שתף קטע נבחר

"המשבר החמור מזה עשור": ירידה של 25% בתיירות הנכנסת בינואר-יוני 2015

הקטסטרופה בלינות תיירים בבתי המלון בישראל נמשכת: במחצית הראשונה של השנה חלה ירידה של 25% במספר הלינות בישראל. הירידה החדה ביותר: באילת. גורמים בענף: התיירים מוצאים אלטרנטיבות זולות יותר לבתי המלון היקרים

נתונים שפרסמה היום (ד') התאחדות המלונות בישראל מלמדים כי המשבר בתיירות שהחל בחודש יולי אשתקד עדיין נמשך, ומספר לינות התיירים במחצית הראשונה של 2015 נמוך ב-25 אחוזים ממספר לינות התיירים במחצית הראשונה של 2014. זאת כאשר גם חודש יוני לא מראה שיפור לטובה, ובו חלה ירידה של 20% בהשוואה ליוני 2014.


לינות תיירים ינואר-יוני 2015

לינות תיירים בישראל, ינואר-יוני 2015
עיר השינוי
אילת 46%- (303 אלף)
ים המלח 34%- (216 אלף)
טבריה/כנרת 29%- (433 אלף)
נצרת 28%- (97 אלף)
ירושלים 27%- (1.3 מיליון)
נתניה 24%- (155 אלף)
תל אביב 14%- (1.1 מיליון)
חיפה 17%- (107 אלף)
הרצליה 4%+ (96 אלף)
* נתונים: התאחדות המלונות בישראל

על פי הנתונים בחודשים ינואר-יוני נרשמו 4.1 מיליון לינות של תיירים בבתי המלון ומי שהציל מעט את המצב בבתי המלון היו הישראלים ששהו 5.9 מיליון לינות במלונות.

 

בעוד הנתון לגבי לינות התיירים הצביע על ירידה של 25%, הרי נתון לינות הישראלים היה גבוה ב-8% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2014, כך שבמחצית הראשונה של השנה מספר הלינות (תיירים וישראלים ביחד) הציג ירידה של שמונה אחוזים בלבד. התפוסה הכללית של המלונות במחצית הראשונה של השנה עמדה על 59%.

אילת. הנפגעת הגדולה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילת. הנפגעת הגדולה(צילום: shutterstock)
 

בתוך כך, מי שעוקב אחרי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יגלה כי בעוד מספר הלינות של התיירים ירד ב-25 אחוזים, הרי מספר כניסות התיירים ירד ב-17%, אם אפשר לומר - בלבד.

נתון זה מלמד כי הבעייה של המלונאים אינה רק מבצע "צוק איתן". על פי גורמים בענף - מתרחשת זה זמן רב תזוזה של תיירים לכיוון למקומות לינה חלופיים וזולים יותר לעומת בתי המלון היקרים: השכרת דירות נופש, השכרת חדרים באתרים כדוגמת Air BNB, לינה אצל חברים ואפילו לינה בדירות שנרכשו על ידי תושבי חוץ כדי להתגורר בהן מספר שבועות בשנה. בשאר ימות השנה, מדובר בדירות רפאים.

 

העיר שסבלה יותר מכל אזור אחר מירידה בתיירות היא אילת. בדרך כלל אילת זוכה לתיירי חורף מאירופה, אבל השנה זה כמעט לא קרה. בין השאר בשל המשבר הכלכלי ברוסיה שגרם לביטול של טיסות רבות והביא לכך שמספר לינות התיירים במחצית הראשונה של השנה ירד ב-46% בהשוואה לינואר-יוני 2014. אחריה ברשימת הצניחות נמצאים ים המלח (ירידה של 34 אחוזים) טבריה (ירידה של 29 אחוזים) ונתונים די דומים בנצרת ובירושלים. העיר היחידה שהציגה עליה בלינות תיירים היתה הרצליה, עם ארבעה אחוזים.

 

"בלי הגדלת התקציב - אין תקווה"

מנכ"ל התאחדות המלונות, נועז בר ניר, הגיב על התוצאות ואמר כי המשבר בתיירות הנכנסת הביא לאובדן של כ-2.7 מיליון לינות תיירים בישראל, שמשמען אובדן הכנסות של 1.2 מיליארד שקלים לבתי המלון. "משבר ארוך ועמוק מסוג זה, לא חווינו מזה כעשור. הנתונים הקשים הללו מחייבים מיד הגדלת תקציבי שיווק התיירות של מדינת ישראל, אחרת נמצא את עצמנו שקועים באותו המשבר בלי קרן תקווה גם בסוף שנת 2015 ובתחילת 2016".

 

בר ניר הוסיף כי המצב הנוכחי, בו תקציב השיווק של המדינה עומד על 120 מיליון שקלים בלבד (מחצית מתקציב שיווק רגיל מקוצץ), אינו סביר ויש צורך לתגובה ממשלתית מהירה לתוספת מיידית של 170 מיליון שקלים לנושא, בלי דחיות נוספות, כפי שדרש יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני. מלונאי ישראל מקווים ששר התיירות, יריב לוין, ידאג לקבל את התקציב הנדרש ויורה להוציא אותו לפועל באופן מושכל ואפקטיבי".

 

שר התיירות: "זו לא גזירת גורל"

שר התיירות יריב לוין הגיב לנתונים שפורסמו היום ואמר כי "ענף התיירות אינו יכול עוד להיות תחום עזוב אשר נמצא בשוליים ונדחק לתחתית סדר העדיפויות הלאומי והכלכלי של מדינת ישראל.

הגיע הזמן להכיר בו כאחד ממנועי הצמיחה החשובים והעיקריים שיש לנו, ולהפוך אותו למרכיב דומיננטי אשר ישפיע באופן ישיר ומהיר על ההכנסות למדינה ולמשק.

 

"זוהי אינה גזרת גורל ואיננו יכולים להשלים עם הנתונים הבלתי אפשריים המונחים לפנינו. מדינת ישראל אינה משקיעה כסף, ורק על ידי השקעה בשיווק ובתשתית התיירות ניתן יהיה לשנות את הנתונים במהירות. זו העת לקבל החלטה ברורה, חדה ואמיתית לקידום התיירות. יש לנו מוצר תיירותי יוצא דופן ואני נחוש לשנות את המצב הזה ולהביא לכך שתהיה השקעה ראויה בתיירות בישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות רשות שדות התעופה
נתב"ג. התיירים לא באים
באדיבות רשות שדות התעופה
מומלצים