שתף קטע נבחר

האבטלה בעזה - הגבוהה ביותר בעולם

הבנק העולמי מציג תמונת מצב עגומה מאוד עבור הפלסטינים ברצועת עזה: רמת האבטלה עומדת על 43% ושיעור אבטלת הצעירים הוא הגבוה ביותר במזרח התיכון. "הדרך היחידה לצאת מהמצב הזה הוא להסיר את המצור תוך התחשבות בשיקולים ביטחוניים", אומר בכיר בבנק

כמעט שנה חלפה מאז מבצע "צוק איתן " והמצב הכלכלי ברצועת עזה הפך לקשה מאי פעם. על פי דו"ח שמפרסם היום (שישי) הבנק העולמי, האבטלה ברצועת עזה הגיעה באחרונה לרמה של 43% והיא הגבוהה ביותר בעולם כולו. שיעור האבטלה בקרב צעירים מגיע ל-60% והוא הגבוה ביותר במזרח התיכון. 39% מתושבי הרצועה נמצאים מתחת לקו העוני העולמי – כלומר, הם מתקיימים מפחות מדולר ליום. זאת, למרות ש-80% מהם מקבלים סיוע הומניטרי בצורה כזאת או אחרת.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

 

הדו"ח מייחס את המצב הכלכלי וההומניטארי החמור ברצועה למצור שמטילה עליה מדינת ישראל מאז שנת 2007, בתגובה לירי הטילים על ישובים ישראלים, ולהשלכות של מבצע "צוק איתן". על פי הדו"ח, מאז הטלת המצור על הרצועה ב-2007 הצטמצם התוצר העזתי בכ-50%, מה שהביא לירידה של 28% ברמת החיים של תושביה.

 

בבנק העולמי מעריכים כי "צוק איתן" צמצם את התוצר העזתי, שהיה נמוך מאוד גם לפני המלחמה, בכ-460 מיליון דולר וגרם לנזקים בהיקף של 2.8 מיליארד דולר. ענפי הייצור התעשייתי, החקלאות, החשמל והבנייה ספגו פגיעה קשה. התוצר של ענף הבנייה ברצועה צנח ב-83% ואילו התוצר החקלאי, התעשייתי וייצור החשמל צומצמו בכמחצית. הדו"ח כולל הערכה שלפיה אלמלא המצור והלחימה ברצועה, התוצר הכלכלי שלה היה גבוה פי ארבעה. עם זאת, מציינים לטובה את קצב הגעת התרומות לשיקום הרצועה שעמד בסוף אפריל על סכום מיליארד דולר מתוך 3.5 מיליארד שהובטחו.

 

הנתונים הללו, לצד סקירה נרחבת של התפתחויות כלכליות באזור ושל קצב ההתקדמות של שיקום הרצועה, יוצגו בשבוע הבא בפני פורום המדינות התורמות לרשות הפלסטינית. בפורום זה חברות נורבגיה, ארה"ב, האיחוד האירופי, קנדה, יפן, רוסיה, ירדן, סעודיה ותוניס, ובישיבותיו משתתפים גם נציגים של ישראל, הרשות הפלסטינית וקרן המטבע העולמית. הדו"ח מציג בפני משתתפי הפורום תמונה קשה ומדאיגה של המצב הכלכלי ברצועת עזה, שמעולם לא נחשבה לאזור משגשג אך הופכת בשנים האחרונות לאחד האזורים העניים בעולם, אשר עשוי להיות מוזכר בנשימה אחת עם האומללות שבמדינות אפריקה.

"צוק איתן" פגע משמעותית בתוצר העזתי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"צוק איתן" פגע משמעותית בתוצר העזתי(צילום: רויטרס)
 

"לא ראינו אף מדינה שיכולה לצמוח במצב של סגר"

"כולנו ידענו שהמצב בעזה רע אבל הדו"ח מראה עד כמה הוא רע", אמר היום ל-ynet סטין לאו יורגרסן, המנהל האחראי על יהודה, שומרון ועזה בבנק העולמי. "מבחינת פיתוח כלכלי, אנחנו מדברים על שני עשורים אבודים בעזה. ב-20 השנים האחרונות הכלכלה שם צמחה בסך הכל ב-2%. יש רק 3 מדינות בעולם שבהן הייתה צמיחה נמוכה יותר באותן שנים. באותו זמן, הצמיחה הממוצעת של כלכלה בינונית הייתה 250%. אם מצרפים לכך את העובדה שהאוכלוסייה בעזה גדלה באותה תקופה ב-230%, אז ההכנסה לנפש בעזה היא נמוכה כיום ב-30% ממה שהייתה לפני שני עשורים.

 

"נתוני האבטלה מפחידים במיוחד. 43% זה שיא עולמי. אבטלה של 60% בקרב הצעירים היא הגבוהה ביותר באזור, עם כל הבעיות שיש למדינות באזור הזה. אם 60% מהאנשים שרוצים לעבוד לא יכולים למצוא עבודה, זה אומר שאין תקווה ואין עתיד. זה כבר לא שני עשורים אבודים אלא דור אבוד".

 

מתוכנו של הדו"ח משתמע שבבנק העולמי ממליצים למדינות החברות לפעול במהירות להסרת המצור של ישראל על הרצועה, אך בהיותו גורם כלכלי הבנק לא מתייחס לאופיו של הסדר שבמסגרתו יש לבצע זאת ולערובות הביטחוניות שיש להעניק לישראל. "לא ראינו אף מדינה שיכולה לצמוח כאשר יש מלחמה וסגר", אומר יורגרסן. "קשה להפריד את שני הדברים זה מזה, אבל כשמשווים לגדה המערבית שגם בה היו מלחמות רבות בתקופה הזאת אז רואים ששם נרשמה צמיחה גבוהה בהרבה. מה שמייחד את עזה זה הסגר, והסבבים הרבים של לחימה".

יורגרסן: "גברים רבים ללא עבודה זה לא מתכון טוב ליציבות ושלום" ()
יורגרסן: "גברים רבים ללא עבודה זה לא מתכון טוב ליציבות ושלום"
 

הבנק העולמי הוא גוף שמייעץ לגבי האופן שבו ניתן לעודד צמיחה כלכלית. האם קריאה להסרת הסגר היא המלצה כלכלית? הרי מדובר במהלך שלא יוצא אל הפועל בגלל מורכבויות פוליטיות וביטחוניות גדולות. מה אמורות המדינות לעשות בהמלצה כזאת?

 

"שמעתי מעמיתים שלי בישראל, כולל בצבא, שהם אינם רוצים לראות את עזה מרוששת. אז הניתוח שלנו מראה שאם נתחיל להסיר את המצור, תוך התחשבות בשיקולים ביטחוניים, זו הדרך היחידה להוריד את שיעור האבטלה. מבחינה כלכלית, משק כל כך קטן חייב סחר חוץ כדי לצמוח. במיוחד כאשר במקרה של עזה ניתנו סכומי כסף גדולים לפיתוח, אז לא ניתן לומר שיש כאן בעיה של היעדר הון.

 

"אנחנו לא ארגון ביטחוני או פוליטי ואני בטוח שאחרים יוכלו לנתח את המצב הזה טוב יותר. אבל אנו יכולים לומר, על סמך מחקר שנעשה בעולם, שהרבה גברים צעירים שאין להם עבודה זה לא מתכון טוב ליציבות ושלום. אז צריך להתחיל איפשהו. הרשות צריכה לעשות גם הרבה, על ידי הטמעת שלטון בהסכמה בגדה וברצועת עזה. לכן אנחנו קוראים לכל הצדדים לנסות למצוא דרכים לשבור את המעגל הזה. נכון להתחיל בצד הכלכלי כי אנחנו שומעים הסכמה מצד כל מי שאנחנו מדברים איתו - אם זה המצרים, הפלסטינים או הישראלים - שזה תחום שבו כולם רוצים לעשות משהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: APF
בית חנון.
צילום: APF
סטין יורגרסן, המנהל האחראי על יהודה, שומרון ועזה בבנק העולמי
מומלצים