שתף קטע נבחר

מלכה לכל החיים: אליזבת לא תוותר על הכתר

ב-9 בספטמבר תהפוך אליזבת השנייה לאדם שמלך על בריטניה הכי הרבה זמן בהיסטוריה - יותר מ-63 שנה. האם אז, בגיל 89, היא תוותר על הכתר כפי שעשו מלכי הולנד וספרד? תלוי אם תדבוק בנדר שנדרה בגיל 21 לשרת את העם במשך כל חייה. עד אז, בנה צ'רלס מתייבש בתפקיד יורש העצר

 

 

אחרי 63 שנה בכתר, המלכה אליזבת השנייה תהפוך בחודש הבא לאדם שמלך על בריטניה הכי הרבה זמן בהיסטוריה, אך אם מישהו - בנה ויורש העצר הנסיך צ'רלס - מצפה שהיא תפרוש בקרוב הרי שזה לא הולך לקרות בקרוב כפי שקרה עם מונרכים מזדקנים אחרים באירופה.

 

עוד כתבות מעניינות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק

 

מקורביה של אליזבת בת ה-89 - שב-9 בספטמבר תשבור את השיא שקבעה המלכה ויקטוריה, ששלטה יותר מ-63 שנה (23,226 יום) - אומרים שאין לה שום כוונה להיכנע לאופנה האירופית האחרונה ולוותר על הכתר.

 

המשמעות היא שצ'רלס בן ה-66, שכבר מחזיק בתואר יורש העצר הבריטי במשך הזמן הארוך ביותר, ייאלץ להמשיך ולהמתין עד שיהפוך למלך.

 

נדרה נדר שתקדיש את חייה לשירות האומה הבריטית. המלכה אליזבת ה-2 ובעלה הנסיך פיליפ (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נדרה נדר שתקדיש את חייה לשירות האומה הבריטית. המלכה אליזבת ה-2 ובעלה הנסיך פיליפ(צילום: gettyimages)
"אני מכריזה בפניכם שכל חיי, בין שיהיו ארוכים או קצרים, יהיו מוקדשים לשירותכם ולשירות המשפחה האימפריאלית הגדולה שלנו", אמרה אליזבת בנאום משודר לאומה לרגל יום הולדתה ה-21 בשנת 1947.

 

הבטיחה להישאר "כל חייה"

העובדה שהיא הולכת לשבור את שיאה של המלכה ויקטוריה עוררה בבריטניה ספקולציות בשאלה אם אליזבת עשויה לעזוב בקרוב את כיסאה. מקור בארמון המלוכה נשאל על ידי סוכנות הידיעות אם ויתור על הכתר הבריטי הוא אפשרות סבירה, והוא השיב: "כל החיים משמעותם כל החיים".

 

העובדה שאליזבת היא גם ראש הכנסייה של אנגליה פוסלת כנראה את האפשרות שהיא תוותר על הכתר מרצונה. "המלכה לא תוותר על הכתר, אסור לה לוותר על הכתר, אין לה שום סיבה לוותר על הכתר ומבחינה חוקתית ודתית היא לא יכולה לוותר על הכתר: היא מלכה שקיבלה מהאל את התפקיד לכל החיים", אמר ההיסטוריון הוגו ויקרס לרויטרס.

 

אולי ידלגו על דור ויעבירו את הכתר לנסיך ויליאם (משמאל)? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אולי ידלגו על דור ויעבירו את הכתר לנסיך ויליאם (משמאל)?(צילום: EPA)
מרגרט רודס, בת דודתה של המלכה וחברת ילדותה, מאמינה שאליזבת לעולם לא תפר את מחויבותה לאומה הבריטית. "הנדר שהיא נדרה ביום הכתרתה הוא משהו כה עמוק וכה מיוחד שהיא לא תשקול להפסיק לקיים את הנדרים שלה עד יום מותה", אמרה רודס לרשת החדשות הבריטית BBC בשנת 2006.

 

עלתה לכתר ב-1952

אליזבת הפכה למלכה רק משום שדודה, אדוארד השמיני, ויתר על הכתר ב-1936 בשל אהבתו לגרושה אמריקנית, וואליס סימפסון, והכתר עבר לאביה המלך ג'ורג' השישי כשהיא הייתה בת עשר. היא הייתה בת 25 בלבד כשהפכה למלכה אליזבת השנייה, ב-6 בפברואר 1952, עם מות אביה. באותה העת היא הייתה בסיור בקניה עם בעלה הנסיך פיליפ, שניצב לצדה לאורך שנות שלטונה.

 

בהולנד ובספרד, המונרכים שכיהנו תקופה ארוכה ויתרו בשנים האחרונות על הכתר שלהם והסבירו את צעדם בכך שהם מעוניינים להעביר את הלפיד לדור הצעיר.

 

לא ממהרת להעביר את הכתר לדור הצעיר ()
לא ממהרת להעביר את הכתר לדור הצעיר
מלכת הולנד ביאטריקס הודיעה זמן קצר לפני יום הולדתה ה-75 בינואר 2013 שהיא תוותר על הכתר לטובת בנה, הנסיך וילם-אלכסנדר. "אני לא פורשת משום שדרישות התפקיד גדולות מדי, אלא מתוך הבנה שהאחריות על המדינה שלנו צריכה לעבור לדור חדש", היא אמרה.

 

הבריטים אוהבים יותר את אליזבת מבנה צ'רלס

ביוני אשתקד, ויתר מלך ספרד חואן קרלוס על הכתר בגיל 76 לטובת בנו פליפה, לאחר שורה של שערוריות שחיתות שבהן הייתה מעורבת משפחת המלוכה. "דור חדש דורש בצדק לקחת תפקיד מוביל", אמר חואן קרלוס.

 

עם זאת, בבריטניה אין ממש דרישה מאליזבת לעזוב את תפקידה כדי שבנה צ'רלס יהיה מלך. אם כבר, ההיפך הוא הנכון. צ'רלס, שהוכן מגיל ילדות ליום שבו יהפוך למלך, פופולרי פחות מאמו. בסקר שנערך בחודש אפריל בממלכה 53 אחוזים אמרו שהם אוהבים אותו, ואילו 77 אחוזים אמרו שהם אוהבים את אמו אליזבת. כמו כן, רק 19 אחוזים רצו שבריטניה תהיה רפובליקה, בשעה ש-70 אחוזים תמכו בהישארותה כמונרכיה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אפילו רפובליקנים אדוקים כמו חבר הפרלמנט מהלייבור פול פלין אומרים שהמונרכיה הבריטית בטוחה יותר כל זמן שאליזבת נשארת בכיסאה, אך תוהים לגורל הממלכה במקרה שצ'רלס ימלוך עליה.

 

יורש העצר שמתערב בענייני המדינה

בניגוד לעמדה הפוליטית הניטרלית המוחלטת שעליה שומרת המלכה אליזבת, צ'רלס דווקא לא היסס להביע את עמדתו בסוגיות שונות - מהריסת מבנים היסטוריים דרך חקלאות אורגנית ועד לסיפוח חצי האי האוקראיני קרים על ידי רוסיה של ולדימיר פוטין.

 

בחודש מאי פורסמו מכתבים שכתב הנסיך צ'רלס לשרי ממשלה, ומבקריו של הנסיך טענו שהוא פעל בניגוד למסורת משפחת המלוכה ומגלה רצון להתערב בכל סוגיה אפשרית, מאספקת ציוד לחיילים הבריטים שנלחמים בעיראק ועד לגורל דגי הבקלה בפטגוניה. תומכיו של הנסיך אמרו שהמכתבים הראו שצ'רלס התייחס לנושאים שלבריטים אכפת מהם.

 

מתכונן ליום שבו יהפוך למלך מאז שהיה ילד. הנסיך צ'רלס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מתכונן ליום שבו יהפוך למלך מאז שהיה ילד. הנסיך צ'רלס(צילום: gettyimages)
פרופ' פיליפ מרפי, מנהל המכון ללימודי חבר העמים הבריטי ומומחה למונרכיה הבריטית, אמר שהאופן שבו צ'רלס רואה את עצמו כ"דובר האדם הפשוט" מסוכן. "הציבור לא יסבול את זה למשך זמן רב ובטח שלא הפוליטיקאים", הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

הצעה: לבטל את המלוכה או לדלג על הנסיך צ'רלס

פרשנים בבריטניה אמרו כי רק מחלה קשה עשויה לאלץ את המלכה אליזבת לוותר על כתרה לטובת בנה צ'רלס. "אני לא חושב שאפשר לשלול לחלוטין את האפשרות של ויתור על הכתר", אמר הביוגרף המלכותי רוברט לייסי לרויטרס.

 

בבריטניה יש מי שחושבים, בהם חבר הפרלמנט פלין, כי בעקבות מותה של המלכה לא צריכים לקיים משאל עם בשאלת השארת המונרכיה אלא גם בשאלה אם להעביר את הכתר לצ'רלס או לדלג עליו ולהעביר את הכתר לבנו ויליאם בן ה-33. "אני חושב שקיום משאל עם בשאלה אם לדלג על דור יזכה לפופולריות", אמר פלין.

 

פופולרי מאוד בקרב הציבור הבריטי. ויליאם (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פופולרי מאוד בקרב הציבור הבריטי. ויליאם(צילום: MCT)

הנסיכים ויליאם והארי, בניהם של צ'רלס והנסיכה דיאנה, שנהרגה ב-1997 בתאונת דרכים בפריז, הם בני משפחת המלוכה הפופולריים ביותר וזוכים לתמיכה של 79 אחוזים מהציבור הבריטי. פרופ' מרפי אמר שעבור בריטים רבים יש דאגות דחופות יותר מאשר לבצע רפורמה במונרכיה. "יש הרבה היגיון בכך שאם זה לא שבור אל תתקן את זה", הוא אמר.

 

בשנת 2012 נשאל ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אם המלכה צריכה לוותר על הכתר או אם צריך לדלג דור ולהעביר את הכתר לבנו הבכור של צ'רלס, והוא השיב: "אני חושב ששני דברים אלה לא באים בחשבון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אליזבת השנייה
צילום: רויטרס
מומלצים