שתף קטע נבחר

ה-FDA אישר: במקום סטטינים - זריקה נגד כולסטרול

מומחי מינהל המזון והתרופות האמריקני אישרו את שיווקה של תרופה חדשה המפחיתה כולסטרול במנגנון חדש, ללא תופעות הלוואי האופייניות לתרופות הקיימות, ובהזרקה אחת לשבועיים

בקרוב הטיפול בכולסטרול יהפוך קל ויעיל הרבה יותר: פאנל מומחי ה-FDA אישר את שיווקה של זריקה חדשה נגד כולסטרול גבוה. היא רבת עוצמה, וניתנת רק אחת לשבועיים. בסוף הקיץ צפוי ה-FDA לאשר סופית את הפצת התרופה.

 

קראו עוד על כולסטרול:

9 שינויים פשוטים שיעזרו לכם להפחית כולסטרול

כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ

מחקר: פרוביוטיקה מסייעת בהורדת כולסטרול

 

כולסטרול גבוה היא אחת הבעיות השכיחות בעולם. על פי ההערכות, עשרות אלפי ישראלים סובלים מערכים גבוהים של כולסטרול. הכולסטרול הוא מרכיב שנמצא בכל תא ותא מגופנו, אך רמה גבוהה שלו הפכה לאחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי.

 

רמות גבוהות של כולסטרול שוקעות בדפנות כלי הדם וגורמות לתהליך דלקתי, החוסם את כלי הדם ומביא להתקף לב, לשבץ מוחי, להיווצרות כבד שומני ולמחלות רבות נוספות.

 

תרופות הסטטינים חוללו מהפיכה בטיפול בכולסטרול גבוה: הן מפחיתות את רמת הכולסטרול בדמם של המטופלים, ובכך מפחיתות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אלא שרבים מהנוטלים מדווחים על תופעת לוואי קשה: כאבי שרירים בלתי נסבלים הגורמים להפסקת הטיפול, וכתוצאה מכך עולה שוב הסיכון ללקות בשבץ מוחי או בהתקף לב.

 

הסטטינים לא גורמים רק לכאבי שרירים עזים, אלא גם מגבירים את הסיכון לנזק לכבד, לבעיות עיכול, לעליית רמות הסוכר, וככל הנראה גם לפגיעה בזיכרון.

 

ההתרופה החדשה: ללא תופעות לוואי

התרופה החדשה אותה מייצרת חברת התרופות סאנופי, Alirocumab, היא חיסון המפחית את רמות הכולסטרול הרע LDL, באמצעות עיכוב חלבון מסויים, המעכב את ייצור הכולסטרול בכבד. למקרה שתהיתם, אין זו טעות: מרבית הכולסטרול בגופנו – 85% ממנו, מיוצר על ידי הכבד, ואינו מגיע כלל מהמזון.

 

מחקר שערכה חברת סנופי וכלל 5,000 מטופלים הסובלים מכולסטרול גבוה, הראה שטיפול בזריקה החדשה גם אחת לשבועיים, הפחית משמעותית את רמות הכולסטרול, אף יותר מתרופות הסטטינים. יתרון נוסף לזריקה החדשה נובע מכך שהיא כמעט ולא כללה תופעות לוואי, פרט לרגישות קלה חולפת באיזור ההזרקה, אודם או תחושת גרד שחלפו מאליהם.

 

פאנל מומחי ה-FDA החליט להמליץ על שיווקה של התרופה, ברוב של 13 בעד, מול שלושה נגד. בשלב ראשון, תינתן התרופה לחולים הסובלים ממחלה גנטית בשם היפרכולסטרולמיה משפחתית. בקיץ הקרוב צפוי ה-FDA לאשר את שיווק החיסון לחולי היפרכולסטרולמיה, ועל פי ההערכות – בשלב מאוחר יותר יאושר החיסון לכלל האוכלוסיה, מה שצפוי לחולל מהפך אדיר בטיפול בכולסטרול.

 

סטטינים: הורחבו ההמלצות

אצל אנשים בעלי רמת כולסטרול גבוהה, שינוי בהרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הכרוכים בכך. הסיבה לכך היא כאמור, משום שאת מרבית הכולסטרול בגוף מייצר הכבד, והוא אינו מגיע מהאוכל. לכן הסברה היא כי מדובר בנטייה גנטית של החולה לייצור מוגבר של כולסטרול על ידי הכבד. מסיבה זו, הפכו תרופות הסטטינים לפופולריות ולמעשה למענה הכמעט יחיד להורדת כולסטרול אצל מרבית החולים.

 

לפני כשבע שנים פורסמו המלצות של איגודי רופאים בישראל להפחתת רמת הכולסטרול "הרע" בדם. לפי הנחיות אלה, יש להתחיל בטיפול בסטטינים אצל אנשים בסיכון גבוה הסובלים גם מערכי כולסטרול גבוהים מ-70 מיליגרם לדציליטר. לאנשים בעלי סיכון נמוך למחלות לב, הומלץ על הורדת כולסטרול אל מתחת ל-100.

 

עם זאת, לפני שנתיים הרחיב איגוד הלב האמריקני את ההמלצות וקבע כי מעתה יש להתחיל מיד בטיפול בסטטינים  אצל כל אדם הנמצא בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם גם אם אינו סובל מרמות גבוהות של כולסטרול. על פי ההמלצות המקובלות בישראל, כל אדם מגיל 30 ומעלה צריך להגיע לביקורת תקופתית אצל הרופא המטפל.

 

 אלה קבוצות הסיכון למחלות לב וכלי דם הדורשות מעקב רפואי צמוד, ושקילת טיפול מונע נגד כולסטרול:

  • חולי לב
  • חולי סוכרת סוג 1 ו- 2
  • הסובלים מיתר לחץ דם (לחץ דם במנוחה של 140/90 ומעלה במספר מדידות)
  • הסובלים מהשמנת יתר
  • מעשנים
  • בעלי רמות כולסטרול גבוה
  • בעלי היסטוריה משפחתית של מחלות לב





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זריקה כל שבועיים - והכולסטרול מאוזן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים