שתף קטע נבחר

בדקה ה-90: רג'וב חזר בו מהדרישה לסילוק ישראל מפיפ"א

על במת הקונגרס טען נשיא ההתאחדות הפלסטינית שמאיימים על חייו והודיע כי ויתר על הדרישה לסילוק ישראל. עם זאת, ברוב של 165 לעומת 18 התקבלה ההצעה לוועדה לבדיקת מעמד קבוצות הכדורגל הישראליות שמעבר לקו הירוק

בדקה ה-90 חזרו בהם הפלסטינים מהדרישה לסילוק ישראל מהתאחדות הכדורגל העולמית - אך לא ויתרו על דרישתם לבחינת פעילות הקבוצות הישראליות מעבר לקו הירוק. בעקבות זאת, לא התקיימה הצבעה על ההצעה להשעות את ישראל מפיפ"א, אך נערכה הצבעה על הקמת ועדת פיקוח של פיפ"א למילוי כמה מהדרישות הפלסטיניות. הצבעה זו הסתיימה ברוב עצום - 165 תומכים, לעומת 18 מתנגדים. צפו בנאומו השנוי במחלוקת של נשיא התאחדות הכדורגל הפלסטינית ג'יבריל רג'וב.

 

 
על הבמה הודיע נשיא התאחדות הכדורגל הפלסטינית ג'יבריל רג'וב כי הוא משך את הצעתו להחרמת ישראל, אך דרש שנושא הקבוצות מעבר לקו הירוק יעבור לאו"ם. הוא הוציא כרטיס אדום על הבמה וטען כי מאיימים על חייו. לאחר כשעה של דרמה בקונגרס בציריך, התקיימה הצבעה על ועדת פיקוח בחסות פיפ"א.
 
הוועדה, בהשתתפות נציגים מישראל ומהרשות הפלסטינית, תדון בהסדרת מעבר חופשי של אנשי כדורגל וציוד ספורט, ותבחן את סוגיית מעמדם של המועדונים הישראליים מעבר לקו הירוק. ההצעה, כאמור, אושרה ברוב גדול. לאחר מכן, רג'וב ויו"ר התאחדות הכדורגל הישראלית עופר עיני לחצו ידיים. בהמשך הקונגרס נבחר ספ בלאטר פעם נוספת לנשיא פיפ"א, על אף פרשת השוחד שסובבת את התאחדות הכדורגל העולמית.
 

רג'וב מוציא כרטיס אדום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רג'וב מוציא כרטיס אדום(צילום: רויטרס)

לחיצת היד בין עיני לרג'וב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת היד בין עיני לרג'וב(צילום: רויטרס)

נשיא פיפ"א ספ בלאטר אמר לפני תחילת הדיון בנושא החרמת ישראל כי קיבל דרישה מהמשלחת הפלסטינית לשנות את הבקשה שלהם. אז עלה רג'וב על הבמה ואמר: "הנציג הדרום אפריקני ביקש ממני להפוך את ההצעה. עשרות משלחות מאפריקה, דרום אמריקה ואירופה אמרו לי - איננו רוצים תקדים. ולכן החלטתי להסיר את ההצעה. זה לא אומר שאני מוותר".

 

רג'וב: לא נשמש כמנתחים הפלסטיים של הכיבוש

רג'וב הזכיר שגם בשנתיים הקודמות ניסה להעלות הצעה לסילוק ישראל: "זו השנה השלישית שאני פונה אליכם. הצד השני לא שיתף אתכם פעולה. השנה באתי עם הצעה להשעות את ההתאחדות הישראלית. אני חושב שזה נכון. אבל עמיתים רבים שאני מעריך ביקשו ממני והסבירו לי כמה קשה להם לשמוע במשפחה שכזו את נושא ההשעיה. רבים, בכללם מישל פלאטיני, וגם נציג דרום אפריקה, שבקשתו חשובה בעיניי". 

 

נשיא ההתאחדות הפלסטינית, שזכה למחיאות כפיים כמה פעמים במהלך דבריו, פנה לנציגי פיפ"א ואמר להם: "כדי להגן על הכדורגלנים הפלסטיניים, אתם צריכים להחליט על שלושה נושאים - חופש תנועה בחוץ ובפנים. ציוד שחברים נותנים לנו. אני לא רוצה לדבר על ההשפלות. אני רוצה מכניזם של פיקוח מטעם פיפ"א. עניין שני, צריך לשים קץ לסוגיית הגזענות. עניין שלישי: חמשת המועדונים בשטחים המוכרים כשטחים פלסטיניים כבושים על ידי הישראלים. אני דורש להצביע שהנושא הזה יילך לאו"ם".

"זה לא אומר שאני מוותר". רג'וב על הבמה בציריך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"זה לא אומר שאני מוותר". רג'וב על הבמה בציריך(צילום: רויטרס)

על הדרישה הוא ויתר, בהצבעה הוא ניצח. רג'וב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
על הדרישה הוא ויתר, בהצבעה הוא ניצח. רג'וב(צילום: רויטרס)

עם זאת, רג'וב עמד על דרישתו לכלול את שתי הנקודות הנוגעות לגזענות: "אני רוצה לומר להתאחדות הישראלית - דאגתם ובצדק. עליכם להתלונן בפני הממשלה שלכם. אתם לא צריכים לשמש מנתחים פלסטיים כדי לשנות את פניו המכוערות של הכיבוש. אני מוכן להתחבק עמכם, אף שסבלתי רבות. הם לא רוצים שנהיה בפלסטין, אנחנו 4.5 מיליון. למרות מה שקרה בעזה אנחנו ממשיכים לשחק כדורגל. לא באתי לעשות פוליטיקה. קיבלתי איומים מהישראלים. אולי לא אוכל לבוא אליכם בשנה הבאה".

 

בעקבות דברי רג'וב, דרשו נציגי ההתאחדות הישראלית לנאום בתגובה. יו"ר ההתאחדות עופר עיני עלה לנאום ואמר בעברית: "אני שמח שרג'וב הסיר את הבקשה להשעות את ישראל. אני חושב שכדורגל צריך לשמש גשר לשלום. אני לא רוצה לבוא בהאשמות לפלסטינים". 

 

עיני: בוא נשחק כדורגל ולא נעשה פוליטיקה

עיני פנה לרג'וב ואמר: "בוא ניתן לפוליטיקאים לעשות פוליטיקה ואנחנו נשחק כדורגל הכי טוב שאפשר. אני צריכים להקשיב זה לזה. תמיד יש חילוקי דעות. אבל כשמדברים אפשר לפתור בעיות. הצענו להקים ועדה משותפת שתפתור את כל הבעיה, שזה יהיה תחילתו של תהליך שיביא לשלום בין העמים שלנו ויקרב בין הלבבות. אני מקווה שיום אחרי הקונגרס נוכל לשבת ולדבר ביחד ונראה שאנחנו יכולים לעבוד ביחד. אבל אסור לנו לערב פוליטיקה בכדורגל. כל חילוקי דעות בפיפ"א ייפתרו בפיפ"א".

 

בנוגע לדרישה להשעיית פעילות המועדונים מעבר לקו הירוק אמר עיני: "רוב חמשת המועדונים הם מועדונים של ילדים, ואני רוצה שיותר ויותר ילדים ישחקו כדורגל. הייתי רוצה לפני כולם ללחוץ ידיים ולהראות שמהאולם הזה אנחנו פותחים דרך חדשה". עיני קרא לרג'וב לבוא וללחוץ את ידו, אך רג'וב לא נענה.

לחיצת היד בין בלאטר לרג'וב. נשיא פיפ"א כפה פשרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת היד בין בלאטר לרג'וב. נשיא פיפ"א כפה פשרה(צילום: רויטרס)

בלאטר. בעת הסקנדל והמאבק על קדנציה נוספת, עוד דרמה בציריך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בלאטר. בעת הסקנדל והמאבק על קדנציה נוספת, עוד דרמה בציריך(צילום: AFP)

בתגובה להצעת עיני ללחוץ על ידו של רג'וב ולהסיר את ההצעה להצבעה לוועדה, ניתן המיקרופון לרג'וב. הוא אמר כי אין לו בעיה ללחוץ יד, אך אין בכוונתו לוותר על ההצבעה. "אחרי ההצבעה אין לי בעיה ללחוץ ידיים. זה לא עניין רגשי, אלא עניין של חיים ומוות", אמר רג'וב. לחיצת הידיים הגיעה רק אחרי ההצבעה.

 

בסופו של דבר עלתה להצבעה - ואושרה ברוב גדול - הצעת פשרה של בלאטר שעקפה את הדרישות הפלסטיניות בנוגע לוועדה לבדיקת הגזענות בכדורגל ישראלי ולפנייה לאו"ם, אך השאירה מרחב תמרון לפלסטינים בעתיד להעלות את הנושאים שוב ושוב. לאחר האישור, ברוב של 165 מדינות לעומת 18 מתנגדות, מיהר נציג קטאר - מארחת מונדיאל 2022 - לחבק את רג'וב. מיד לאחר ההצבעה פנה עיני לרג'וב והשניים לחצו ידיים, לקול מחיאות הכפיים של נציגי המשלחות השונות. בלאטר הודה לעיני על המחווה וסיכם: "אני שמח שנמצא פתרון. על ישראל לעזור יותר לפלסטינים".

 

נתניהו: הפרובוקציה הפלסטינית נכשלה

לאחר פניית הפרסה הפלסטינית אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "המאמץ הבינלאומי שלנו הוכיח את עצמו והביא לכישלון ניסיונה של הרשות הפלסטינית להדיח אותנו מפיפ"א. ישראל מעוניינת בשלום שיבטיח את ביטחון אזרחיה, אך בדרך של כפייה ועיוות האמת הוא לא יושג. הדרך היחידה להשיג שלום היא לפתוח במשא ומתן ישיר בין הצדדים".

עיני על הבמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עיני על הבמה(צילום: רויטרס)

לחיצת היד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לחיצת היד(צילום: EPA)

לדברי נתניהו, "הפרובוקציה הפלסטינית הזאת מצטרפת לצעדים החד-צדדיים שמבצעים הפלסטינים במוסדות בינלאומיים נוספים. כל עוד הם נוקטים את הצעדים האלה הם רק מרחיקים את השלום במקום לקרב אותו. בזמן שהקהילה הבינלאומית קוראת לבצע צעדים בוני אמון, הפלסטינים משיבים לה פעם נוספת בניסיון לבצע צעדים חד-צדדיים שפוגעים ביכולת לקדם הסדר באזור".

 

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין סיפר כי שוחח עם עיני וחיזק את ידיו על "תוצאה ראויה ב'משחק' קשה שיכול היה להיגמר אחרת לגמרי. בספורט מנצחים רק על המגרש. תוצאות המהלך בפיפ"א מוכיחות שהניסיונות לפגוע בישראל נכשלו וייכשלו. אני מלא הערכה לגורמים המקצועיים וליו"ר ההתאחדות על פעולה מרשימה ונחרצת למען הכדורגל הישראלי ועבור מדינת ישראל".

 

שרת התרבות והספורט מירי רגב פרסמה הודעה ובה בירכה את בלאטר ואת נשיא אופ"א מישל פלאטיני "על התנהלותם בהתאם לרוח ולערכי הספורט, ועל כך שלא אפשרו דריסת רגל של הפוליטיקה בספורט. מדובר בארגון שחרט על דגלו להיות גשר לשלום. זהו ניצחון גדול, בעיקר לספורט. אני מזמינה את רג'וב להיפגש עמי ולפתור את הבעיות למען כל הספורטאים, במטרה להביא להישגים טובים יותר".

 

במהלך היום נועדו בציריך לפגישה משולשת עיני, בלאטר ורג'וב, אך פשרה לא הושגה - ורג'וב התעקש להשאיר את הצעתו להחרמת ישראל על סדר היום. בסופו של דבר הוא ויתר על כך רק לאחר שעלה על הבמה. רמז נוסף לכך שהפלסטינים לא מרוצים מפשרת בלאטר ניתן היום, רגע לפני הדיון בנושא הישראלי וההצבעה לנשיא פיפ"א, על רקע הסקנדל בארגון. רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית דיווחה כי התאחדות הכדורגל הפלסטינית הודיעה על תמיכה במתחרה היחיד של בלאטר על ראשות פיפ"א, הנסיך הירדני עלי.

 

רג'וב. מתעקש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רג'וב. מתעקש(צילום: EPA)

מפגינים למען הרחקת ישראל בציריך (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים למען הרחקת ישראל בציריך(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ההצעה הישראלית בת ארבע הנקודות להקלות על פעילות הכדורגל בשטחי הרשות הפלסטינית כללה הענקת תעודות מיוחדות לשחקנים ולמאמני כדורגל פלסטיניים שיקלו עליהם את המעבר במעברים ובגבולות; יצירת מנגנון משותף לישראל, לפלסטינים ולפיפ"א שיגבש פתרונות לכל בעיה שתתעורר בהסדרת מעבר לכדורגלנים פלסטיניים; הקלות במעבר ציוד ספורט לשטחי הרשות; והקמת ועדה משותפת שתטפל בסוגיית הקמת מגרשים ומתקני ספורט חדשים בשטחי הרשות.

 

הקבוצות שבמחלוקת

מנגד, רג'וב דרש להקים גוף מטעם פיפ"א שיבדוק את הגזענות בכדורגל הישראלי, ודרש לפנות לאו"ם בבקשה שיכריע אם מועדוני כדורגל ישראליים הפועלים מעבר לקו הירוק רשאים לשחק בליגות הישראליות. הפלסטינים דרשו להפסיק את פעילות אותן חמש קבוצות: בקעת הירדן, שעלתה השנה לליגה א' (הליגה השלישית), עירוני אריאל, גבעת זאב ומעלה אדומים מליגה ב' ואליצור יהודה המייצגת את אזור קריית ארבע ומשחקת בליגה ג', הליגה החמישית והחלשה מכולן.

 

לפני הדיון בקונגרס פיפ"א בהצעה להשעיית ישראל, התקיים דיון בסעיף האפליה והגזענות. נשיא פיפ"א קישר את הדיון הזה לישראל: "בהקשר לדיון על הבקשה הפלסטינית בעניין ישראל, אנחנו עוברים לדון בנושא אפליה וגזענות". במהלך היום התקבל איום על פצצה, שחייב את פינוי אולם הקונגרס, אך פצצה לא נמצאה.

 

בלאטר אמר מוקדם יותר בקונגרס של פיפ"א בציריך שבשווייץ בהתייחסות רשמית לדרישה הפלסטינית להשעיית ישראל כי יצטרך להימצא פתרון שיספק את ההתאחדות הפלסטינית והישראלית, אך בעיקר את הפלסטינית. מפגינים פרו-פלסטינים פרצו לקונגרס וצעקו "כרטיס אדום לפיפ"א" לפני שהורחקו על-ידי מאבטחים. מחוץ לאולם הפגינו פעילים פרו-פלסטינים וקראו להחרים את ישראל.


פורסם לראשונה 29/05/2015 16:18

 

איתמר אייכנר, מורן אזולאי וליעד אוסמו השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כרטיס אדום מג'יבריל רג'וב
צילום: רויטרס
מומלצים