שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, חיים צח

"למצוא בעיה בלב". מאפיית פישר-מלכה

הם דאגו לאשפז את בעלי ב. יאיר כדי שלא ייעצר, שכרו מאזדה כדי שמנכ"ל מע"צ יאמין שעוקבים אחריו, השתמשו בקודים בווטסאפ ושוחחו באפליקציה "שאי אפשר להאזין לה". כתב האישום חושף את התחכום של פרקליט הצמרת והחוקר הבכיר. וגם: כיצד כינו את אלון חסן ומהו "האסון" של רות דוד?

"יש למצוא בעיה בלב ולאשפז כי ברביעי בבוקר הוא מקבל דפיקות בדלת". הודעת הווטסאפ הזו, שנשלחה מערן מלכה לעובדת במשרדו של רונאל פישר ומופיעה בכתב האישום שהוגש היום (ה'), מייצגת את רמת השחיתות שאליה הגיעו החוקר הבכיר ופרקליט הצמרת, בניהולם מה שאי אפשר לקרוא לו, אלא ארגון פשע. כתב האישום, המתפרש על עשרות עמודים ומפרט לא פחות מ-12 פרשות, מראה את התחכום הרב של "מאפיית פישר-מלכה", ואת המניפולציות של השניים, שגרפו מאות אלפי שקלים תוך שהם מרמים פעם אחר פעם חוקרים, אנשי עסקים ולקוחות של פישר.

 

אנשי המפתח

בכתב האישום מתואר ערן מלכה, עורך דין בהשכלתו, כקצין חקירות מוערך "שאוצר בידיעתו סודות כמוסים של יחידות החקירה הרגישות ביותר ביחידת להב 433 ויחידות חקירה נוספות, בין מחקירות אותן ניהל בעצמו ובין מאלה עליהן למד מעמיתיו. במהלך שירותו נחשף למידע מודיעיני רגיש ביותר, ופרטים רגישים מתוך המידע חלק לאורך תקופה ארוכה עם פישר, שהפך להיות לו לשותף סוד לצורך קידום ענייניהם הכלכליים המשותפים. הוא לא בחל בשיבוש חקירות סמויות רגישות להן היה שותף ובמכירת מידע מתוכן תמורת בצע כסף, תוך פגיעה קשה בערכי המשטרה".

 

על עו"ד רונאל פישר נכתב כי הוא "אדם מרושת היטב בקהלים שונים, שניצל את מעמדו הציבורי, קשריו הענפים וכישוריו כדי לסחור במידע, תוך שהוא אינו בוחל במעשי שיבוש חקירה חוזרים ונשנים של חקירות סמויות ורגישות ביותר, אגב עריכת מניפולציות מתוחכמות ומצגים, המערבים אמת ובדיה, אל מול גורמים שונים - והכל מתוך תאוות בצע חסרת מעצורים של השניים". פרט למלכה ולפישר, הוגש כתב אישום גם נגד פרקליטת מחוז תל אביב בעבר רות דוד, בעלי "ב. יאיר" יאיר ביטון, מנכ"ל מע"צ שי ברס והאחים הקבלנים יוסף ואביב נחמיאס.

 

השיטה

מלכה ופישר סיכמו, כך לפי כתב האישום, כי החוקר יעביר לעורך הדין ישירות או באמצעות ע' - עובדת במשרדו של פישר שהפכה לעדת מדינה - חומרים הנוגעים לעבודתו במשטרה, הכוללים, בין היתר מידע מחקירות סמויות וגלויות, מידע מודיעיני, נוסחי שאלות מתוך חקירות עתידיו, התראות לגבי מעצרים צפויים, התראות לגבי מועדי "פרוץ" (המועד הסודי המתוכנן בו הופכת חקירה מסמויה לגלויה), וכן חומרי חקירה נוספים. 

 

לצורך העברת אותם חומרים, יצר מלכה כתובת אי-מייל שכונתה "אלפוניו-7", דרכה נהג לשלוח למחשבו של פישר את החומרים. עם המשלוח היה כותב מלכה הודעת וואטסאפ לע': "כנסי ל-7". ע' היתה מדפיסה את החומרים מתיבת האלפוניו 7 ומעבירה אותם לידיו של פישר, או מניחה אותם עבורו במגירה ייעודית לכך במשרדו. זו הייתה השיטה שבה פעלו בכל אחת מהפרשות, אך כל אחת ואחת מהן מציגה עוד טפח מהקשר המושחת שבין חוקר המשטרה לעורך הדין מוביל.

 

"לאשפז" את בעלי ב. יאיר

יאיר ביטון, בעלי חברת "ב. יאיר", עמד במרכז "פרשיית מעשה ניסים", הנוגעת לקשר בין החברה לבין העבריין יצחק אברג'יל ואנשיו. פישר ייצג אותו בעת החקירה, לפני שלוש שנים, וגם רות דוד הייתה מיודדת איתו. פישר פנה למלכה וביקש ממנו לסייע לביטון, וחוקר המשטרה נענה לכך. הוא העביר את השאלות שתוכננו להיות מוטחות בפניו של ביטון בשלב החקירה הגלויה, וניתח אותן ביחד עם פישר. זו רק הייתה ההתחלה.

"ביום רביעי הוא מקבל דפיקה בדלת". יאיר ביטון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"ביום רביעי הוא מקבל דפיקה בדלת". יאיר ביטון(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג) (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)
(צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)

אשתקד טסו פישר ורות דוד לבודפשט, שם שהה אז ביטון. באותה טיסה נשאה דוד מעטפה המכילה את החומרים המסווגים הנוגעים לביטון. היא התבקשה לעשות זאת על ידי פישר וע', בשל היותה "בלדר בטוח". במהלך שהותם בבירת הונגריה, פעלו פישר ודוד להכנת ביטון לקראת חקירתו, ובמסגרת זו אף נחשף בפניו מידע מסווג הנוגע לעניינו. במהלך השהות בבודפשט התקשר פישר למלכה באמצעות אפליקציית "ווייבר", אפליקציה שאותה בחרו השניים מאחר שסברו כי היא אינה ניתנת לניטור ולהאזנה, וביקש ממנו הבהרות בנוגע לחומרי החקירה.

 

שלושה ימים לפני המעבר מחקירה סמויה לגלויה, כתב מלכה הודעת "ווטסאפ" ל-ע': "יש למצוא בעיה בלב ולאשפז כי ברביעי בבוקר הוא מקבל דפיקות בדלת". למעשה, בכך הדליף החוקר את מועד מעצרו הצפוי של ביטון, וייעץ לע' ודרכה לפישר לדאוג לכך שביטון יצור מצג שווא שיביא לאשפוזו, וזאת על-מנת שלא ניתן יהיה לבצע את מעצרו. ואכן, ב-7.5.14, מועד "הפרוץ", התאשפז ביטון בבית החולים הדסה - וכך סוכל מעצרו. מלכה לא הסתפק בכך, וגם את המועד החדש הוא דאג למסור לשותפו לפשע. "המבצע נדחה ל-20", כתב מלכה יממה לאחר האשפוז, והדליף כך את מועד מעצרו המתוכנן מחדש של ביטון.

 

50 אלף דולר להמלצה לאחים נחמיאס

באישום שנוגע לפרשת האחים אביב ויוסף נחמיאס, מבעלי חברת התשתיות ת.ע.ן, מתוארת תרמית שהניבה יותר מ-600 אלף שקל משוחד – בעזרת חטא שנוסף על פשע. אותה חברה הייתה מעורבת לפי החשד בהפצת חשבוניות פיקטיביות, במסגרת חקירה סמויה של רשות המסים בפרשה שכונתה "קוד שבור". היחידה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433 ליוותה את החקירה, ומלכה היה אחראי להורות על מעצרים. הוא סיפר לפישר, שגייס את האחים נחמיאס כלקוחות, בין היתר בעזרת מסמך שחיבר עבורו מלכה (והועבר במייל "אלופוניו-7"), כדי שייראה כמי שמבין בתחום העבירות הפיננסיות.

 

ההמלצה לבעלי החברה הייתה ברורה: עזבו את הארץ לפני שתיעצרו. המחיר עבור ההמלצה: 50 אלף דולר, שבהם התחלקו פישר ומלכה, והפרישו 10 אחוזים לע', עדת המדינה. את השיחות בעניין ניהלו השלושה באותה אפליקציית "וייבר", שלפי הערכתם לא ניתן להאזין לה. בהמשך גילה מלכה בדיוק מתי מתוכנן המעצר, ויוסף נחמיאס נמלט לחו"ל. כדי למלט ממעצר את אחיו, הפעיל קצין המשטרה קשרים במע"מ, התקשר לממונה על החקירות והסביר שאביב נחמיאס "טעון הגנה" ולכן אין לכלוא אותו. המלצתו של מלכה התקבלה. פישר עודכן, וטס לחו"ל כדי לפגוש את האחים ולתאם גרסאות.

שיחות באפליקציית וייבר. יוסף נחמיאס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שיחות באפליקציית וייבר. יוסף נחמיאס(צילום: גיל יוחנן)

החלק המדהים בסיפור הגיע עם הגשת כתבי האישום. מלכה הבחין שרשות המסים נמנעה לבסוף מלהעמיד לדין את "ת.ע.ן", ודיווח על כך לפישר. יחד הם זימנו את האחים נחמיאס והודיעו להם חגיגית: הצלחנו לחלץ אתכם מכתב האישום. זאת אף שבפועל, לא הייתה למלכה כל נגיעה בהחלטה. המחיר - 200 אלף דולר.

 

הכסף שהועבר לבסוף - 600 אלף שקל במזומן, בשקלים ובדולרים - הגיע דרך ע', אשר גבתה "מעשר". מה עושים עם סכום כזה בשטרות? מלכה חשש מהחזקתם, החזיר את חלקו "למשמורת" אצל פישר, ומדי פעם היה מבקש - "שחרר לי קצת". פישר הפך חלק מהסכום להכנסה מוכרת, "עבור ייעוץ משפטי", ועל כך הוא נאשם גם בעבירות הלבנת הון.

 

77 אלף יורו במזומן ממנכ"ל מע"צ

הצוות פישר-מלכה הפיל בפח גם את מנכ"ל מע"צ. לאחר שהתברר לפישר ממלכה כי מתנהלת ביקורת פנימית במע"צ בשל חשד שהמנכ"ל שי ברס שילם תשלום חריג לקבלנים, החליט פישר לגייס את ברס כלקוח שלו. "אני מביא אותו עוד הלילה", הוא אמר לחוקר המשטרה המושחת. בפגישה שנערכה מעט לאחר מכן, סיפר פישר לברס כי קיימת חקירת משטרה נגדו ואף האזנות סתר - אף שאז עדיין לא נפתחה חקירה, וכמובן שלא היו האזנות סתר.

"מביא אותו עוד הלילה". פישר וברס (צילום: גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי) (צילום: גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)
"מביא אותו עוד הלילה". פישר וברס(צילום: גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)

בפגישה שלאחר מכן כבר הציג פישר מסמך מודפס, שהגיע כביכול מיחידת להב. הוא שאל את ברס מה מהנושאים "מפחיד" אותו, והוסיף שביכולתו "להוריד אותם", כאשר לכל "הורדה" כזו יש "מחיר" - עשרות אלפי דולרים. "אני יכול להרוג את החקירה", הבהיר פרקליט הצמרת שנמצא כיום במעצר, בתנאי כמובן שברס ישלם.

 

פישר גם דאג שברס יחשוש מהחקירה נגדו, חקירה שכאמור כלל לא התקיימה. הוא אמר למנכ"ל מע"צ כי אם יביט סביבו יבחין כי מאזדה עוקבת אחריו. בהמשך שכר פישר מאזדה, הורה לעוזרת ע' לנהוג בה, ובמקביל התקשר לברס והפנה את תשומת לבו לאותה המאזדה. וברס האמין - ושילם. הוא העביר 77 אלף יורו במזומן לפישר, שאת חלק מהסכום נתן לשותפו מלכה. "יש לך פה שקית", אמר לו, והסביר: "המאזדות עבדו".

 

"השמן בלחץץץץ" על אלון חסן

גם אם מישהו מהלקוחות של פישר חשד, אף אחד מהם לא פנה למשטרה עד שדווקא אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, עשה זאת. על פי כתב האישום הדליף פישר לחסן כי מתנהלת חקירה סמויה נגדו בלהב. מעט לאחר מכן חשף מלכה בפני פישר כי החקירה תעבור לאחריותו, ועורך הדין הציע לחסן לשלם כסף - כדי לעצור אותה בזמן. "הגענו למאני-טיים, אפשר לגמור את הסיפור הזה ואם אתה משלם כסף, אני הורג את הסיפור הזה. אם אתה מחליט שלא, אז נתמודד לבד", אמר אז פישר לחסן.

"זה בינך לביני עד שנמות", אמר לו פישר. אלון חסן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"זה בינך לביני עד שנמות", אמר לו פישר. אלון חסן(צילום: מוטי קמחי)
 

ב-26 במאי אשתקד מלכה שוב דאג להדליף מראש על מועד החקירה. "מחר כבר חסן יגנוב את ההצגה", כתב בוואטסאפ לע', ופישא הספיק להזהיר את הלקוח שלו מפני מעצרו הצפוי. ב-19 ביוני נחקר חסן פעמיים, ומלכה מיהר להדליף לפישר בוואטסאפ, תוך שהוא משתמש בכינוי של חסן: "לגבי השמן - עשינו לו שתי חקירות". עשר דקות לאחר מכן מלכה כתב שוב וייעץ: "לטעמי תזמין אותו כבר הלילה... יביא חבילה". עוד שעה חלפה, והוא כתב לע': "השמן בלחץץץץ".

 

באחד המפגשים בי פישר לחסן, הזהיר אותו הפרקליט לבל ידבר עם איש בנוגע לשוחד: "יש לי בקשה - מה שאני איתך, אני איתך. זה בינך לביני עד שנמות, עד שנעמוד על הקבר האחד של השני. החבר הכי טוב שלך מסתבך, אתה לא אומר לו 'בוא נלך לרונאל, הוא יוציא אותך מזה'. שום דבר". פישר נעצר לאחר הפגישה שבה קיבל מחסן 100 אלף דולר, שהועברו אליו מהמחלקה לחקירות שוטרים. הוא בכלל סבר כי בתיק היו 150 אלף דולר.

 

העצות של רות דוד

פרשה אחרת שבה נאשם מלכה היא השמדת הסלולרי. עם היוודע דבר מעצרו של פישר, ביולי אשתקד, העריך מלכה כי הוא צפוי להיחקר תוך זמן קצר במח"ש בגין קשריו עם עורך הדין. לפיכך, יומיים לאחר מכן, בחוף הים בסמוך לטירת הכרמל, הוא השמיד את הנייד שלו, על מנת להעלים ראיות שיש בהן בכדי לקשור אותו לפישר ולחשדות. "לאחר מכן נסע מלכה לעוספיה, שם רכש לעצמו מכשיר טלפון נייד חדש", נכתב בכתב האישום. "עם עיכובו של מלכה, יומיים לאחר מכן, הוא מסר לחוקר מח"ש את המכשיר הנייד החדש".

רות דוד. המליצה לע' להתמוטט (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
רות דוד. המליצה לע' להתמוטט(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

כל אלו קרו בשנה שעברה, אבל ההתפתחות המשמעותית בחקירה, שהובילה לכתב האישום העצום בהיקפו, הגיעה רק לאחר שבמח"ש הצליחו לפצח את הקוד הסודי, ולחדור לטלפונים הניידים של החשודים המרכזיים. אז התקיימה הפגישה הלילית בין כוכבי הפרשה, "פגישת השיבוש". לאחר דיון ב-27 באפריל השנה, שהיה כמובן חשאי, נשלחה ההחלטה מטעמו של בית המשפט, ככל הנראה עקב תקלה, לבאי כוחה של ע'. הדבר נודע לפישר ולרות דוד, ובעקבות זאת התקיימה התכנסות לילית בבית פישר, שבה נכחו גם ע' ופרקליטיה.

 

במהלך הפגישה הביעה ע' את חששה מפני השלכות החדירה לניידים והביעה ע' את רצונה לעזוב את הארץ. "הקו שלך הוא להיכנס לחדר החקירות ולהתמוטט", ייעצה לה רות דוד - בעבר אחת מהבכירות ביותר בפרקליטות המדינה, ובמקרה זה שותפתה שלה לביצוע העבירות. היא הורתה לה לא לשתף פעולה והעריכה בפניה כי תוך ימים ספורים היא תיעצר. דוד גם הבהירה לפישר ולע' כי אם אמנם מח"ש הצליחה לחדור אל הטלפונים הניידים, אזי משמעות הדבר היא "אסון".

 

גם למלכה ייעצה רות דוד, בעת ששוחחה איתו טלפונית במהלך פגישת השיבוש. "אל תעשה שום תנועה חדה, זה בדיוק מה שהם רוצים", אמרה לו דוד, כשהיא מתכוונת לחוקרי מח"ש. העצות הללו לא עזרו. מלכה ופישר נעצרו, גם רות דוד עצמה נעצרה לאחר מכן. כתב האישום החמור הזה מראה שהפעם יהיה להם קשה מאוד להתחמק מעונש כבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, אוהד צויגנברג
אנשי המפתח: ערן מלכה, רות דוד, רונאל פישר
צילום: גיל יוחנן, אוהד צויגנברג
מומלצים