שתף קטע נבחר

סודות ההנקה המוצלחת: 10 עצות לאמהות

מהם הסימנים להנקה טובה? כמה פעמים צריך להניק ביום? ומה עושים כשהתינוק נרדם למרות שלא ינק מספיק? כל מה שצריך לדעת כדי לעבור את התקופה בהצלחה ואפילו בהנאה

ההנקה היא המשך טבעי להריון, מעין טרימסטר רביעי, שבו התינוק והאם הם עדיין יחידה אחת. ההנקה חשובה, אך לא פחות מכך חשובה ההזנה של התינוק בחלב האם, כאשר הנקה לא מתאפשרת.

 

קראו עוד על הנקה:

מחקר נוסף מאשר: הנקה מעלה את רמת ה-I.Q

מחקר: חלב אם מוקפא מאבד מערכו התזונתי 

את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה

 

עשרת הדיברות להנקה מוצלחת:

1. הכנה להנקה

כבר במהלך ההריון רכשי ידע והכיני את עצמך לא רק ללידה, אלא גם להנקה ולטיפול בתינוק. ממחקרים עולה שמידע מקצועי ומבוסס לפני הלידה ותמיכה מתמשכת לאחריה משפיעים באופן משמעותי על הצלחת ההנקה. אחת הדרכים להתכונן להנקה היא מפגש הכנה אישי או קבוצתי עם יועצת הנקה. המפגש חיוני לקבלת מידע מבוסס ומקצועי, להפרכת מיתוסים רווחים, ולשיחה על תחושות האם כלפי ההנקה וחששותיה במידה וקיימים.

 

לעיתים המפגש נדרש כחוויה מתקנת ועיבוד חוויית הנקה קודמת שלא צלחה, או כאשר קיים אתגר פיזי אמיתי שעלול להקשות על ההנקה. מפגש מסוג זה יכול להיות ראשיתו של תהליך ליווי עד הלידה ואחריה לפי הצורך. כמו כן ישנם ספרים, סרטים ומידע רב באינטרנט על הנקה . מכיוון שלא כל המקורות מהימנים, רצוי לבחור אותם בקפידה.

 

2. הנקה בחדר לידה ומגע עור אל עור

מומלץ מאד להניק כבר בחדר לידה - מחקרים מראים שהתחלה טובה משפיעה מאוד על המשך ההנקה והצלחה בה. אפשרי לתינוק להיות במגע עור אל עור איתך לפחות שעה, רצוי מיד לאחר הלידה. ההנקה תתחיל כשהתינוק נמצא עירום על החזה החשוף שלך, מעליו שמיכה אך בלי דבר שחוצץ ביניכם. החיבור לשד יוכל להיות טבעי והחלב יזרום.

 

להנקה ומגע עור אל עור יש יתרונות נוספים:

- גורמים להאצה של הפרשת האוקסיטוצין בגוף האם, הורמון שגורם לאמהות להתאהב בתינוקותיהן.

- מאיצים את כיווץ הרחם לאחר הלידה ומפחיתים דימום

- עוזרים לתינוק לשמור על ערכים פיזיולוגיים תקינים של חום הגוף, קצב הלב והנשימה, לחץ הדם ורמות הסוכר.

 

בהמשך בכל הזדמנות בבית היולדות ובבית, אפשרי לתינוק להיות כמה שיותר פעמים וזמן במגע עור אל עור איתך. שלא כמו הנקה שהיא נחלתה של האם בלבד, מגע עור אל עור הוא פעולה שגם האב יכול להיות שותף לה וליהנות ממנה. התינוקות יכולים ליהנות מהמגע גם שבועות רבים לאחר מכן. לעולם לא מאוחר מדי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. אי הפרדה וביות מלא

בשבועות הראשונים התינוק והאם הם עדיין יחידה אחת - השתדלי לשהות במחיצת תינוקך כמה שיותר. תינוקות אינם מבדילים בין יום ולילה, ולכן ניתן לבצע את השהות יחד גם בשעות הלילה.

 

שהות רצופה לצד התינוק תסייע להכיר את התינוק ואת הסימנים שלו כשהוא רוצה לינוק: תנועות חיפוש וניקור עם הראש, הוצאת הלשון, ליקוק, הכנסת ידיים לפה וקולות רכים. בכי התינוק הוא סימן מאוחר שבא לאחר שכל הסימנים האחרים לא נענו.

 

בשהייה משותפת במחיצת התינוק, האם תוכל לנוח יותר מכיוון שהיא והתינוק מתואמים ביניהם בשעות הערות והשינה שלהם. בתינוקייה בבית חולים שוהים יחדיו תינוקות רבים וקשה לתת לכל תינוק מענה מיידי ואישי כמו שתיתן כל אם לתינוקה. כאשר תינוק שוהה בתינוקייה והאם מבקשת שיקראו לה להנקה, עלול לחלוף זמן מה עד שהאם תגיע אליו. בזמן הזה התינוק משקיע אנרגיה רבה בבכי ומתיש את עצמו. ייתכן שעד שהאם תגיע אליו, התינוק כבר "יכבה את עצמו" ויירדם. הירדמות זו מאפיינת תינוקות בלתי מסופקים שצרכיהם לא נענו. נמצא שקשה יותר להעיר להאכלה תינוקות אלה ויעילות היניקה של תינוקות אלו עלולה להיפגע.

 

4. הצמדה נכונה לשד

  • פה התינוק פעור לרווחה, שפתים מופשלות החוצה
  • שפה תחתונה של התינוק מכסה חלק גדול מההילה או את כולה, והשפה העליונה נסגרת מעל לפטמה
  • סנטר התינוק שקוע בשד, לחי נוגעת בשד
  • התינוק לא מתפתל או מתנתק
  • תנועות לסת ארוכות
  • בימים הראשונים לאחר שסיים לינוק מהצד הראשון רצוי להעיר ולהציע צד שני

 

5. ביסוס שפע חלב

ככל שהוצאת החלב מהשד תכופה יותר - בהנקה או בשאיבה - ייצור החלב רב יותר. התחלת הייצור מתרחשת ללא תלות ביניקה, ולכן גם אמהות שאינן מניקות או שאינן שואבות חלב יחושו ששדיהן מתמלאים חלב. עם זאת, המשך ייצור שפע החלב והשינויים בהרכבו ובכמותו תלויים בתדירות ההנקות וביעילותן.

 

בימים הראשונים לאחר הלידה יש "חלון ההזדמנויות" לייצור שפע חלב, לכן הנקות או שאיבות בתדירות של שמונה פעמים ביממה חשובות מאוד כבר מהיום הראשון לאחר הלידה. כמות גדולה של חלב שמצטברת בשד, בעקבות דחייה של הנקות, מאותתת לגוף לייצר פחות חלב.

 

6. הנקה לפי דרישה

הניקי לפי סימנים ראשונים של התינוק ולא לפי השעון. הנקה לפי דרישה ביום ובלילה, מספקת את כל צרכיו של התינוק. מכיוון שההנקה עונה על צרכים רבים של התינוק מלבד רעב וצמא, ייתכן שתינוק יהיה שבע ובכל זאת ירצה תוך זמן קצר מאוד שוב לינוק.

 

כשהתינוק יגדל ולאחר שההנקה מבוססת דיה, יהיה אפשר לנסות ולענות על צרכי התינוק מדי פעם גם בדרכים אחרות. חשוב לוודא שהתינוק יונק לפחות שמונה פעמים ביממה (24 שעות), וייתכן שיבקש לינוק אף יותר.

 

7. הסימנים להנקה מוצלחת

קשה לדעת בדיוק איזו כמות של חלב התינוק מקבל בכל הנקה, אך ישנם סימנים המעידים שההנקה מתנהלת כראוי:

- מתקיימות לפחות שמונה הנקות ביממה.

- מעקב חיתולים – בשבועות הראשונים חמישה חיתולים לפחות עם שתן וארבעה חיתולים לפחות עם צואה ביממה. בימים שיבואו אחר כך תדירות היציאות יכולה לרדת.

- התינוק נצמד היטב לשד ואין כאבים, פצעים או גודש.

- התינוק בדרך כלל יירדם על השד אחרי היניקה, או יהיה רגוע בין הארוחות.

- עליה תקינה במשקל - התינוק חזר למשקל הלידה בגיל שבועיים, וממשיך לעלות באופן תקין. בכל מצב שבו יש בעיה במשקל יש לפנות מיד ליועצת הנקה מוסמכת שתאבחן את הקושי ותנחה כיצד לטפל בענין.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

8. הנקה לא אמורה לכאוב

קשה לאפיין בדיוק את ההבדלים בין רגישות האופיינית לימים הראשונים לבין כאב המצריך בירור וטיפול. הסיבה השכיחה ביותר לכאבים ופצעים בפטמות היא היצמדות לא נכונה לשד שעלולה לגרום נזק לפטמה, לעתים כבר בהנקה הראשונה. עם זה, כאב מתמשך שאינו שוכך, ובוודאי חבלות של הפטמה, כגון שפשופים, שטפי דם, סדקים או פצעים על הפטמה, אינם מצב תקין והם אות אזהרה כי משהו אינו כשורה.

 

9. עזרה מקצועית

הנקה היא מיומנות חדשה לשניכם, עקב כך יכולים לעלות קשיים ולהתעורר שאלות. בנוסף, לאחר הלידה, ייתכן שתהיי מוצפת ברגשות מעורבים של שמחה, בלבול ולעיתים אף חששות. ייתכן שאף תחושי כאבים פיזיים בעקבות הלידה ותהיי זקוקה לעיתים למספר שבועות של התאוששות.

 

תינוקך מצדו אינו מחכה שתנוחי או תתאוששי ויונק לעיתים בתדירות גבוהה כבר בסמוך ללידה ולכן חשוב שתכירי את האפשרויות לקבלת עזרה בהנקה העומדות לרשותך בבתי החולים, בתחנות לבריאות המשפחה, בקופות החולים ובאופן פרטי. מצאי רופא-ת נשים, רופא/ת ילדים ורופא/ת משפחה תומכי הנקה.

 

10. גישה סבלנית ואופטימית

משפט אפריקאי ידוע אומר כי כדי לגדל תינוק זקוקים לכפר שלם. עוד לפני הלידה דאגי לסיים ענייני עבודה ומטלות שונות ומלאי את המקרר בארוחות מזינות, בקשי מהאורחים לחכות עם ביקורים ומבני המשפחה וחברים קרובים לעזור בבית, כך שתהיי פנויה לתינוק. הכיני לך מעגל תמיכה של משפחה וחברות מנוסות ותומכות בך ובהנקה.

 

היי סבלנית שמרי על אופטימיות ומוטיבציה- כח רצון ואמונה שזוהי הדרך הטבעית שבה ממשיך התינוק את תהליך התפתחותו. אם נתקלת בקשיים פני לקבלת עזרה מקצועית בהקדם.

 

אחיעד שניר, יועצת הנקה ב"לניאדו" ושלי גת יועצת הנקה מ"בית להנקה"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בשהייה משותפת במחיצת התינוק תוכלי לנוח יותר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים