שתף קטע נבחר

למי מגיע קנאביס ולאילו מחלות הוא באמת עוזר?

מעל 20 אלף ישראלים כבר משתמשים בקנאביס רפואי שמביא להקלה עצומה בשורה ארוכה של מחלות. אז מי יוכל לרכוש בקרוב קנאביס בבית המרקחת, ומתי הוא באמת עוזר?

מהפיכת הקנאביס תופסת תאוצה בישראל: בעקבות הכרזת שר הבריאות היום (ב'), לפיה הקנאביס יימכר בבתי המרקחת ויותר רופאים יוכלו לאשר את הסם, יוכלו עשרות אלפי חולים ליהנות מצריכתו. אבל מתי הוא באמת עוזר?

 

קראו עוד

המדריך המלא: איך משיגים אישור לקנאביס רפואי

 

מחקר שפורסם על ידי בית הספר לרפואה בהארוורד שבמסצ'וסטס שפורסם באחרונה, גילה שלמרות שקיימת התוויה לטיפול במריחואנה רפואית לעשרות תסמינים ומחלות, יתרונותיה האמיתיים מוטלים בספק במקרים רבים.

 

בסדרת מחקרים שפורסמה בגליון החדש של כתב העת לרפואה JAMA נבדקה יעילותו של צמח הקנאביס בשורה של בעיות רפואיות. המחקר סקר 79 מחקרים שכללו מעל 6,400 משתתפים שחולקו לשתי קבוצות: חולים משתמשי קנאביס, לעומת חולים שלא צרכו את הסם.

 

חשוב לציין כי במחקרים נבדקו בעיקר חולים שקיבלו את החומר הפעיל של הקנאביס, THC (טטראהידרו-קנאבינול), באמצעות תרופה ולא סיגריה. זאת משום שנמצאו רק שני מחקרים שבדקו את השפעת שאיפת סיגריית מריחואנה על החולים.

 

 

הממצאים שעלו מהמחקר:

בחילה והקאות מכימותרפיה: 28 מחקרים בחנו את השפעת הקנאביס על בחילות והקאות האופייניות לטיפולים נגד סרטן. החוקרים מצאו כי הקנאביס הקל על הסימפטומים בקרב 47% מהמשתמשים, לעומת 20% בקבוצת הפלצבו.

 

כאב כרוני: 28 מחקרים בדקו את השפעת הקנאביס על מחלות הגורמות לכאב, כמו מחלות סרטן, פגיעה עצבית כתוצאה מסוכרת ופיברומיאלגיה . המחקרים הצביעו על כך שהקנאביס שיפר את הכאב באופן בינוני, והחוקרים סיכמו כי ממצאים אלה מספיקים כדי לתמוך בטיפול בקנאבינואידים לצורך כאב כרוני.

 

נוקשות שרירים: 14 מחקרים מחקרים בחנו את השפעת הקנבינואידים על נוקשות שרירים, סימפטום אופייני לטרשת נפוצה. הממצאים הראו כי בהשוואה לפלצבו, הקנאביס אמנם הביא לשיפור משמעותי בנוקשות, אולם ההבדל לא היה משמעותי סטטיסטית.

 

פירושו של דבר, שייתכן והתוצאות הללו נתגלו "במקרה", וכי בפועל - הקנאביס אולי לא זה ששיפר את הנוקשות.

 

הגברת התיאבון בקרב חולי איידס: ארבעה מחקרים בחנו את השפעת הקנאבינואידים על עליה במשקל בחולי איידס. הממצאים הצביעו על כך שהקנאביס עשוי להגביר את התיאבון בהשוואה לפלצבו.

 

מנגד, לא נמצאה עדות לשיפור כלשהו בעקבות הטיפול בקנבינואידים במחלות גלאוקומה, הפרעות שינה, תסמונת טורט וחרדות.

 

מעל 80 אחוז מהמטופלים בקנבינואידים סבלו מתופעות לוואי, שרובן היו קלות וכללו יובש בפה, או ישנוניות. אצל שישה אחוז דווחו תופעות לוואי משמעותיות יותר שכללו הקאות והזיות.

 

כך פועל הקנאביס על הגוף

בצמח הקנאביס למעלה מ-560 חומרים פעילים, מהם יותר מ-60 קנבינואידים. במחקרים שבוצעו בעולם נבדקו בעיקר המרכיבים THC ו-CBD, השונים באופן השפעתם. ריכוז החומרים הפעילים בצמח תלוי בזן הצמח ובתנאי הגידול שלו.

 

בבני אדם ידועים כיום לפחות שני קולטנים לחומרים קנבינואידים: הקולטן CB1 מאכלס בעיקר את מערכת העצבים המרכזית ומהווה אתר הקשירה העיקרי של סוגי ה-THC השונים. השפעת חומרים אלו כוללת שיכוך כאבים בינוני, השפעה על מרכזי תיאבון ובחילה והשפעה פסיכוגנית שיכולה להתבטא בחרדה ופסיכוזה.

 

ההכרזה של ליצמן על הרפורמה בקנאביס הרפואי:

 

 

קולטני ה- CB2 קשורים לפעילות דלקתית ולירידה בפעילות דיכוי חיסוני. קולטנים אלה מעורבים גם הם בדיכוי כאבים.

 

נטילת קנאביס אפשרית בעישון סיגריה או נרגילה, בשאיפה באמצעות משאף נוזלי או חימום לאדים, ובבליעה בשמן, בסוכריות ובעוגיות המשמשים בעיקר ילדים. המוצרים הללו לא נחשבים כתרופות, מלבד התרופה Sativex, וריכוזי החומרים הפעילים שונים בכל צורת הכנה ולרוב נותרים בלתי ידועים.

 

ישראל: מעל 20,000 בעלי רישיון לשימוש בקנאביס

משרד הבריאות קבע כמה התוויות לשימוש בקנאביס רפואי, ובהן:

 

מחלות מעי דלקתיות שלא הגיבו לטיפולים מקובלים ואינם יכולים לעבור ניתוח כריתת מעי

מחלות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה, טורט, ופרקינסון לשיפור התנועתיות ולטיפול בכאב

לטיפול בחולים אונקולוגים להפחתת בחילות והקאות, לשיפור התיאבון, לשיפור השינה ולהפחתת כאב

בחולים סופניים עם תוחלת חיים של פחות מחצי שנה להקלת תסמינים

לחולי איידס לשיפור התיאבון ולהפחתת כאב

לכאב כרוני נוירופתי שאינו מגיב לטיפול מקובל במרפאת כאב.

לחולים פסיכיאטריים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית.

 

קיימים דיווחים על ניסיון לטיפול בקנאביס במצבים שונים שלגביהם אין עדות מדעית מספקת, ובהם כאבי בטן, בחילות והקאות, הפרעות שינה, פרכוסים, כאב, אוטיזם והפרעות תנועה.

 

איגוד הרופאים מציין כי במרבית הדיווחים על שימושים כאלה מדובר בתיאורי מקרה בודדים, שהשתפרו בנטילת קנאביס. המידע לא נחקר באופן מבוקר ולא פורסם בספרות מדעית, ולכן הנו ללא ערך מדעי.

 

על פי נתונים בישראל, למעלה מ-20 אלף חולים בעלי רשיון לשימוש בקנאביס רפואי, אולם אלפים נוספים, בהם חולי סרטן, קטועי איברים ואחרים, עדיין ממתינים לאישור להשתמש בו.






פורסם לראשונה 27/07/2015 12:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לאילו מחלות הקנאביס יעזור?
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים