שתף קטע נבחר

ה"אקונומיסט": ישראל מאבדת את ידידיה

צרפת לוחצת לקבוע לו"ז להקמת מדינה פלסטינית ואובמה לא צפוי להתנגד. האיחוד מכוון לחרם על ההתנחלויות וגם הכדורגל בסכנה. המגזין הנחשב מנתח את ההשפעה של הממשלה החדשה על מצבה הדיפלומטי הרגיש של ישראל

אובמה ונתניהו. בבקשה, רק משבר אחד בכל פעם (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ונתניהו. בבקשה, רק משבר אחד בכל פעם(צילום: AP)

מאמר שהתפרסם אתמול (שבת) באתר המגזין המשפיע "האקונומיסט" מנתח את המצב הרגיש שבו נמצאים יחסי החוץ של ישראל, ולפיו הקו המדיני שמכתיבה ממשלת נתניהו החדשה מערער עוד יותר את היחסים השבריריים של ירושלים עם העולם. המאמר מפרט שורה של קשיים שאיתם מתמודד בנימין נתניהו בימים אלה - בהם היוזמה הצרפתית להכרה במדינה פלסטינית, החרמת מוצרי התנחלויות על ידי האיחוד האירופי, ודרישה להשעות את הכדורגל הישראלי מפעילות בינלאומית.

 

במאמר נטען שעד השבעת הממשלה החדשה עדיין הייתה אפשרות שנתניהו ייכנע ל"לחץ" שיגרום לו להכניס את המחנה הציוני לקואליציה ולמנות את יצחק הרצוג לשר החוץ, אולם בשבוע האחרון התברר שפניה של הממשלה החדשה מביטים לכיוון השני.

 

"חמישה ימים אחרי השבעת ממשלת נתניהו הפיץ משרד הביטחון שלו הוראה שמשמעותה שישראלים ופלסטינים ישתמשו באוטובוסים נפרדים בנסיעות מישראל לגדה המערבית", נכתב בפתח המאמר. "משרד הביטחון הגדיר זאת כדרישה מנהלית וביטחונית, אבל המומחים של המשרד עצמו קבעו שאין בכך צורך. למעשה, ההוראה נולדה מלחץ שהופעל על שר הביטחון משה יעלון על ידי מתנחלים ישראלים שטענו שהם 'מוטרדים' על ידי פלסטינים באוטובוסים".

 

ב"אקונומיסט" הדגישו שנתניהו הורה ליעלון לבטל את התוכנית אחרי כמה שעות, אבל הפרשה כולה מצביעה על הלך המחשבה של הממשלה החדשה. הלחץ הבינלאומי המשמעותי שיופעל על ממשלת נתניהו, נטען במאמר, יגיע משני כיוונים: ארצות הברית וצרפת. פרנסואה הולנד מעוניין שמועצת הביטחון תקבע לוח זמנים קשיח להקמתה של מדינה פלסטינית, ונשיא ארצות הברית אובמה לא בהכרח מתנגד לכך, הוא רק מבקש מהצרפתים להמתין.

אובמה והולנד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה והולנד(צילום: EPA)

אובמה, נטען, רוצה שהחלטה כזאת תתקבל אחרי שייחתם הסכם הגרעין עם איראן, ככל הנראה במהלך חודש יוני. ההסבר לכך הוא שממשל אובמה סבור שלא יצליח לעמוד במקביל בשני משברים דיפלומטיים מול ישראל, בעיקר כשההסכם מול איראן צפוי לגרור אחריו הליך מורכב בקונגרס, שבו מכהנים תומכים רבים של ישראל העלולים לטרפד זאת.

 

אגב, התוכנית הצרפתית - כמו מתווי הסדר אחרים בשני העשורים האחרונים - צפויה להכריז על ירושלים כבירת שתי המדינות, דבר שנתניהו שלל שוב ושוב לאורך השנים, כולל בחגיגות לציון יום ירושלים בשבוע שעבר. על רקע זה מצטט המגזין דיפלומטים ישראליים שמתלוננים על מעמדם: "פעם נהגו לדבר איתנו, וכעת מדברים עלינו עם אחרים". הסיבה לכך היא שהצרפתים דיברו על הצעתם עם האמריקנים, עם נציגים ממדינות הליגה הערבית ועם הפלסטינים, ורק הישראלים למדו על כך בדיעבד.

 

לבסוף מסכם המאמר את המאמצים הדיפלומטיים - פלסטיניים ואירופיים - לתקוף את ישראל. הם כוללים בין השאר את התוכנית של האיחוד האירופי לסמן מוצרים מההתנחלויות מעבר לקו הירוק ולהגביל שיתופי פעולה כלכליים ואקדמיים. כמו כן מוזכרת הצטרפות הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בהאג, שפותח בפניה אפשרות להגיש תביעות בגין פשעי מלחמה, ואת הבקשה של התאחדות הכדורגל הפלסטינית להשעות את ישראל מטורנירי כדורגל בינלאומיים של ההתאחדות העולמית (פיפ"א).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים