שתף קטע נבחר

הכירו: כלי המסחר שעומדים לרשות המשקיע

הצניחה של המטבע האירופי, הירידות החדות במחירי הנפט, הנפילות בבורסת סין, אלו הן רק דוגמאות בודדות מההתרחשויות האחרונות בשוק ההון, ויש אנשים שמרוויחים משם כסף - והרבה. איך עושים את זה? קבלו את הכלים שעומדים לרשותנו למסחר בשווקים הפיננסיים. מורה נבוכים למשקיע הקטן

 (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

לא מעט ישראלים מוצאים כיום את פרנסתם בשוק ההון. יש מי שרואה בזה עיסוק מרכזי ויש מי ששוק ההון מהווה עבורו תוספת הכנסה. המשמעות - יום של סוחר יכול להתחיל בשעה 09:00 בבוקר עם כפכפים וקפה של בוקר מול מסך המחשב, כשהוא מחובר, על פי רוב, לבורסת תל אביב. רוב הסוחרים בשעה 16:30 יעדיפו לעבור לבורסה השוקקת של ניו יורק, שם המסחר מסתיים בשעה 23:00 שעון ישראל. אם אתם ציפורי לילה ומחפשים אלטרנטיבה לגדעון רייכר, תוכלו בשעות הקטנות להתחיל לסחור בבורסות במזרח.

 

לכתבות נוספות על שוק ההון

הספרים שכל סוחר מתחיל צריך לקרוא

מי טובה למסחר: הבורסה בת"א או בניו יורק?

 

כמובן שאף סוחר שפוי ואף אדם שפוי לא יעבירו כך את חייהם. רוב הסוחרים יעדיפו להתמקצע בבורסה אחת, בין היתר על פי שעות המסחר שנוחות להם וסוג המסחר שמתאים להם. אך הרוב המוחלט של הישראלים מעדיפים את המסחר במניות בבורסת תל אביב, או בבורסת ניו יורק.

 

עמלות מימי העיתון

עד לא מזמן היה ברור לכולם שמסחר במניות נעשה דרך הבנק. המבוגרים שבכם עשויים לזכור שבעמודים האחרונים של העיתון היו מתפרסמים בבוקר שערי המניות, תעודות הסל וכדומה. האינטרנט והסמארטפונים ייתרו את הצורך הזה וכיום כולם רואים בזמן אמת את מחיר המניה בשוק באמצעות שלל אתרים ייעודיים, אפליקציות ותוכנות מסחר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

למרות שהזמנים השתנו, בישראל נראה כי הבנקים נותרו בימי העיתון והם מרשים לעצמם לגבות עמלות שונות ומשונות שמזמן איבדו מהרלוונטיות שלהן בעולם החדש. העמלות האלה מסתכמות במאות אחוזים ויותר וביכולתן להפוך עסקה רווחית לעסקה שעוברת להפסד. יחד עם זאת, עדיין חלק מהציבור שתופס את הטכנולוגיה הנוכחית כמאיימת, מעדיף לרכוש את המניות שלו דרך הבנק.

 

סוחרים מקצועיים וגם כאלה שלא מעוניינים לשלם עמלות מנופחות לבנקים, סוחרים כיום באמצעות תוכנות מסחר ייעודיות. פרט לעמלות, הנוחות ומהירות התגובה מקנים יתרון אדיר לסוחרי הבית שבלחיצת כפתור קונים ומוכרים מניות.

 

אבל היתרון הגדול ביותר של סוחרי הבית נובע מהמסחר על CFD ששכיח בתוכנות המסחר. בתרגום מילולי CFD הוא "חוזה על הפרשים”. בפועל - CFD הוא כלי פיננסי העוקב במדויק אחר מחירן של מניות, מטבעות וסחורות, ומאפשר לסוחרים להרוויח מבלי לשלם עמלות גבוהות בקנייה ומכירה. בנוסף, ה-CFD מאפשר למנף משמעותית את תיק המסחר גם לבעלי חשבונות קטנים באופן יחסי. מסחר ב-CFD מקובל יותר בטווחי זמן קצרים ובינוניים ופחות בהשקעה, בין היתר משום שב-CFD אין חלוקת דיבידנדים.

 

יתרון נוסף מובהק של ה-CFD הוא היכולת לבצע שורט על כל המניות בבורסה. בפועל, יש לא מעט מניות שלא ניתן לפתוח עליהן פוזיציית שורט מסיבות שונות הקשורות לחוקי הבורסה האמריקאית. ב-CFD המגבלה הזו לא קיימת וניתן לסחור בשורט על כל המניות בכל זמן. מבחינת הסוחרים, מדובר ביתרון מובהק והם יכולים ליהנות גם מהעליות בשווקים וגם מהירידות בכל המניות ובכל תנאי השוק.

 

אתם שולחים נפט בדואר?

השימוש ב-CFD שכיח גם במסחר בפורקס (מטבעות), שיטת מסחר שיצא לה שם רע במיוחד. בפורקס השימוש הוא ביחידות מיקרו הנקראות פיפסים שהם למעשה 1:10,000 ועל כן כל תזוזה קטנה ביחס שבין המטבעות נראית על הגרף כמו רעידת אדמה. סוחרי יום רבים, שהתנסו במסחר בפורקס, איבדו את כל הונם בגלל התנודתיות העצומה במסחר מסוג זה והמינוף האדיר שהם לקחו על עצמם - לעיתים מינוף של פי 100 מכוח הקנייה האמיתי שלהם.

 

מסחר בפורקס יכול להיות מסחר רווחי מאוד אם הוא נעשה לטווח ארוך, שם מקובלת מחזוריות קבועה ביחסים שבין המטבעות. מסחר תוך יומי בפורקס נועד לכישלון וביחידות מדידה כל כך קטנות ותנודתיות כה עוצמתית, היחידים שיכולים לנצח הם המחשבים שנפוצים מאוד בשוק זה.

 

השנה ניתנה הזדמנות נהדרת לסוחרי המטבעות ליהנות מהצלילה במחיר היורו. תוכנית ההרחבה הכמותית שהונהגה באירופה, הזרימה ומזרימה מיליארדים לשווקים ושוחקת את ערך היורו. תוסיפו לזה את המשבר הפיננסי של יוון ושל עוד מספר מדינות מהגוש כמו ספרד, איטליה, פורטוגל ואירלנד ותקבלו חוסר יציבות פוליטי ופיננסי ששוחק גם הוא את ערך המטבע. כאשר עתיד פרויקט היורו מוטל בספק, הסוחרים המנוסים גרפו רווחים עצומים מפתיחת פוזיציות שורט על מטבע היורו. 

 

ה-CFD גם נפוץ במסחר בסחורות כמו זהב, כסף ונפט. לכל אחת מהסחורות יש יחידת מדידה רלוונטית וגם כאן, יש מי שמתמקצע בסחורות מסוג מסוים. כך תמצאו סוחרים המתמקצעים במסחר על חיטה, יש את המומחים לתירס ועוד ועוד שלל סחורות. חלק מהסחורות נחשבות למסוכנות במיוחד למסחר, בגלל חוסר היכולת שלנו לצפות התרחשויות. כך לדוגמה שנת בצורת, או לחלופין שיטפון יכולים להשפיע בעוצמה על מחירי התירס והחיטה ושום ניתוח מלומד מראש לא יעזור.

 

מנגד, יש לא מעט סחורות פופולריות במסחר ואחת מהן היא הנפט. מי שמתמחה במסחר מסוג זה יכול לעקוב כיום בקלות יחסית אחר החדשות, לנתח ולהסיק מסקנות ולפעול בהתאם.

 

השנה, לדוגמה, הזהב השחור צנח ממחיר של 110 דולרים לחבית למחיר של 45 דולרים לחבית - צניחה של כ-60%. סוחרי הנפט שראו את הקרב המתחולל בין המעצמות ואת ההחלטה של אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) להגביר את התפוקה, חככו ידיהם בהנאה, פתחו פוזיציית שורט על הנפט והרוויחו הון מהקריסה במחיר של חבית נפט. גם ההסכם בין איראן למעצמות צפוי להזרים נפט איראני לשווקים ולהוזיל עוד יותר את המחירים. בימים אלו אגב הוא נסחר סביב 51 דולר לחבית

אל תמתינו לדוור שיעביר לכם חבית מהזהב השחור. המסחר הוא רק בכסף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תמתינו לדוור שיעביר לכם חבית מהזהב השחור. המסחר הוא רק בכסף(צילום: shutterstock)

זה אולי המקום לציין כי כאשר אתם קונים סחורה, מדובר בפיקציה בלבד. להבדיל ממכשיר DVD שרכשתם באינטרנט ומגיע אליכם הביתה במשלוח, כשתרכשו נפט או כל סחורה אחרת, מוטב שלא תמתינו לדוור. אף אחד לא יצלצל אצלכם בפעמון ואף אחד לא יניח לכם בתיבת הדואר הודעה שעליכם להתייצב בדואר לאסוף את חבית הנפט שרכשתם. הדבר היחיד שאמיתי בכל המסחר הפיקטיבי הזה, הוא הכסף. אם פתחתם את הפוזיציה הנכונה על הסחורה, בהחלט תוכלו למשוך מזומנים.

 

סולידי זה יחסי

אם יש משהו שהטכנולוגיה לא תשנה זה את אופי האדם. תמיד יהיו סוחרים סולידיים ומנגד כאלה שמחפשים להתעשר מהר ולהביא את ה'מכה'. הסולידיים, על פי רוב, יעדיפו לשים את כספם בתעודות סל וה'מתעשרים המהירים' יחפשו את המינוף.

 

תעודות הסל מאפשרות למשקיע לעקוב אחר נכס הבסיס - כגון מדדי מניות וסקטורים פיננסים שונים. כך לדוגמה תעודת הסל SPY מאפשרת לעקוב אחר ממד ה - S&P500, מדד 500 המניות הגדולות בעולם. יחסית מדובר בהשקעה סולידית, כיוון שגם אם אחת המניות הנמצאות במדד תקרוס, ההשפעה שלה תהיה שולית ולכל היותר היא תצא מהמדד ובמקומה תיכנס המניה הגדולה הבאה.

הנאסד"ק - השקעה סולידית עם רווחים עצומים (צילום: Zef Nikolla) (צילום: Zef Nikolla)
הנאסד"ק - השקעה סולידית עם רווחים עצומים(צילום: Zef Nikolla)

בדומה, תעודת הסל QQQ העוקבת אחר מדד הנאסד"ק, מדד מניות הטכנולוגיה, נחשבת גם כן להשקעה סולידית יחסית. יחד עם זאת כדאי לשים לב שבעידן של ריבית אפסית בבנקים, גם ההשקעה הסולידית הזו הניבה רווחים עצומים למשקיעים. ה-SPY שילש את ערכו מאז שנת 2009 ואלו תעודת הסל QQQ צמחה ב-450%. כך שסולידי, זו הגדרה יחסית כשמדובר בשווקים.

 

מהעבר השני של הסולידי תמצאו את הממנפים. סוחרים שבאמצעים פיננסים שונים מגדילים את כוח הקנייה שלהם. כך לדוגמה חשבון סולידי של 10,000 דולר, במינוף של פי 10 יעניק כוח קנייה עודף לבעל החשבון והוא יוכל לרכוש מניות, סחורות ומטבעות בהיקף של 100 אלף דולר. היתרון עבור הסוחרים הזעירים ברור. גם בעלי חשבונות קטנים יכולים לסחור עם הכרישים, אבל מכאן גם החיסרון. מינוף שניתן לידיים לא מקצועיות עשוי להיות הרה אסון.

 

שלל האופציות למסחר הזמינות לציבור הם ברכה, כל עוד הן מופעלות בשיקול דעת. בעידן החדש האחריות הפיננסית עוברת לפרט. כל אחד יכול לעצב את עתידו. אבל לפני שאתם מסתערים על מערכות המסחר, כדאי גם שתבינו מה אתם עושים. מסחר בפורקס אינו מתאים, על פי רוב, לבעלי עצבים חלשים, בעיקר עקב התזזיתיות של המדדים. מסחר בסחורות דורש לעיתים תכופות מעקב חדשותי וגם כאן, מסחורות מסוימות עדיף לשמור מרחק, אם זה לא תחום ההתמחות שלכם. הציבור הישראלי ברובו, מצביע במקלדת, ומעדיף את המסחר במניות ותעודות הסל. ככל הנראה הנוחות ובעיקר הפשטות של מסחר מסוג זה, מכריעים את הכף.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד " - בית הספר למסחר בשוק ההון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים