שתף קטע נבחר

הנשיא חתם על הסכם השלום 'עם הסתייגויות'

נשיא דרום סודן חתם על הסכם לסיום מלחמת האזרחים במדינה לאחר שהאו"ם איים עליו בסנקציות. עכשיו נותר לראות אם יצליח לעבוד בשיתוף פעולה עם סגנו החדש, מנהיג המורדים שאותו הדיח מאותו תפקיד ב-2013

20 חודשים של שפיכות דמים במדינה האפריקנית. חיילי צבא דרום סודן (צילום: AP) (צילום: AP)
20 חודשים של שפיכות דמים במדינה האפריקנית. חיילי צבא דרום סודן(צילום: AP)

נשיא דרום סודן סלבה קיר חתם אתמול (יום ד') על הסכם שלום עם המורדים ששם סוף, כך מקווים בקהילה הבינלאומית, למלחמת האזרחים במדינה שנמשכה זה 20 חודשים. קיר חתם על הסכם השלום בעקבות איומים של האו"ם בהטלת סנקציות על דרום סודן, ובמהלך טקס החתימה אמר למנהיגים האפריקנים שעמדו לצדו כי עדיין יש לו "הסתייגויות קשות" מההסכם.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

קיר מנהיג את דרום סודן מאז שהתנתקה ממדינת האם שלה סודן ב-2011. בשבוע שעבר הוא ביקש לקבל עוד זמן להתייעצויות לפני שיחתום על הסכם שלום עם המורדים, שמונהגים על ידי סגנו לשעבר ריק משאר. אלא שבאו"ם איימו על הנשיא הדרום סודני שאם לא יעמוד בתאריך היעד שנקבע לחתימה על ההסכם צפויה ארצו לספוג עיצומים בינלאומיים קשים.

 

 

"צבא דרום סודן אנס נשים ושרף אותן בחיים"

 

מנהיג המורדים משאר, יריבו המר של קיר, צפוי על פי ההסכם להתמנות לסגן הנשיא הראשון. הוא עצמו חתם על הסכם השלום כבר בשבוע שעבר באדיס אבבה, בירת אתיופיה. מזכ"ל האו"ם באן קי מון בירך על חתימת הסכם השלום, אבל דוברו ציין בהודעה שפרסם כי הסכם זה חייב להיות מיושם.

 

"כעת זה הזמן להבטיח שההסכם יתורגם לסיום הסכסוך, הסכסוך הזה ידע הפרות חמורות ונוראות של זכויות אדם", נמסר בהודעת דובר מזכ"ל האו"ם.

 

בני שבטים יריבים. קיר (משמאל) משבט דינקה ומשאר משבט נואר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בני שבטים יריבים. קיר (משמאל) משבט דינקה ומשאר משבט נואר(צילום: AFP)

אלפי בני אדם נהרגו מאז פרוץ הסכסוך האלים בדרום סודן בדצמבר 2013 לאחר מאבקי כוחות בין משאר, בן שבט נואר, לבין קיר, בן שבט דינקה הדומיננטי. רוב האוכלוסייה במדינה האפריקנית הצעירה, שממילא סובלת מעוני מחפיר ומצב כלכלי קשה, נפגעה מעימות הדמים. שני מיליון תושבים - מתוך 11 מיליון תושבים סך הכול - ברחו מבתיהם, רובם עזבו את דרום סודן למדינות שכנות.

 

הסכם השלום בין דרום סודן לבין המורדים הושג לאחר חודשים של שיחות משא ומתן שנערכו בתיווך אתיופיה ולא פעם פוצצו על ידי אחד הצדדים.

 

אמש טענו המורדים כי הם הותקפו על ידי כוחות הממשלה בעיר דרומית לבירה ג'ובה, השיבו במתקפה משלהם וכבשו את העיר. מנגד, הנשיא הדרום סודני קיר טען כי המורדים הם אלה שפתחו במתקפה בצפון המדינה. "עכשיו אתם יכולים לראות מי בעד שלום ומי בעד מלחמה", הוא אמר.

 

משאר היה סגנו של קיר עד שהודח על ידו ב-2013. עם מינויו הקרוב לסגנו של הנשיא הדרום סודני תוהים רבים במדינה אם השניים יצליחו לעבוד שוב ביחד ובשיתוף פעולה מלא.

 

היועצת לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, סוזן רייס, בירכה על הסכם השלום שהושג בדרום סודן. היא אמרה שההסכם הוא "צעד ראשון" לכיוון סיום הסכסוך, אבל הוסיפה כי תידרש "עבודה קשה" כדי ליישם את ההסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יצליחו לעבוד שוב ביחד? קיר (משמאל) ומנהיג המורדים משאר
צילום: AFP
מומלצים