שתף קטע נבחר

הרופאים נגד הזנת מחבלים בכפייה: לא ניישם החוק; ארדן: "חייבים לעשות את תפקידם"

אחרי שהממשלה אישרה את ההצעה שלפיה אסירים שובתי רעב שיהיו בסכנת חיים יוזנו בכפייה, יו"ר ההסתדרות הרפואית כתב לשרי ביטחון הפנים והמשפטים. "לא נכפה בניגוד לרצון שובת הרעב". ארדן השיב: "נמצא רופאים שיסכימו לעשות זאת". רופא בכיר: "נראה אם אילדמן יעמוד באיומים"

 

ארדן ואידלמן. ההסתדרות הרפואית מסרבת לחוק בעניין שביתות הרעב של המחבלים (צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר) (צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר)
ארדן ואידלמן. ההסתדרות הרפואית מסרבת לחוק בעניין שביתות הרעב של המחבלים(צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר)

הרופאים נגד הממשלה: יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן נתן הוראה לרופאים לא לאכוף את חוק ההזנה בכפייה, שאושר היום (א') בממשלה, ונועד . במכתב ששיגר אידלמן ליוזם החוק, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, ושרת המשפטים איילת שקד כתב ד"ר אידלמן כי הרופאים יפעלו לפי כללי האתיקה. "לא נכפה הזנה בניגוד לרצונו של שובת רעב", כתב.

 

השר ארדן הגיב ואמר כי לדעתו עמדת ההסתדרות תמוהה. "כמי שאמונים על הצלת חיים בכל סיטואציה, על הרופאים לעשות את תפקידם בין אם מדובר באסיר המנסה להתאבד בתאו ובין אם מדובר באסיר המרעיב עצמו למוות. החוק אמנם לא מחייב רופאים לבצע את ההליך, אך אני בטוח שיימצאו הרופאים שיסכימו לעשות זאת. מטרת שביתות הרעב היא להלך על מדינת ישראל אימים ולהביא לשחרור מחבלים. אנחנו נעביר את החוק בהקדם ולא נאפשר את הדבר הזה".

 

מוקדם יותר הממשלה אישרה את הצעת החוק "מניעת נזקי שביתת רעב", שלפיה תוכל המדינה להזין אסירים שובתי רעב בסכנת חיים גם בניגוד להסכמתם. הרקע: שביתות רעב של מחבלים שהלהיטו את הרוחות ברחוב הפלסטיני, וסיכון של מוות בכלא שיעורר מהומות. ההצעה תועבר כעת לוועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר מכן לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

 

ארדן, שהגיש את ההצעה, אמר כי "האסירים הביטחוניים מעוניינים להפוך את שביתת הרעב לפיגוע התאבדות מסוג חדש באמצעותו יאיימו על מדינת ישראל. לא ניתן לאיש לאיים עלינו ולא נאפשר לאסירים למות בבתי הכלא שלנו".

 

ההצעה הזו עמדה על סדר היום ואף עברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, אך לבסוף לא הושלמה. לטענת אידלמן ההצעה הזו עומדת בסתירה מוחלטת ובניגוד לכללי האתיקה הרפואית המקובלים בישראל ובעולם ועשוי להעמיד את הרופאים כבר בזמן הקרוב בפני דילמות קשות ומסובכות.

 

"ההסתדרות הרפואית רואה בחומרה את הכוונה לאפשר הזנה/ האכלה בכפייה בחוק. התנגדותנו הובעה בפני משרדי הממשלה ונציגי היועץ המשפטי לממשלה בכל הזדמנות", כתב אידלמן. לטענת ההסתדרות הרפואית, החוק אינו ריאלי ואין בו כדי לסייע בפתרון אף בעיה. "לא נוכל להשלים עם חוק שמעמיד את הרופאים בחזית לא להם – הן כקבוצה והן כיחידים – בניגוד גמור לחובות המקצועיות והאתיות", כותב אידלמן.

 

"לא חוכמה לאיים"

הכנסת הקודמת כבר דנה בחוק ביוני אשתקד, וגם אז הביעו הרופאים את התנגדותם. "חוק זה מיותר ומזיק ויזהם את ספר החוקים של מדינת ישראל, עולם הרפואה ועולם המשפט", אמר אז אידלמן.

 

רופא בכיר הזכיר היום את אותו איום של אידלמן: "לא חוכמה לאיים, צריך לראות את זה מיושם בשטח. אנחנו מתנגדים להזנה בכפיה אבל זה יותר קל להגיד מאשר ליישם. כשההחלטה תעבור נראה אם ההסתדרות הרפואית עדיין תעמוד איתנה מאחוריה". 

מתנגדים לחוק ההזנה (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתנגדים לחוק ההזנה (ארכיון)(צילום: shutterstock)
 

בהצעת החוק נקבע כי הרופא שייתן את חוות הדעת הרפואית לפני הזנה בכפייה הוא רופא שטיפל באסיר לאחרונה ומכיר את צרכיו הרפואיים. התיקון נועד להסיר את החשש מפני חוות דעת מוזמנות.

 

בנוסף נקבע בחוק כי הפנייה לבית המשפט כדי לבצע הזנה בכפייה תהיה רק במצב שבו יש "סכנה לחיי האסיר או לנכות חמורה בלתי הפיכה". בתיקון נוסף התווספה הוראה לפיה הגשת הבקשה להזנה בכפייה תתבצע רק באישור היועץ המשפטי לממשלה או מי שהוסמך לכך, תוך התחייבות של הממשלה שיוסמך לכך פרקליט המדינה או אחד המשנים ליועץ המשפטי.

 

לפני הפנייה לבית המשפט ישוחחו עם האסיר וינסו לקבל את הסכמתו לטיפול, כמו גם להסביר לו על ההליך המשפטי שהוא עומד בפניו. הובהר עוד כי בית המשפט צריך להשתכנע שלאסיר נמסר כל המידע הרפואי שחולים זכאים לקבל לפי חוק זכויות החולה.

 

בנוסף בוצע תיקון שנועד לאפשר לאסיר להסביר לבית המשפט מהי מטרת השביתה שלו, על מנת לנסות ולשכנע שלא להורות על הזנה בכפייה של האסיר. עוד קובעת הצעת החוק כי במקרה שבית המשפט טרם נתן את החלטתו מה לעשות עם אסיר כזה או אחר, יחולו עליו ההוראות הרגילות של חוק זכויות החולה. 

 

התיקון האחרון להצעת החוק מפרט כי המטפל או הרופא לא יהיה חייב לתת לאסיר שובת הרעב טיפול רפואי, גם אם בית המשפט התיר זאת, כדי שרופא לא יצטרך לפעול במקרה זה נגד מצפונו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ליאוניד אידלמן. מבחן היישום עוד לפניו
צילום: עידו ארז
מומלצים