שתף קטע נבחר

4 שנות מאסר ל"מנהל החשבונות" של אושוויץ

אוסקר גרונינג, שהיה אחראי על הטיפול בכסף וברכוש שהוחרם מיהודים שגורשו למחנה ההשמדה, נשלח למאסר בגיל 94: "שאלוהים יסלח לי"

גרונינג במהלך משפטו (צילום: AP) (צילום: AP)
גרונינג במהלך משפטו(צילום: AP)

בית משפט בגרמניה גזר הבוקר (יום ד') ארבע שנות מאסר על "מנהל החשבונות" של אושוויץ אוסקר גרונינג, בן 94, בגין סיוע לרצח 300 אלף בני אדם. משפטו של גרונינג שהסתיים היום עשוי להיזכר כאחד ממשפטי השואה הגדולים האחרונים בהיסטוריה.

 

עדכונים מרחבי הגלובוס ישר לפיד בדף הפייסבוק של חדשות בעולם

 

עוד חדשות בעולם :

 

גרונינג לא הרג כנראה איש במו ידיו בזמן שעבד במחנה ההשמדה הנאצי בפולין, אבל התביעה במשפטו טענה שבעצם העובדה שטיפל בכסף וברכוש שהוחרם מיהודים שגורשו לאושוויץ הוא סייע למשטר הנאצי שהיה אחראי לרצח ההמוני. גרונינג, שמשפטו החל באפריל, הודה במהלך המשפט כי הוא אשם מוסרית, אבל אמר כי בית המשפט הוא שצריך להחליט אם הוא אשם גם משפטית.

בבואו לבית המשפט, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
בבואו לבית המשפט, היום(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במהלך אחד הדיונים במשפטו, לפני שבועיים, הודה גרונינג כי הציות העיוור שלו למשטר הנאצי גרם לו שלא להתקומם בשום שלב נגד מעשי הרצח שהתרחשו במחנה. "אני יכול רק לבקש מאלוהים שיסלח לי", אמר גרונינג בהודעה שהקריא בשמו עורך דינו, אף שהוא המשיך לטעון שהוא היה רק "בורג במערכת". בהצהרתו, שנמשכה כ-15 דקות, הוא אמר כי אין לו שום זכות לבקש מחילה מבני האדם.

 

"בכוונה תחילה לא ביקשתי סליחה על מעשיי", אמר. "בכל הקשור לממדי האירועים שהתרחשו באושוויץ והפשעים שבוצעו במקומות אחרים - אין לי זכות לבקשה שכזו. אני יכול רק לבקש סליחה מאלוהים". בדבריו הוא התייחס לראשונה להשפעה שהייתה עליו לעדויות הניצולים וקרוביהם במהלך המשפט: "האירועים באושוויץ, הרצח ההמוני, היו ידועים לי. אבל פרטים רבים שסופרו כאן - לא ידעתי".

 

גרונינג עבד כשומר באושוויץ בחודשים מאי-יוני 1944, אז הובאו למחנה 425 אלף יהודים מהונגריה, ו-300 אלף מהם לפחות הוצאו להורג בתאי גזים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מחנה אושוויץ היה מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר. הוא הוקם ב-1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים. ב-14 ביוני 1940 הובא לאושוויץ משלוח

ראשון של אסירים פוליטיים פולניים. בהמשך הורחב המחנה לחלק הקרוי בירקנאו, לצורך שיכון שבויי המלחמה הסובייטיים לאחר הפלישה הגרמנית לברית המועצות. מחנה נוסף, שבו רוכזו מפעלי תעשייה אזרחיים וצבאיים, נבנה במרחק שמונה קילומטרים ממחנה האם, ליד הכפר מונוביץ, כחלק מתשלובת אושוויץ.

 

מספר היהודים שנרצחו במחנה נע סביב 1,300,000, ולנתון זה צריך להוסיף יותר מ-100 אלף אסירים פולנים, כ-17 אלף שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23 אלף צוענים. סך כל הנרצחים במחנה אושוויץ-בירקנאו מגיע לפיכך לכמיליון וחצי בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גרונינג בבית המשפט
צילום: רויטרס
מומלצים