייו של ילד חולה היא בבחינת "נזק".

 

פסיקה זו כאמור, נתנה מכת מחץ לאלפי משפחות שהיה להם ברור, שיש להם זמן להכין את חוות הדעת הרפואיות והמשפטיות, הראיות וכל הדברים הנוגעים לתביעה, במקביל לטיפול היומיומי בילד. מעבר לכך, העובדה שמדובר במקרים שלעיתים נראים גבוליים והמשפחה לא תמיד יודעת כי אכן מדובר ב"הולדה בעוולה", תקופה של 25 שנה עד לסגירת שערי בית המשפט בפניהם עם סיבת התיישנות, נחשב לזמן סביר.

 

חברות הביטוח עלולות להרוויח מהפסיקה מעל מיליארד שקלים

מהנתונים שהובאו בפני הוועדה הציבורית שדנה בנושא לפני פסיקתו של השופט ריבלין עולה, כי מספר תביעות הנזיקין בגין הולדה בעוולה גדל, במהלך העשור האחרון, פי שישה וחצי. אומדן הסיכון הכספי הכרוך בתביעות אלו, במדנס ובענבל, (סוכנות הביטוח המבטחות את החלק הארי של המערכת הרפואית הציבורית) עמד בשנת 2010 על כ-280 מיליון ₪ והתבטא בכ-1.1 מיליון שקלים לתביעה בממוצע.

 

הזדמנות אחרונה לתת לילדים חיים טובים יותר (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
הזדמנות אחרונה לתת לילדים חיים טובים יותר(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

חבר הוועדה פרופ' גבי בן נון העריך, שככל שלא יתחולל שינוי משמעותי במצב המשפטי, מגמת הגידול במספר התביעות צפויה להימשך, ואיתה עתידות לגדול גם העלויות הכרוכות בפרמיות הביטוח הרפואי ובתשלומי הפיצויים. בהסתמכו על הנחות שמרניות וזהירות, ציין פרופ' בן נון בדוח הוועדה, כי "שיעור הגידול במספר תביעות הנזיקין עתיד לנוע בין 15% ל-30% לשנה, ובשיעורים דומים בעתיד. על רקע זה עולה, כי אומדן הסיכון הכספי בשנת 2015 עלול להגיע לסכום שבין 650 מיליון שקלים לבין מיליארד ומאה מיליון שקלים בשנה".

 

מבדיקה שנערכה במשרד עו״ד פייל ושות׳, המתמחה ברשלנות רפואית וסייע להורים רבים לקבל פיצוי בגין עילה זו, עולה כי יש כ-3000 משפחות שילדיהם עברו את גיל 7 ולא הגישו תביעה. הסכום שירד לטמיון במידה והמשפחות לא יגישו תביעות, עומד על כ-3 מיליארד שקלים. סכומים אלו יישארו בחברות הביטוח ולא יסייעו להורים להעניק טיפול ראוי שיוכל לסייע לילד הפגוע לחיים טובים יותר.

 

נותנים פתח של תקווה

עם פסיקתו, ביקש השופט רבלין להותיר למשפחות שנפגעות מפסיקתו, חלון הזדמנויות להגשת התביעה - תקופה שתסתיים סופית ב-27.8.15 אולם כאן מתחילה הבעיה.

"למרות שמדובר בהחלטה תקדימית אשר עלולה להשפיע על אלפי משפחות שאינן מודעות להחלטה ולהשלכותיה, אין למעשה אף גוף רשמי שתפקידו ליידע את אותם ההורים בסכנה המתקרבת", אומרים בעמותת "קול הזכויות" - עמותה המסייעת למאות משפחות העומדות בפני הקושי העצום של טיפול בילדים אלו. "המשמעות היא שכ-3,000 משפחות אשר ילדיהם בני 7 ומעלה, המתמודדים עם בעיות רפואיות קשות וזקוקים לכסף רב כדי לדאוג להם - לא יקבלו את הפיצוי שהם יכולים להיות זכאים לו, אם לא יגישו את התביעה בחודשיים הקרובים".

 

מצב זה גרם "לעמותת קול הזכויות", שמסייעת למאות משפחות העומדות בפני הקושי העצום של טיפול בילדים אלו, לארגן כנס חרום המבקש ליידע את ההורים בהשלכות של אי הגשת תביעות במועד, לפני שהאופציה להגיש אותן חולפת.

 

יוליה בן משה, העומדת בראש העמותה, מסבירה כי הגשת התביעה היא רק תחילת הדרך. לדבריה, ייקח עוד זמן רב עד שיגיע הפיצוי, אך ללא הגשת התביעות בזמן ויש להתחיל בתהליך לא יאוחר מתחילת יולי, מכיוון שתהליך איסוף החומר והכנת תיק לתביעה הוא מורכב. "היכולת של ההורים לטפל בילדיהם תפגע באופן קיצוני אם המשפחות שנפגעו לא יתחילו את הטיפול במיידי".

 

עמותת "קול הזכויות" מקיימת כנס חירום והסברה למשפחות נפגעות "הולדה בעוולה" ומזמינה אתכם ליטול בו חלק. הכנס יתקיים ביום ג', 2.6.15 בין השעות: 09:30 – 13:00, במרכז "נא לגעת" בנמל יפו. בכנס ניתן לקבל את כל המידע וההסבר ממיטב המומחים בתחום. בנוסף לכך תתקיים ההצגה המרגשת "החיוך של אלון".

ההשתתפות חינם. נדרשת הרשמה מראש. למידע ופרטים 072-2239922

 

הכתבה בשיתוף עמותת קול הזכויות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
לשימוש קול הזכויות הזכויות בלבד
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
shutterstock
לתת להורים את האפשרות להחליט האם להמשיך עם ההיריון
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים