שתף קטע נבחר

תור הזהב ביחסים עם הודו: מדוע נמנעה מהצבעה על דו"ח צוק איתן?

תור הזהב ביחסי ישראל והודו קיבל ביסוס נוסף בסוף השבוע כאשר הודו נמנעה בהחלטה על אימוץ דו"ח ועדת הבדיקה לצוק איתן. ראש ממשלת הודו יערוך בישראל ביקור היסטורי ובינתיים זוכה למתקפה מצד האופוזיציה

ההחלטה של הודו להימנע בהצעה על דו"ח ועדת החקירה של האו"ם לאירועי צוק איתן במועצת האו"ם בג'נבה ביום שישי מהווה הישג חסר תקדים לדיפלומטיה הישראלית. כך אומרים גורמים בכירים במשרד החוץ בירושלים. הודו בחרה להימנע בהצבעה עם עוד ארבע מדינות בלבד: קניה, אתיופיה, פרגוואי ומקדוניה. מדינה אחת בלבד התנגדה לאימוץ הדו"ח - ארה"ב.

 

על פניו אכן מדובר בתפנית דרמטית בעמדה של הודו. זו הפעם הראשונה זה עשרות שנים שהודו נמנעת מהצבעה נגד ישראל בארגונים בינלאומיים. הודו הייתה במשך עשורים שחקן מוביל בגוש המדינות הבלתי מזדהות - גוף שבאופן אוטומטי הצביע עם הפלסטינים ונגד ישראל בכל פורום בינלאומי.

 

ראש הממשלה נתניהו בפגישה עם עמיתו ההודי בשנה שעברה בשולי עצרת האו"ם (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
ראש הממשלה נתניהו בפגישה עם עמיתו ההודי בשנה שעברה בשולי עצרת האו"ם(צילום: אבי אוחיון לע"מ)
 

אז מה קרה להודים? התשובה די פשוטה: נרנדרה מודי המכהן כראש הממשלה מאפריל 2014 מוביל בגלוי קו של התקרבות לישראל. גורמים מדיניים בישראל אומרים כי "השינוי בתפישת הודו שבא לידי ביטוי בהצבעה במועצה לזכויות אדם משקף התקרבות רבה בין ראשי המדינות וגם שינוי עמוק הן ביחס למאבק בטרור והן ביחס למיצובה של הודו, מעצמה שנמצאת בקו עלייה".

  

קדמה להחלטה של מודי להימנע בהצבעה שיחת טלפון בין ראש הממשלה נתניהו לבין ראש ממשלת הודו. בזמן שהודו נמנעה, 41 מדינות שהן חברות במועצת האו"ם לזכויות אדם בחרו להצביע נגד ישראל ואימצו את דו"ח ועדת החקירה ובהן גם ידידות ישראל כמו גרמניה, בריטניה, צרפת, הולנד, קוריאה ויפן.

 

מתקפה מצד האופוזיציה בהודו

האופוזיציה בהודו מיהרה לתקוף את הממשלה על השינוי המפתיע בעמדתה. קיי.סי טיאגי, מנהיג מפלגת המרכז-שמאל ג'נאטה דאל (איחוד), גינה בשבת את ההחלטה, ואמר שהיא עלולה להשפיע לרעה על יחסיה של הודו עם מדינות ערב. "ראש הממשלה מודי הולך לבקר בישראל והוא לא רוצה להרגיז את ראש ממשלת ישראל. זו הפעם הראשונה שהודו תומכת בישראל זה 60 שנה ובגלל זה יחסיה עם מדינות ערב עלולים להיפגע. אני מגנה בחריפות את הצעד הזה", אמר טיאגי.

 

ההודים עצמם נבהלו מעט מהתגובות המחבקות בישראל ומהביקורת של האופוזיציה ומיהרו להעמיד דברים בפרופורציות. משרד החוץ ההודי פרסם הודעה רשמית שבה נאמר כי אין שום שינוי בעמדה המסורתית של הודו שתומכת בעניין הפלסטיני.

 

במשרד ראש הממשלה בדלהי הבהירו כי הסיבה להימנעות היא ההתנגדות של הודו לאזכור בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - שהודו לא מכירה בו ולא חברה בו. ועדת החקירה של האו"ם קראה לצדדים לשתף פעולה עם הבדיקה המקדמית של בית הדין בהאג לגבי האפשרות של ביצוע פשעי מלחמה בשטחים.

 

למרות הדברים הללו, אין ספק שההחלטה שלהם מגיעה בעיצומו של מה שנראה כמו "רומן" ביחסים בין ירושלים לבין דלהי. במסגרת ההתקרבות צפוי ראש ממשלת הודו להגיע לביקור היסטורי בישראל עד סוף השנה או בתחילת השנה הבאה. זה יהיה ביקור ראשון מסוגו של ראש ממשלת הודו בישראל מאז כינון היחסים הדיפלומטיים המלאים ב-1992. בפברואר השנה ביקר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בהודו - ביקור שגם הוא הוגדר היסטורי שכן שר בטחון ישראלי מעולם לא דרך בהודו. שר הביטחון לשעבר אהוד ברק רצה לבקר בהודו אך נענה בכתף קרה.

 

לדעת גורמים בכירים בירושלים, שני הביקורים ההיסטוריים מעידים שההודים כבר אינם חוששים מהתגובות בעולם הערבי והמוסלמי ליחסים המתהדקים עם ישראל. זאת הסיבה גם להידוק הקשרים בין התעשיות הביטחוניות. באחרונה התפרסמו ידיעות שישראל והודו מגבשות ביחד תוכנית לפיתוח טילים ומערכות הגנה. ישראל היא יצואנית הנשק השנייה בגודלה להודו, שהיא יבואנית הנשק הגדולה בעולם. יצואנית הנשק הגדולה ביותר להודו היא רוסיה. ארצות הברית ניצבת במקום השלישי. בין היתר מכרה ישראל להודו ספינות סיור, תותחים, טילים, כלי טיס בלתי מאוישים וציוד אלקטרו-אופטי. באוקטובר 2014 נחתמה עסקה למכירת טילי נ"ט מדגם "ספייק" בשווי כחצי מיליארד דולר‏.

טילי "ספייק" מתוצרת ישראל שנמכרו להודו ()
טילי "ספייק" מתוצרת ישראל שנמכרו להודו
 

לאחר נצחונו של נתניהו בבחירות הפתיע אותו ראש ממשלת הודו בציוץ בעברית "מזל טוב ידידי". נתניהו הוא אחד המנהיגים הבודדים בעולם שמודי מכנה "הידיד שלי". בשנת 2003 ביקר ראש הממשלה דאז אריאל שרון בהודו. מודי אגב ביקר בשנת 2006 בישראל כאשר היה ראש ממשלת מדינת המחוז גוג'ראט.  

 

בנובמבר 2014 אמר נרנדרה מודי בפגישה בדלהי עם הנשיא לשעבר שמעון פרס: "אני מתרשם מאוד מישראל. הודו מעריכה ומוקירה את תרומתה של ישראל בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות, ישראל משלבת חדשנות, רעיונות יצירתיים ואומץ שהביאו לפתרון בעיות רבות בעולם ובהודו. התנסיתי מקרוב ביכולות האדירות של מדינת ישראל כשהנהגתי את מדינת גוג'רט ופתחתי מרכז חממות טכנולוגיות בהשתתפות חברות ישראליות רבות מהמתקדמות ביותר בתחומן".

 

בהזדמנות זו סיפר לפרס על קרבתו לישראל ועל ההערכה הרבה שהוא רוחש לטכנולוגיה הישראלית: "ביקרתי בישראל בשנת-2006, ביקשתי במיוחד ממארחיי לראות את בית בן גוריון בנגב ונדהמתי לראות את תמונתו של גנדי לצד מיטתו של בן גוריון. קיים דמיון רב בין ביתו של בן גוריון לביתו של גנדי - דמיון שבא לידי ביטוי גם בערכים המשותפים לשני האישים. התרגשתי לראות זאת והרגשתי קרבה גדולה לישראל - דבר המשפיע עליי עד היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון לע"מ
פגישת נתניהו ומודי
צילום: אבי אוחיון לע"מ
צילום: MCT
אובמה עם ראש ממשלת הודו. התייצבו לצד ישראל
צילום: MCT
מומלצים