שתף קטע נבחר

כריתות מיותרות: 80% מהטיפולים לסרטן שד - לא נחוצים

מדובר במחקר הגדול ביותר שנערך מסוגו שכלל 100 אלף נשים על פני 20 שנה, שמצא כי נשים המאובחנות בסרטן שד לא פולשני עוברות טיפולי כימותרפיה, הקרנות ואף כריתות שד לשווא. ד"ר מיכאל קורץ, מנתח באסיא מדיקל אסותא: "אלפי נשים עברו כריתות שד מיותרות"

עד כמה הטיפולים נגד סרטן השד יעילים? מחקר חדש שמתפרסם בכתב העת היוקרתי JAMA  -The Journal of the American Medical Association על ידי ד"ר סטיבן נרוד, אונקולוג מטורונטו אמור לשנות מהיסוד את התפיסה לגבי הטיפול בסרטן השד הלא פולשני (DCIS).

 

לדברי החוקרים הטיפול של כריתת השד או הקרנות אינו משנה שום דבר מבחינת התוצאה. נשים שאובחנו בסרטן שד לא פולשני ועברו ניתוח או הקרנות נמצאות בדיוק באותו סיכון למות מסרטן השד כמו שאר הנשים באוכלוסייה.

 

קראו עוד על ההתמודדות עם סרטן השד

חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל

מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד

לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד

 

כ-60 אלף נשים בארה"ב מאובחנות מדי שנה עם סרטן שד לא פולשני - תאי סרטן שנמצאים בצינורות החלב בשד ולא התפשטו לרקמות השומניות של השד. במרבית המקרים זה סימן מקדים למה שעלול להפוך להיות גידול ממאיר וקטלני בהמשך.

 

בישראל ישנן אלף נשים כאלו מדי שנה. כמעט כל אחת מהן עוברת בעקבות אבחון הזה כריתת גוש או כריתת שד, הליך שבו גם מסלקים רקמות שד בריאות.

 

"אלפי נשים עברו כריתות שד מיותרות"

נרוד עקב אחרי כ-100 אלף נשים שאובחנו בסרטן לא פולשני במשך 20 שנה. זה המספר הגדול ביותר שנעשה על נשים שאובחנו בסרטן שד לא פולשני.

 

החוקר מצא שלא משנה מה הייתה הפרוצדורה הרפואית אותה עברו אותן נשים: כריתת גוש או כריתת שד, הן היו עם אותו סיכון למות מסרטן בעשרים השנים הבאות כמו כאלו שלא מאובחנות בסרטן לא פולשני - 3.3%.

 

"כיום יש יותר ויותר דעות שטוענות שסרטן לא פולשני הוא בכלל לא סרטן. סרטן זה משהו שמתפשט בגוף והדבר הזה לא מתפשט. אפילו מרכז הסרטן האונקולוגי במילאנו מסרב כבר כמה שנים להתייחס לסרטן שד לא פולשני כאל סרטן", אומר ד"ר מיכאל קורץ, מנתח בכיר באסיא מדיקל אסותא ומנהל מרכז לבריאות השד במרכז הרפואי סורוקה. "המשמעות היא שאלפי נשים בישראל ובעולם עברו כריתות שד מיותרות".

 

יחד עם זאת ב-20% מהמקרים המחקר מצא שחלק מהמטופלות עם סרטן שד לא פולשני היו בעלות סיכון גבוה יותר להפוך לחולות סרטן שד פולשני, כמו למשל נשים בנות פחות מ-40 או נשים שחורות.

  

"החוקרים סבורים שסרטן השד הלא פולשני מהווה רק גורם סיכון להתפתחות של סרטן שד בעתיד", אומר ד"ר קורץ "וב- 80% מהמקרים הנשים יכולות להמשיך לחיות עם האבחנה סזו ללא שום בעיה", מוסיף ד"ר קורץ. "אנחנו עושים בתחום הזה טיפול מיותר- מנתחים יותר מדי, מקרינים יותר מדי ונותנים תרופות יותר מדי".

 

"הצדקה לטיפול פחות דרסטי"

"הנתונים החדשים הם בהחלט מועילים", אמר ד"ר בארנט קרמר מנהל המחלקה למניעת סרטן במכון הסרטן הלאומי בארצות הברית. "הם יספקו לנו סוג של ראייה שבונה את ההצדקה לטיפול פחות דרסטי".

 

ד"ר אוטיס בראולי, הרופא הראשי בחברה הרפואית האמריקאית לסרטן (ACS),אמר כי אינו מוכן לזנוח את הטיפול שמוצע כיום, כל עוד לא ייעשה ניסוי קליני בממדים גדולים עוד יותר, שבו יקבלו נשים עם סרטן שד לא פולשני,  טיפולי כריתת שד וכריתת גוש, או לא יקבלו אף טיפול, ושהניסוי יוכיח כי אין נחיצות בטיפול.

 

"אישה שמאובחנת בסרטן שד לא פולשני צריכה לשאול את הרופא איזה סוג סרטן לא פולשני יש לה", אומר ד"ר קורץ, "אם היא לא נמצאת בסיכון גבוה ייתכן מאוד והיא צריכה רק מעקב בלי שום טיפול נוסף. נכון זה נשמע מהפכני, אבל זו המציאות", סיכם קורץ.

 

צפו בהסבר לגבי סרטן שד לא פולשני

  

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן שד לא פולשני - האם יש צורך בטיפול
צילום: shutterstock
"יש יותר ויותר דעות שטוענות שסרטן לא פולשני הוא בכלל לא סרטן". ד"ר מיכאל קורץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים