שתף קטע נבחר

ד"ר שאלה: למה מזיעים יותר דווקא אחרי מקלחת?

חשבתם שהמקלחת תצנן ותרענן אתכם אבל אחרי שיצאתם - התחלתם להזיע עוד יותר. למה זה קורה ואיך אפשר למנוע את התופעה? אתם שאלתם והדוקטור שלנו משיב לכם

חום יולי אוגוסט כבר כאן, אתם נכנסים למקלחת הקרה במטרה לצנן את הגוף, להסיר מעליכם את אגלי הזיעה ולהתרענן. אבל מיד אחר שהתנגבתם והתייבשתם היטב, אתם מתחילים להזיע, אף יותר מקודם. מדוע זה קורה, ומה אפשר לעשות עם התופעה המוזרה?

 

קראו עוד תשובות של הדוקטור:

דוקטור, שאלה: למה יש לנו שקע מתחת לאף?

דוקטור, שאלה: למה יש לנו ציפורניים?

בשביל מה צריך שיני בינה?

 

רגע לפני התשובה, נפתח בהסבר זריז על העור שלנו – האיבר הגדול ביותר בגוף, שמורכב משלוש שכבות: העמוקה שבהן היא השכבה התת-עורית המכילה שומנים, רקמות חיבור, כלי דם ועצבים. הדרמיס היא השכבה האמצעית הכוללת כלי דם, עצבים, שורשי שיער ובלוטות זיעה. השכבה העליונה ביותר היא האפידרמיס, המשמשת חוצץ בין הגוף לעולם החיצוני, מונעת אידוי מים מהגוף ומגינה מפני נזקים.

 

שכבת האפידרמיס מורכבת בעצמה מארבע שכבות: סטרטום קורנאום, שכבה גרנולרית, שכבת תאי קשקש ושכבת תאי בסיס. השכבה החיצונית ביותר היא הסטרטום קורנאום, אותו חלק של העור הנראה לנגד עינינו, ושבאמצעותו אנו חשים במגע. שכבה זו מכילה תאי קֵרָטִין מתים.

 

בזמן שאתם מתקלחים, תאי הקרטין המתים סופגים מים בתהליך הנקרא אוסמוזה (פעפוע) הגורם למעבר של נוזל דרך קרום חדיר למחצה (ממברנה), מתמיסה בריכוז גבוה לתמיסה בריכוז נמוך יותר. ספיחת המים גורמת לשטח החיצוני של העור להתנפח, בעוד השכבה הפנימית נותרת מצומדת לתאים חיים. כדי לפצות על הגדלת שטח הפנים, העור מתקמט מעט בעיקר בכפות הידיים והרגליים.

 

בשאר הגוף, נותרת שכבת המים מהמקלחת אגורה באפידרמיס. אם התקלחתם במקלחת חמה, האדים החמים והטמפרטורה הגבוהה פותחים עוד יותר את הנקבוביות, מאפשרים לעוד נוזל מים לחדור פנימה אל שכבת האפידרמיס, ולספוח עוד יותר מים הנותרים בינתיים לכודים שם.

 

זיעה או מקלחת? איור: דורי (איור: דורי) (איור: דורי)
זיעה או מקלחת? איור: דורי

 

מה קורה אחרי שהתנגבנו?

יצאתם מהמקלחת, התנגבתם, אבל חלק מהמים נותרים לכודים בתאי הקרטין, ובין תאי האפידרמיס, שכבת העור העליונה. על פי עיקרון האוסמוזה עליה דיברנו קודם, המים שואפים להשוות ריכוזים ולהתנדף מהגוף אל האוויר. אבל הם מתקשים להתאדות, כיוון שהמקלחת היא סביבה עתירת לחות, כלומר הלחות מחוץ לגוף שלכם גבוהה מהלחות שעל העור שלכם.

 

אחרי שהתנגבתם היטב ואפילו ייבשתם חלקים רטובים על העור באמצעות מאוורר, מזגן או אפילו מכשיר ייבוש, התלבשתם במהירות ויצאתם החוצה. אבל עדיין נותרו מולקולות של מים לכודות בתוך העור שמנסות לצאת ולהתאדות.

 

הלחות הגבוהה בחוץ, שוב מונעת מהמים לעבור תהליך של אוסמוזה ולהתנדף החוצה. כך, אתם נותרים עם מעט מולקולות שחלקן מתחילות לצאת אט אט משכבות העור ונחות על גביו, אחרות עוד ספוגות בשכבות העור העליונות - כולן עדיין  אינן מצליחות לעזוב את גופכם. התחושה הרטובה הזו, גורמת לכם להרגיש שאתם מזיעים. אבל אלה בעצם אותם מים מהמקלחת.

 

אז מה תוכלו לעשות? הדרך היחידה למנוע את התופעה, היא להימצא בסביבה יבשה כ-30 דקות לאחר המקלחת, עד שאחרונות מולקולות המים מהמקלחת יעזבו את העור שלכם. אגב, הסיבה לכך שדווקא בחדר ממוזג אתם לא חשים "מזיעים" היא בשל תנאי הלחות הנמוכים: מיזוג האוויר מפחית את הלחות, ולכן העור מנדף את הזיעה ומותיר את עורכם יבש.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מקלחת. האם באמת תתייבשו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים