שתף קטע נבחר

בעיות בכתף? הניתוחים והטיפולים החדשניים שקיימים

כשני שליש מאיתנו יסבלו בשלב כזה או אחר מבעיות בכתף. התפתחות הרפואה הזעיר פולשנית תרמה לשיפור משמעותי בתחום כירורגיית הכתף החל מניתוח לתפירת גידים ועד החלפת כתף במשתל חדשני ויעיל. לפניכם כל הפתרונות העדכניים לטיפול בבעיות כתף

הכתף הוא המפרק בעל טווח התנועה הגדול ביותר בגוף. הניידות הגבוהה של הכתף, באה על חשבון היציבות, ולכן מתאפיינת בשיעור הפריקות הגבוה ביותר בגוף ושיעור גבוה של פגיעות רקמה רכה (גידים ורצועות). למעשה, 66% מהאנשים יסבלו במהלך חייהם מכאבים בכתף.

 

קראו עוד:

רופא: כך החלמתי מפריצת דיסק בלי תרופות וניתוחים

פיתוח ישראלי: הבלון שמעלים כאבים בכתפיים

למנוע פציעות ולשקם כאבים: 5 תרגילים לכתפיים

 

רק בשלושת העשורים האחרונים צבר תאוצה תחום כירורגיית הכתף, חלו בו שינויים והטכנולוגיה השתפרה. עד שנות ה-90 בוצעו כל ניתוחי הכתף באמצעות חתך עורי וחשיפת הפרק עם שיעורי הצלחה משתנים.

 

‬עם התפתחות התחום הזעיר פולשני (ארתרוסקופיה),‬ שבו נעשה שימוש בסיב אופטי המוחדר למפרק דרך מספר חתכים, חלה מהפכה בתחום ניתוחי הכתף. שיטה זו מספקת תמונת מצב מצוינת של המפרק ושל הפגמים. התמונה שרואה המנתח בצג, מגדילה בצורה משמעותית כל נגע במפרק, ובעיות מסוימות ניתנות לאבחון רק בשיטה הזו.

 

קצרה היריעה מלהכיל את כלל בעיות הכתף ושיטות הטיפול. בכתבה הזו נתמקד בחידושים האחרונים בטיפול בבעיות כתף, הן מבחינת הגישה הטיפולית והן מבחינת הטכניקה.

 

כדורים וזריקות הם פתרון זמני, אך לטווח ארוך מומלץ לבדוק אפשרויות נוספות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדורים וזריקות הם פתרון זמני, אך לטווח ארוך מומלץ לבדוק אפשרויות נוספות(צילום: shutterstock)

 

לכדורים וזריקות השפעה שלילית על הגיד

השרוול המסובב הנו שם לקבוצה של ארבעה שרירים והגידים שמחוברים אליהם, העוטפים את ראש עצם הזרוע בכמעין שרוול. שרירים וגידים אלה אחראים על הנעת הכתף ועל טווח התנועה.

 

בעיה בגידים, בין אם קרע או דלקת, תורגש בקושי ובכאב בעת הרמת היד מעל גובה הכתפיים. פגיעה בגיד הכתף מאופיינת בכאב, קושי בהרמת היד וחולשה בעת ניסיון להרים חפצים. פגיעה בגידים אלו הנה השכיחה מכלל פגיעות הכתף.

 

תחום המחקר בנושא גידי השרוול המסובב מתפתח בצעדי ענק ומחקרים רבים מנסים להבין מה הם הגורמים המשפיעים על פתולוגיה זו ועל הריפוי. הטיפול המקובל כולל פיזיותרפיה, הזרקת סטרואידים לכתף, וטיפול ניתוחי לתפירת הגידים. תרופה אחרת שנמצאת בשימוש נרחב לטיפול בשומנים בדם מקבוצת הסטטינים, נמצאה אף היא בעלת השפעה על גידי הכתף.  

 

במשך שנים הסתייגו רופאי כתף, משימוש בזריקות חוזרות מחשש לנזק מצטבר בגיד. בשנה האחרונה הוכח כי החשש היה מוצדק, ונוצרה פגיעה בכוח הגיד ואף באיכות ומרקם העצם הסמוכה, לאחר הזרקות חוזרות לכתף.

 

כמו כן נבדקה ההשפעה של כדורים נוגדי דלקת, שכה נפוצים בשימוש בכאב אורטופדי, והתברר כי ההשפעתם על ריפוי הגיד - שלילית. בעקבות המחקרים החדשים, הנטייה היום היא להימנע ממתן תרופות אלו לאחר ניתוח לתפירת גידים בכתף.

 

ניתוח לתפירת הגיד

ניתוח לתפירת הגיד הקרוע לעצם, מתבצע לרוב בשיטה ארטרוסקופית דרך מספר חורים בגודל של כחמישה עד עשרה מ"מ, תוך פגיעה מינימלית ברקמות. את תפירת הגיד הקרוע לעצם, מבצעים תוך שימוש בעוגנים (מעין ברגים קטנים שמחוברים לחוטים מיוחדים וחזקים במיוחד), עשויים מחומרים ייחודיים, שחלקם נספגים.‬

 

העוגנים מוחדרים לעצם, ואת הגידים מחברים אליהם באמצעות החוטים. הקושי בניתוח נובע מהיעדר חיבור של הגיד לעצם. כדי לפתור את הבעיה, נערך ניסיון להשתמש במרכיבי דם המכילים ריכוז רב של תאי ריפוי (PRP platelet-rich plasma). למרות שנמצא חיבור מהיר יותר של הגיד לעצם לאחר הזרקת החומר, עדיין לא ידוע אם יש השפעה לטווח ארוך.

 

במקרה של איחור באבחנה ובטיפול, עלול להיווצר מצב שבו הגיד כבר אינו בר תיקון. פיתוח חדשני שבוצע בישראל מחדיר לכתף מתקן כעין כרית או בלון בשיטה ארטרוסקפית. במעקב של מעל חמש שנים, התברר כי ב 85% מהמטופלים בטכניקה זו, חל שיפור ניכר בכאב ובתפקוד וזאת תוך זמן החלמה מינימלי.

 

החלפת כתף

במקרים שמתפתחת גם שחיקה של הסחוס, הפתרון האלגנטי של הבלון לא ישים ויש לבצע החלפת כתף. נושא החלפות מפרקי הכתף השתנה ללא הכר בשני העשורים האחרים. אין מדובר בהחלפת הכתף הסטנדרטית בשל העדר גידים תקינים אלא במשתל הפועל כעין "כתף הפוכה".

 

פתרון זה מהווה פריצת דרך מחשבתית וחדשנות יוצאת דופן, ולאור הצלחת הטיפול הורחבו התוויות השימוש במשתל זה. ההתקדמות בהבנת תפקודה המורכב של הכתף, המבנה היחודי ופיתוח משתלים בעלי אפשרות התאמה אישית, הביאה לתוצאות תפקודיות מרשימות.

 

המשתל מתאים גם לשימוש בשברים של עצם הזרוע בגיל המבוגר, המעידים על אוסטאופורוזיס ומהווים אתגר טיפול קשה לכירורג הכתף, בשל איכות ירודה הן של הגיד והן של העצם. מדובר בפרוטזה פורצת דרך, המחזירה תפקוד גם בהעדר גידים.

 

רמת התחכום והתכנון הובילה לפיתוח תוכנות מחשב העוזרות בתכנון ניתוחי קפדני עד להרכבת משתל המתאים ספציפית למטופל. שיעורי הצלחת הניתוח להחלפת כתף גבוהים, ושביעות הרצון עומדת סביב 90% בשיפור בתפקוד ובכאב. בנוסף, שרידות המשתל עלתה אף היא.

 

באירופה ובארצות הברית שיעור החלפות הכתף גבוה, אך בארץ, בשל חוסר מודעות ציבורית ודעה קדומה לגבי תוצאותיו, רבים נוטים לוותר על הניתוח.

 

הכותב הוא מנהל יחידת הכתף, המרכז הרפואי איכילוב

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכתף כואבת? אין סיבה לסבול
צילום: shutterstock
צילום: מירי גטניו
ד"ר ערן ממן
צילום: מירי גטניו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים