שתף קטע נבחר

יישוב במחלוקת: שוב ייהרס בית במצפה כליל

המצפה בגליל המערבי הוקם ב-1979 אולם עד היום ממתינים תושביו להסדרה של חוקיות הבנייה בו. סיפורו של תושב שביתו ייהרס בהוראת בג"ץ

הסחבת בת 36 השנים באישור תוכנית המתאר ליישוב כליל שבגליל המערבי שוב גובה מחיר כבד מאחד התושבים: בג"ץ אישר לאחרונה להרוס בית שהקים אחד מהם בנימוק שעל התושבים להמשיך להמתין לאישורים הרשמיים לפני הבנייה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

חנוך בן דרור בנה את ביתו ביישוב האקולוגי כליל שהוקם ב-1979 במסגרת תוכנית המצפים בגליל, אולם עד היום לא קיימת לגביו תוכנית מתאר בתוקף. הדבר מונע מכל התושבים לקבל היתרי בנייה וננקטים נגדם הליכים פליליים בגין בניה בלתי חוקית. בפברואר 2015 נודע למפקח הוועדה המקומית שבן דרור מתכנן לבנות את ביתו על שטח חקלאי, והוא מיהר להגיש לבית משפט השלום בעכו בקשה לאסור על שימוש בקרקע, ולקבוע שניתן יהיה להרוס במיידית כל מבנה לא חוקי שיימצא עליו.

 

בן דרור טען שהוא לא מתכוון להקים בית, אלא לייעד את הקרקע לחקלאות, אך עם זאת ביקש שלא למנוע ממנו להקים בעתיד בית רק משום שהרשויות כשלו באישור תוכניות המתאר בכליל. הוא הוסיף שהמועצה נטפלת רק אליו, ולראייה, למעט מקרה אחד, לא נהרס ביישוב אף אחד מהבתים שנגדם עומדים צווי הריסה.

 

בית המשפט צידד במועצה, בן דרור בחר בדרך פעולה חדשה: באפריל הוא הקים בית על השטח, ובמקביל פנה לערכאות השונות כדי למנוע את הריסתו. בין לבין הוא עתר לבג"ץ כדי שיורה להנפיק היתרי בנייה עבור המבנים הקיימים בכליל, ולהורות על הכנה ואישור תכנית מפורטת ליישוב.

 

הוועדה המקומית טענה בבג"ץ שבן דרור הקים את ביתו בניגוד להצהרות שנתן, ובכך פעל בחוסר תום לב מהותי המצדיק את דחיית העתירה שלו. בפעולותיו לדחיית ההריסה, היא הוסיפה, הוא גרם נזק רב ובזבוז כספי ציבור.

 

חוסר ניקיון כפיים

השופטים ניל הנדל, נעם סולברג ואורי שהם הגיעו למסקנה שאין למנוע את הריסת ביתו של בן דרור. הם הסבירו שהוא לא צירף לעתירה שלו אף אחד מפסקי הדין שניתנו נגדו, אלא ליקט "החלטות נבחרות" בהליכים השונים, ודווקא כאלה המצניעות את העובדה שהוא כבר קיבל מספר רב של דחיות. בהשמטת הנתונים, קבעו השופטים, יש חוסר ניקיון כפיים שכשלעצמו מצדיק את דחיית העתירה שלו.

 

השופטים הוסיפו שעל מי שעותר לבית המשפט להציג תמונה מלאה על מצבו, וזו לא פעם ראשונה שנמתחת ביקורת על התנהלותו המתחמקת של בן דרור.

 

לדעת השופטים, הטענה בעלת החשיבות הגדולה בעניין זה, שהועלתה על ידי העותר רק כלאחר יד, נוגעת לקידום הליכי התכנון הכלליים בכליל. השופטים בירכו על התייחסותה של הוועדה המקומית שהסבירה שפעולות האכיפה נגד הבניה החוקית נועדו לקדם את ההליך התכנוני, ובכך להוציאו לפועל, דבר שהשופטים שמחו עליו וייחלו שייעשה בהקדם האפשרי.

 

בכל מקרה, קבעו השופטים, לא ניתן לתת יד לפעולותיו הבלתי חוקיות של בן דרור ויש לדחות את העתירה. משכך נקבע כי הוא ישלם לוועדה המקומית הוצאות משפט בסך עשרת אלפים שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותר: עו"ד דניאל תמיר
  • ב"כ המשיבים: עו"ד אפרת דרור לביא
  • עו"ד טל כהן תורג'מן עוסקת בדיני תכנון ובניה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים