שתף קטע נבחר

סוד האושר הזוגי: טובת הכלל במרכז

גישת ה"אני במרכז" היא אחת האחראיות הראשיות לבעיות ומשברים שזוגות רבים חווים היום במערכות היחסים שלהם. חג השבועות הוא הזדמנות טובה לחזור לערכים של ערבות הדדית ונאמנות וללא גבולות

פעם חונכנו על ערכים של ערבות הדדית - אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד. טובת הכלל היתה זו שהניעה אותנו בקבלת החלטות ובמעשים היומיומיים שלנו. חשבנו קודם כל על האחרים ורק אז על עצמנו. נאמנות והליכה יחד באש ובמים היו ערכים עליונים, אך כיום, כידוע, המצב שונה לגמרי. בימינו אנו מרוכזים בעצמנו, במה שטוב לנו באופן אישי, ואם זה גם טוב לאחרים - סבבה, אבל אם לא - לא נורא. לכולנו ברור מהן ההשלכות של גישת "אני במרכז" שהפכה לכל כך פופולארית בדור שלנו. הן באות לידי ביטוי במישור הקהילתי, המשפחתי וגם הזוגי.

 

 

 

אם נתייחס למישור הזוגי, אפשר לראות שפעם רוב בני הזוג היו הולכים יחד באש ובמים. לא היו מושגים של "שלי" או "שלך", הכל היה במשותף. כשצד אחד חפץ במשהו, השני תמך בו, פרגן, גם אם לעיתים זה בא על חשבון רצונותיו האישיים. ואילו בימינו אפשר לראות שבקרב רוב הזוגות, כל אחד מבני הזוג שם את עצמו במקום ראשון. כל אחד מאמין שהקריירה שלו הכי חשובה, שהתחביבים שלו הכי חשובים, שהרצון שלו לגור במקום מסוים הוא יותר נכון.

 

התחלתי לחשוב על כך לקראת חג השבועות בו קוראים במגילת רות את הפסוק המפורסם "כי אל אשר תלכי אלך, ובאשר תליני אלין, עמך עמי ואלוהיך אלוהי". הפסוק אמנם מתייחס לדברים שאמרה רות לחמתה נעמי ולא קשורים לזוגיות בין גבר לאשה, אך הם מסמלים את הנאמנות חסרת הגבולות שהיתה פעם.

 

דיברתי בעבר רבות על כך שלא נכון בזוגיות לאבד את עצמך לטובת בן הזוג. כלומר, אם אתם מוותרים לגמרי על רצונותיכם ומבטלים את עצמכם כביכול בשם בזוגיות - זה לא יתרום דבר למערכת היחסים, ורק יפגע בה בטווח הארוך. גם לא נכון לפעול באופן כזה שאתם חורטים על דגלכם לרצות כל העת את הצד השני לטובת שלום בית, כי ברגע שאתם מוותרים לגמרי על האושר שלכם בשביל לספק את בן הזוג, בסופו של דבר אתם תישארו מתוסכלים וזה יחזור אל בן זוגכם בבומרנג. אך נדמה לי שהיום אנחנו חיים בקיצון האינדיבידואלי. אין יותר אמצע, אין תחום אפור, יש רק "אני" ו"זה מה יש".

 

הגיע הזמן לחזור לעמק השווה (shutterstock) (shutterstock)
הגיע הזמן לחזור לעמק השווה(shutterstock)

 

ההצלחה שלו, הפחדים שלה

קחו לדוגמה מקרה בו הגבר מקבל קידום בעבודה שדורש ממנו להאריך באופן משמעותי את שעות העבודה שלו. האישה רוצה לתמוך בו ולפרגן לו על הקידום, אך זה באמת קשה לה ממגוון סיבות: ראשית, היא לא רוצה לאבד את בעלה לטובת הקריירה שלו, חשוב לה שיהיה להם זמן איכות ביחד. שנית, היא לא רוצה לגדל את הילדים שלה לבד (מבחינתה, אם בעלה חוזר הביתה כל יום אחרי שעת ההשכבה של הילדים – אזי אין הבדל בינה ובין אם חד הורית), ושלישית, הקידום של בעלה יתקע אותה מבחינת הקידום האישי שלה בעבודה כי היא לא תוכל לתרום שעות נוספות בגלל שאחד מההורים צריכים להיות בבית בשעה סבירה לטובת הילדים.

 

מי צודק במקרה הזה? אין צודקים. מצד אחד, הוא בסך הכל רוצה שאשתו תתמוך בו בקידום שקיבל, והיא בסך הכל רוצה לשמור על חיי זוגיות ומשפחה תקינים ושבעלה לא יישאב לעבודה במאת האחוזים. בנוסף, גם חשוב לה לשמור על האופציות שלה פתוחות מבחינת קידום. אז מה עושים? אם היא תגיד לבעלה שהיא לא תומכת בקידום שלו ושהיא מבקשת שהוא לא ייענה להצעה המפתה, יש סיכוי גדול לכך שבעלה תמיד ישמור לה טינה על כך ויראה אותה כמי שטרפדה לו את ההצלחה.

 

מצד שני, אם היא "תיתן אישור" לקידום, אין ספק שהיא תהיה מתוסכלת, ויתכן מאוד שהתחושות הללו יפגעו בחיי המשפחה והזוגיות. לכן מדובר במצב שלא מאפשר להגיע ל-WIN WIN, כי אחד תמיד ירוויח והשני יפסיד. השאלה היא מי מביניהם יהיה המרוויח ומי יהיה המפסיד.

 

כשדכנית שחיה ונושמת את תחום הזוגיות כבר שנים רבות, אני חייבת לומר שבמקרים כאלה של דילמות אמיתיות נדרשות תעצומות נפש חזקות של כל אחד מבני הזוג כדי להגיע להחלטה שתספק את שני הצדדים. לו אני הייתי אותה אישה, הייתי אומרת כך: "אני כל כך שמחה שקיבלת את הקידום הזה, עבדת כל כך קשה בשבילו ובאמת מגיע לך! סוף סוף אתה קוטף את הפירות שלמענם השקעתם זמן רב, ואני גאה בך!

 

"יחד עם זאת, אני חייבת להיות כנה ולומר לך שאני חוששת ממה שהקידום הזה יעשה לזוגיות שלנו ולילדים. כמו שאתה יודע, אתה גם ככה עובד המון שעות ביום, ועכשיו גם תצטרך לנסוע לחו"ל מפעם לפעם ולעבוד אפילו עוד יותר קשה. הילדים כבר מתגעגעים אליך ומרגישים שאתה לא נמצא בבית מספיק, וגם אני רוצה יותר זמן איתך. אני פוחדת שהקידום יגרום לך להישאב עוד יותר לעבודה ושבכלל לא נראה אותך. מאוד אשמח אם תוכל להגיע עם הבוס שלך להסדר שלפחות פעם-פעמיים בשבוע תחזור הביתה לפני שהילדים הולכים לישון. וגם שתגביל את הנסיעות לחו"ל לפעם בחודש. נראה לך שזה אפשרי?".

 

אל תתנו לחיים המודרניים לשחוק את הזוגיות שלכם (קרדיט: Shutterstck) (קרדיט: Shutterstck)
אל תתנו לחיים המודרניים לשחוק את הזוגיות שלכם(קרדיט: Shutterstck)

 

 

במצב הזה הכדור עובר לידיים שלו. כולי תקווה שהוא יתייחס בכובד ראש לרגשותיה ולחששותיה, ויתאמץ ככל שאפשר לקבל את הקידום ובו זמנית לשמור על שלמות הזוגיות והמשפחה תוך כדי. כמובן שאת אותה דוגמה אפשר להציג גם הפוך – למשל, אם אישה רוצה לקבל קידום בעבודה ובעלה לא מתלהב מהעניין כיוון שהוא חושש שזה ייפגע בבית ובילדים.

 

המפתח לזוגיות טובה הוא לשמור על ה"אני" שלך תוך כדי ריצוי בן הזוג שלך עד כמה שניתן. החיים המודרניים מחייבים אותנו לחשוב באופן יצירתי כיצד לנהל חיי משפחה וקריירה מאוזנים, וזאת משימה לא פשוטה בכלל, אך כן אפשרית. הכל תלוי ברצון שלכם ובכמה אתם מוכנים להשקיע מעצמכם.

 

חג שבועות שמח!

 

 

הכותבת היא הראלה ישי, שדכנית למעלה מ-20 שנה ובעלת רשת משרדי השידוכים "דו-לב"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקום "אני", נסו להגיד "אנחנו"
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים