שתף קטע נבחר

לפני הדיון על השעיית ישראל: פיפ"א דנה בגזענות בכדורגל בעולם

בצהריים דן קונגרס התאחדות הכדורגל העולמית בסעיף האפליה והגזענות שהיה החמישי בסדר היום. בהמשך ידונו כנראה בדרישה הפלסטינית להשעות את ישראל. נשיא פיפ"א ספ בלאטר קישר בין הדיונים בשני הנושאים. צפו בשידור החי

 

 

אחרי שורת דחיות התקיים בצהריים (יום ו') דיון בקונגרס התאחדות הכדורגל העולמית בציריך שבשוויץ בסעיף האפליה והגזענות. הסעיף הוא החמישי בסדר היום ובהמשך ידונו כנראה בהצעה הפלסטינית להשעות את ישראל. נשיא פיפ"א קישר את הדיון הזה לישראל: "בהקשר לדיון על הבקשה הפלסטינית בעניין ישראל, אנחנו עוברים לדון בנושא אפליה וגזענות". תחילה הקריאו דו"ח כללי על נושא הגזענות בכדורגל בעולם, ואחריו ייתכן שתעלה לדיון ההצעה הפלסטינית להשעות את ישראל. שידור חי מקונגרס פיפ"א.

 

הנשיא ספ בלאטר ציין שהעיכובים בדיונים היו בגלל איום בפצצה, שחייב את פינוי האולם. לבסוף לא נמצאה כל פצצה. בלאטר אמר מוקדם יותר בקונגרס של פיפ"א בציריך שבשוויץ בהתייחסות רשמית לדרישה הפלסטינית להשעות ישראל כי יצטרך להימצא פתרון שיספק את ההתאחדות הפלסטינית והישראלית, אך בעיקר את הפלסטינית. מפגינים פרו-פלסטינים פרצו לקונגרס וצעקו "כרטיס אדום לפיפ"א" לפני שהורחקו על-ידי מאבטחים. מחוץ לאולם הפגינו פעילים פרו-פלסטינים וקראו להחרים את ישראל. 

 

 

ההערכה במשלחת הישראלית היא שבלאטר יציג את פשרת ארבע הנקודות וייתן לפלסטינים מחווה כלשהי בנוגע לקבוצות הפועלות מעבר לקו הירוק - וובכך תימנע הצבעה על השעיית ישראל. עם זאת, יו"ר ההתאחדות הפלסטינית ג'יבריל רג'וב עדיין טוען שהוא רוצה ללכת עד הסוף.

 

בנאום שנשא עם פתיחת הקונגרס השנתי ה-65 של פיפ"א בציריך, אמר בלאטר: "התאחדות חברה דורשת להשעות התאחדות חברה אחרת. בנקודה זו נהיה חייבים למצוא פתרון שיספק סוף סוף את שתי ההתאחדויות, אך בעיקר את הפלסטינית, ואז נוכל לומר שפעלנו להושטת יד לשלום".

 

ההצבעה בנושא ההצעה הפלסטינית להשעות את ישראל אמורה להיות חשאית. הפלסטינים דרשו להפסיק את פעילות חמש קבוצות הכדורגל הישראליות שפועלות מעבר לקו הירוק כתנאי למשיכת ההצעה שלהם: בקעת הירדן, שעלתה השנה לליגה א' (הליגה השלישית), עירוני אריאל, גבעת זאב ומעלה אדומים מליגה ב' ואליצור יהודה המייצגת את אזור קריית ארבע ומשחקת בליגה ג', הליגה החמישית והחלשה מכולן.

 

 

מחאה אנטי-ישראלית בציריך (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה אנטי-ישראלית בציריך(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אבטחה משטרתית  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבטחה משטרתית (צילום: EPA)
 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שהצטרף לקרב הבלימה הדיפלומטי אמר היום בהודעה לעיתונות כי "בימים אלה ובשעות אלה ממש אנו מנהלים, יחד עם עופר עיני ואנשי ההתאחדות לכדורגל, מאבק עיקש וצודק מאין כמוהו נגד הניסיון הפלסטיני לפגוע בלגיטימציה של מדינת ישראל ושל הכדורגל הישראלי. חשוב שתדעו: המהלך הפלסטיני להחרים את ישראל בזירת הכדורגל העולמי ובזירה הבינלאומית בכלל איננו נובע ממשהו שאנו עושים או לא עושים. הוא נובע מעצם ההתנגדות לזכותנו לקיים מדינה משלנו".

 

נתניהו תהה "איך ניתן להסביר את העובדה שרוב מכריע של החלטות ועדת זכויות האדם של האו"ם מופנה דווקא נגד ישראל? שאין הפגנות נגד הטבח של מאות אלפי בני אדם חפים מפשע כמה קילומטרים מגבולנו בצפון? שהביקורת הבינלאומית מופנית דווקא נגד צה"ל שעושה כל מאמץ להימנע מפגיעה בחפים מפשע?".

 

הוא הבהיר כי "אין שום סיבה להוקיע את מדינת ישראל או את הכדורגל הישראלי. ההיפך הוא הנכון. ישראל אינה מדינה מושלמת, אין דבר כזה, אבל היא מדינה ערכית ששומרת על זכויות האדם בתוך מרחב גדול שבו נרמסות זכויות אלה עד עפר. אין עם שפניו לשלום ולשיתוף פעולה יותר מעמנו. אין דמוקרטיה שמאותגרת יותר מישראל וששומרת יותר ממנה על ערכי מוסר, פלורליזם ואנושיות. נמשיך להיאבק במסע הדה-לגיטימציה הציני שמתנהל נגד מדינתנו. בסופו של דבר ננצח משום שאנו צודקים ואיננו יראים לומר את האמת".

 

ראש הממשלה ציין שאמר השבוע לנשיא פיפ"א כי אם פיפ"א תפגע בישראל היא תפגע בעצמה. "גם מדינות אחרות ישתמשו בפיפ"א כדי להתחשבן עם יריבותיהן ובמקום רוח הספורט הבינלאומית, שאמורה להתעלות מעל לפוליטיקה, נקבל את השחתת הכדורגל על ידי הכפפתו לשיקולים זרים. פוליטיזציה בוטה תפגע בפיפ"א לא פחות משהיא תפגע בישראל". 

פעילים פרו-פלסטינים הניפו דגלים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילים פרו-פלסטינים הניפו דגלים (צילום: AFP)

קראו קריאות נגד ישראל  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קראו קריאות נגד ישראל (צילום: AFP)

והוצאו מהאולם בידי מאבטחים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
והוצאו מהאולם בידי מאבטחים (צילום: AFP)

 

הפעילים שהפגינו מול משרדי התאחדות הכדורגל העולמית פיפ"א בציריך שבשוויץ קראו "כמה ילדים רצחתם היום?" בעוד ראשי הארגון מתכנסים לקונגרס שבמהלכו ייתכן שיצביעו על ההצעה הפלסטינית להשעות את ישראל מהארגון. אם הקונגרס יחליט להצביע על הדרישה הפלסטינית להשעות את ישראל מחברות בפיפ"א, היא תתקיים בצהריים, לפני ההצבעה שתכריע מי יכהן כנשיא ההתאחדות העולמית.

הקונגרס של פיפ"א בציריך  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקונגרס של פיפ"א בציריך (צילום: רויטרס)
 

הקרב הדיפלומטי נמשך עד הדקה ה-90. המפגינים נשאו דגלים פלסטיניים וקראו בין היתר: "שחררו את שחקני הכדורגל הפלסטינים", "היי היי פיפ"א, אתם אוהבים אפרטהייד?" וגם "החרימו את ישראל".

 

במשלחת הישראלית שררה פסימיות עם תחילת דיוני קונגרס פיפ"א. גורמים במשלחת אמרו ל-ynet: "זה עומד להיות יום ארוך מאוד ולא נדע עד הרגע האחרון מה יקרה. הרבה מאוד תלוי באופן שבו נשיא פיפ"א המכהן ספ בלאטר, יציג את הנושא הישראלי-פלסטיני. האם הוא יאמר שהפלסטינים מסרבים לפשרה או הישראלים מסרבים לפשרה. כל מילה שלו תשפיע על ההצבעה שתיערך לאחר מכן". המשמעות של הדחת ישראל מהארגון היא שנבחרת ישראל לא תוכל להתמודד בתחרויות כדורגל בינלאומיות.

 

לא רק ספורט. ההפגנה נגד ישראל אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא רק ספורט. ההפגנה נגד ישראל אתמול(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

גם הבוקר נמשכו הניסיונות לשכנע את הפלסטינים לחזור בהם משתי דרישותיהם החדשות, להקים ועדה שתחקור את הגזענות בכדורגל הישראלי ולפנות לאו"ם שיכריע אם חמשת המועדונים הפעילים בהתנחלויות רשאים לשחק בליגה הישראלית. עד כה מסרבים הפלסטינים, שהליגה הערבית תומכת בהם, לסגת מדרישותיהם ולהסכים להצעת ארבע הנקודות הישראלית שנועדה להקל על פעילות הכדורגל בשטחי הרשות הפלסטינית.

 

"ישלם במטבע ישראלי כדי לקנות את קולות הערבים"

אתמול התנהל מאבק איתנים בין ההתאחדות האירופית אופ"א לפדרציה העולמית פיפ"א, שהוכרע בינתיים בניצחון פיפ"א: כפי שדרשה פיפ"א, הקונגרס יתקיים כמתוכנן ותיערך הצבעה לבחירת הנשיא הבא כשעל התואר מתמודדים הנשיא המכהן בלאטר והנסיך עלי מירדן. אופ"א והעומד בראשה מישל פלאטיני איימו שאם בלאטר ייבחר - יתכנסו הנציגים האירופים שוב בעוד שמונה ימים בברלין כדי לחשוב על צעדי תגובה. על הפרק: איום להשעיית פעילות בפיפ"א או התנתקות ממנה.

 

אבו מאזן ובלאטר בביקורו בשטחי הרשות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן ובלאטר בביקורו בשטחי הרשות(צילום: AFP)
 

יו"ר התאחדות הכדורגל עופר עיני נועד אתמול עם נשיא פיפ"א ספ בלאטר. נשיא פיפ"א נפגש עם ראש התאחדות הכדורגל הפלסטינית ג'יבריל רג'וב, ומאחורי הקלעים התקיימו מגעים בין עיני לרג'וב. ישראל גילתה גמישות במגעים מול בלאטר והוועד הפועל של פיפ"א כדי לגבש הצעת פשרה שנותנת מענה לכל הטענות של הפלסטינים, ובכלל זה הקלות במעברים והקמת מנגנון משולש בהשתתפות ישראל, הרשות הפלסטינית ופיפ"א לצורך ליבון בעיות. בלאטר שיבח את ההצעות הקונסטרוקטיביות של ישראל, אבל רג'וב - כך לפי גורמים ישראלים בציריך - לא קיבל את ההצעה הישראלית והתעקש להשאיר את הצעתו על סדר היום.

 

רג'וב קיבל רוח גבית מעשרות פלסטינים ופעילים פרו-פלסטינים שהשתתפו בעצרות תמיכה בדרישה הפלסטינית לסילוק ישראל מפיפ"א, לקראת ההצבעה בציריך. בין היתר נערכו עצרות ברמאללה ובחברון, ושבמהלכן נשאו המשתתפים כרזות תמיכה ברג'וב, לצד "כרטיסים אדומים" שעליהם נכתב "לא לגזענות".

 

בירושלים הביעו חשש שלמלחמה של אופ"א נגד בלאטר יהיו השלכות לרעתה של ישראל. החשש בירושלים הוא שבלאטר, שזקוק נואשות לקולות של המדינות הערביות והמוסלמיות, לא ידחוף להצעת פשרה מוסכמת ויביא בסופו של דבר את ההצעה הפלסטינית להצבעה. במילים אחרות: בלאטר ישלם במטבע ישראלי כדי לקנות את קולות הערבים. "הרבה תלוי איך בלאטר ינהג ומה יגיד בקונגרס", הוסיפו הבכירים.

 

בישראל שיבחו את נשיא התאחדות הכדורגל של גרמניה שיצא לעזרתה ופעל מאחורי הקלעים להוריד את ההצעה הפלסטינית מסדר היום. ההתאחדות הגרמנית היא הגדולה והחשובה בעולם. "הגרמנים עושים עבודת קודש", אמרו בכירים במשרד החוץ.


פורסם לראשונה 29/05/2015 09:46

 

בהכנת הכתבה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בלאטר על אפשרות השעיית ישראל
צילום: רויטרס
צילום: AFP
הפגנה נגד ישראל ליד משרדי פיפ"א
צילום: AFP
מומלצים