שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: בדיקה שתגלה סיכוי לחלות בסרטן - 15 שנה מראש

מדענים ישראלים פיתחו מכשיר חדשני המפענח את התאים בגוף ומצליח לגלות נטייה גנטית ללקות במגוון מחלות סרטן, גם 15 שנים לפני התפרצותן, מה שמשפיע על הטיפול ויכולת השרידות מהמחלה. המעבדות כבר החלו בבדיקות בקרב עשרות ישראלים

לזהות את מחלת הסרטן - 15 שנים לפני. תארו לכם עולם בו תוכלו לדעת שנים מראש האם אתם עלולים לחלות בסרטן. העולם הזה כבר כאן: לראשונה בישראל, פיתחו מדענים בדיקות גנטיות המאפשרות לזהות נטייה ללקות בשורה של מחלות סרטן. הבדיקה כבר החלה מיושמת על מטופלים במספר בתי חולים ברחבי הארץ.

 

קראו עוד

פריצת דרך: התרופה הביולוגית שמעלימה גידולים

5 צמחי המרפא שנחקרו ונמצאו יעילים נגד סרטן

רוחות של תקווה: האם בקרוב ייכחד הסרטן?

 

מעבדות גליל גנטיק GGA בקצרין, הן אחראיות על הפיתוח החדש, המאפשר לזהות במשפחות בעלות היסטוריה של סרטן, נטייה תורשתית  לסרטן הערמונית ולסוגי סרטן נוספים, 10 עד 15 שנים לפני שמתפתחים תסמיני הסרטן הראשונים.

  

 

כך מתבצעת הבדיקה

בתחילה מגיע הנבדק לרופא אונקולוג מומחה, אשר מפנה לבדיקה המתבצעת באופן פרטי ואיננה חלק מסל הבריאות. מהמטופל נלקחת דגימת דם או רוק ונשלחת למעבדות בקצרין. מכשיר הבדיקה סורק 12 עד 66 גנים, ומסוגל לאתר סיכון יתר לסרטן הערמונית, סרטן המעי הגס, סרטני שד, שחלה, לבלב עור וסרטנים נוספים.

 

מחיר הבדיקה נע בין 6,000 ל- 7,500 שקלים. האנליזה הגנטית מתבצעת במהלך 5 עד 7 שבועות, והתשובה נשלחת לאונקולוג, שמזמין את המטופל לפענוח התוצאות וייעוץ רפואי.

 

הבדיקה מאתרת מוטציות בגנים, והיא מאפשרת לרופא המטפל להבין טוב יותר את מאפייני המחלה ולתפור טיפול מיטבי. בנוסף, אותו חולה מצוי לרוב בסיכון גבוה להתפתחותם של גידולים נוספים, ויפיק תועלת מהגברת מאמצי המעקב לגילוי מוקדם של גידולים אלה. חולה כזה גם עשוי לקבל טיפולים מונעים ולהיזהר מחשיפה לגורמי סרטן.

 

אבל הבדיקה חשובה לא רק למטופל עצמו שבסיכון, אלא גם לבני משפחתו. "באמצעות הבדיקה ניתן לבדוק מי מבני המשפחה הבריאים נושא אותה ומי לא", מסביר פרופ' דני ברקוביץ, ראש התוכנית לתואר שני בביוטכנולוגיה במכללת תל חי וממפתחי השיטה, "בני משפחה הנושאים את המוטציה נמצאים בסיכון גבוה לחלות בסרטן. בשל הסיכון הגבוה, אותם בני המשפחה יופנו החל מגיל מוקדם לביצוע מעקב קפדני, שמטרתו איתור גידולים סרטניים בשלבים מוקדמים של המחלה".

 

סרטן בישראל: גורם התמותה העיקרי

סרטן היא המחלה הקטלנית ביותר בישראל. דו"ח משרד הבריאות מגלה כי בשנים 2000 עד 2012 נפטרו ממחלות הסרטן בממוצע 89,093 ישראלים.

 

ב-2012 אובחנו 25,531 חולי סרטן חדשים. מעט יותר מחצי מהן היו נשים, 13,286 לעומת 12,245 גברים. הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים יהודים הוא ערמונית עם 20.9 אחוז מהמקרים. לאחר מכן סרטן המעי הגס והחלחולת (13.2 אחוז), ריאה (11), כיס השתן (6.4) ולימפומה שאינה (5.7).

 

כשליש מחולות הסרטן בישראל חלו בסרטן השד, 10.8 אחוז במעי הגס והחלחולת, 6.5 אחוז בריאה, רחם ב-5.7 אחוז, ו-5.4 בלוטת המגן. גברים ערבים חלו בריאה (19.7), ערמונית (12.5), מעי גס וחלחולת (12), כיס השתן (5.5) ולימפומה שאינה הודג'קין (5.4).

 

בשנת 2012 נפטרו מסרטן 10,640 ישראלים. סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר עבור גברים, עם 19.9 אחוז בקרב יהודים ו-34.3 בקרב ערבים. נשים נפטרו יותר מכל עקב סרטן השד, עם 19.1 אחוז בקרב יהודיות ו-18.7 אצל נשים ערביות.

 

סרטן המעי הגס והחלחולת הוא סוג הסרטן השני במידת הקטלניות שלו בקרב כולם: 13.2 אחוז אצל יהודים, 9.3 אחוז בקרב ערבים, 12.9 בקרב יהודיות ו-11.8 אצל ערביות. במקום השלישי אצל גברים נמצא סרטן הלבלב עם 9.1 אחוז בקרב יהודים ו-6.3 אחוז בקרב ערבים.

 

אצל נשים מדובר בסרטן הריאה עם 11.4 אחוז אצל יהודיות ו-8 אחוז אצל ערביות. שיעור התמותה הגבוה ביותר הוא בקרב גברים ערבים עם 109 למאה אלף. גברים יהודים נפטרים בשיעור של 99.9 למאה אלף, יהודיות עם 83 למאה אלף וערביות עם 62.4 למאה אלף.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דגימת דם שיכולה לסרוק עד 66 גנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים