שתף קטע נבחר

מעכשיו בישראל: מטרונום חובה בכל החייאה

מהפסנתר לרפואת החירום: החברה הישראלית להחייאה מנחה כי מעתה, בכל החייאה יש להשתמש במטרונום, האביזר שנותן קצב אחיד לנגנים, ועכשיו יתזמן את קצב העיסויים וההנשמות. יו"ר החברה להחייאה: "אפשר להעלות משמעותית את הצלחת ההחייאה עם המכשיר. חבל לפספס חולים"

הנחיות חדשות לביצוע החייאה: החברה הישראלית להחייאה ממליצה מעכשיו על שימוש במטרונום בכל החייאה. המטרה היא להבטיח שקצב העיסויים וההנשמות שמבוצעים עומד בהנחיות המקצועיות - פחות מ-12 הנשמות ו-100 עד 120 עיסויים לדקה.

 

ההנחיה תקפה גם בזמן תדרוך טלפוני של מוקדן לאנשים שאינם מוכשרים לבצע החייאה.

 

פעולות מצילות חיים

מחקר: מה המתכון להחייאה מוצלחת מעובר אורח

צפו: מדריך עזרה ראשונה - החייאת מבוגרים

מצמידים את האייפון לחזה לביצוע החייאה

 

ההנחיה הוצגה בכנס של החברה הישראלית להחייאה שהתקיים היום (ב') לראשונה. במהלכו הוצג נייר העמדה. לפיו, בכל שנה מתרחשים בישראל כ-7,000 אירועי דום לב מחוץ לבית חולים המטופלים בהחייאת לב-ריאה.

לא רק ליד הפסנתר. מטרונום (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
לא רק ליד הפסנתר. מטרונום(צילום: שאטרסטוק)

במקרה של דום לב, עד להגעת צוותי מד"א מתבקשים לעתים קרובות עוברי אורח ואנשים במקום לבצע החייאה. אלא שהם לא יודעים לבצע את ההחייאה כמו שצריך, ולא עומדים בקצב הרצוי. 

 

שימוש במטרונום - משפר סיכוי הישרדות החולים

כדי לשפר את ההחייאה ולהגדיל את סיכויי ההצלחה שלה, ההמלצה היא שהמוקדן הטלפוני ישתמש במטרונום כדי לתזמן את הקצב ולהנחות את מבצע ההחייאה בהתאם. ההמלצה היא גם לאנשי המקצוע בכל החייאה, ואפילו להשתמש באפליקציה של מטרונום כדי לוודא שהקצב הוא כמו שצריך.

 

"אחד הדברים שקשורים להישרדות נוירולוגית תקינה הם החייאה בסיסית טובה. המטרונום הוא כלי מצוין והעלות שלו זניחה. העברנו את נייר העמדה לד"ר רפי סטרוגו, המנהל הרפואי של מד"א, וגם למשרד הבריאות", אומרת פרופ' שרון עינב, יו"ר החברה להחייאה ומנהלת טיפול נמרץ כירורגי בבית החולים שערי צדק. "בעזרת כלים פשוטים אפשר להעלות משמעותית את הצלחת ההחייאה. חבל לפספס חולים".

 

ביצוע החייאה לפי הנהלים מגדיל משמעותית את הסיכוי של הנפגע לשרוד ולהחלים ללא נזק נוירולוגי. בכנס גם הוצגו נתוני ההחייאה של עוברי אורח, שפורסמו בעבר ב-ynet. לפי הנתונים, רק 6 אחוז מההחייאות ברחוב הן מוצלחות, ורק 3.4 אחוז שורדים ללא נזק מוחי.

 

דפיברילטור ביתי - יתרון קריטי

בכנס הוצגה אפשרות נוספת לשפר את סיכויי ההישרדות של חולים. פרופ' אברהם וייס, מנהל היחידה לשיקום לב בבית החולים הדסה הר הצופים, הציג את מכשיר הדפיברילטור הביתי שפיתח מתוך תקווה שהוא ייכנס לשימוש אצל אנשים פרטיים.

 

"כיום ישנם דפיברילטורים אוטומטיים שנמצאים במקומות ציבוריים ויכולים לאבחן את הבעיה הרפואית של החולה. הבעיה היא שהם יקרים מאד ועולים כאלף דולר, ויש צורך גם לרכוש סוללה יקרה", הוא אומר, ומעריך שהמכשיר החדש יעלה כ-200 דולר.

 

"אנשים רבים נפטרים בבית או במשרד, לא במקומות ציבוריים. בזמן פרפור חדרים, הלב רועד והדם לא מגיע למוח. צריך לתת לו מכת חשמל שמאפשר ללב לעבוד שוב באופן רגיל.

 

"הזמן לדפיברילציה הוא קריטי, צריך לעשות את זה מהר מאד. כל דקה שעוברת, מורידה את הסיכוי להישארות בחיים בעשרה אחוזים. אמבולנס מגיע במקרה הטוב תוך שש דקות, ולכן גדל הסיכון לסבול מנזק".

 

הדפיברילטור ביתי משתמש בחשמל במקום בסוללה, בזכות הפיתוח שממיר את האנרגיה הביתית למכת חשמל של הדפיברילטור. "זה היה מסובך לפתח ולתכנת את זה, רוב המכשירים נשרפים. מכת החשמל תייתר את הצורך בביצוע הנשמות. החולה פשוט יחזור לנשום בכוחות עצמו.

 

"זה יכול להיות פתרון לאלפי אנשים בכל העולם. אם עושים את זה מיד, לא יהיה נזק מוחי או לבבי". המחקר בנושא הפיתוח פורסם בכתב העת האירופאי להפרעות קצב europace.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
החייאה? תוודאו שיש מטרונום בסביבה
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים