שתף קטע נבחר

דירת מגורים יש - אבל מה עם בית ספר?

איפה נבנים הכי הרבה מוסדות לימוד ביחס למספר הדירות למגורים? בדיקה שנערכה עבור ynet לרגל פתיחת שנת הלימודים מגלה: דווקא בערים הגדולות כמו ת"א יש פחות מוסדות לימוד ביחס למספר הדירות, ואילו היישובים החרדיים מובילים בבניית מוסדות אלה. בדקו היכן נמצא היישוב שלכם בדירוג

בשנתיים האחרונות קמו בישראל עשרות רבות של מתחמי בנייה חדשים. מדובר בערים הכוללות אלפי יחידות דיור כמו קריית גת, עפולה, חדרה, קריית מוצקין ועוד. אחת הבעיות היא שקצב התחלות הבנייה של דירות למגורים - אינו תואם תמיד את קצב בניית מוסדות הלימוד. לקראת פתיחת שנת הלימודים, בדקה מחלקת המחקר של חברת אלדר שיווק נדל"ן עבור ynet את היחס שבין מספר הדירות שנבנו ב-5 השנים האחרונות בערים שונים בארץ, לבין שטח מוסדות החינוך שנבנה באותן שנים (לפי מ"ר).

 

בדיקות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

במסגרת הבדיקה, ניתחה החברה את נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) לגבי התחלות הבנייה של דירות חדשות, יחד עם התחלות בנייה של מוסדות לימוד, וחישבה כמה מ"ר של מבני חינוך נבנו בתקופה זו. מהממצאים עולה כי מאז שנת 2011 ועד המחצית הראשונה של שנת 2015 הוחל בבנייתן של 233,860 דירות; וממוצע התחלות הבנייה של מוסדות החינוך עומד על 6.75 מ"ר לדירה.

 

"מוסדות חינוך מהווים את אחד השיקולים החשובים ביותר אצל רוכשי הדירות", אומר רוני כהן, מנכ"ל חברת אלדר שיווק נדל"ן שערכה את הבדיקה. "אחת השאלות הראשונות שהם שואלים במשרדי המכירות היא מתי יבנו מוסדות חינוך, ואיפה הם ממוקמים ביחס לדירה שלהם".

 

אלא שלדברי כהן, נראה כי למרות ההיטלים שנגבים על פיתוח השכונות החדשות, וחרף הסכמי הגג שמבטיחים לרשויות המקומיות מימון למוסדות החינוך - לא נבנים מספיק מבני חינוך ביחס לאוכלוסייה החדשה. על פי הממצאים, ביישובים הקטנים שכוללים קהילה חרדית ודתית, מוקמים הכי הרבה מוסדות חינוך פר מ"ר; ואילו הערים הגדולות המאוכלסות על ידי המגזר הכללי נדחקות לתחתית הטבלה.

 

היכן נבנו הכי הרבה מוסדות חינוך ביחס לדירות?

כך, למשל, במודיעין עלית מוקמים מוסדות החינוך הרבים ביותר - 61 מ"ר לדירה (בסך הכל 831 דירות שנבנו ב-5 השנים האחרונות); במקום השני נמצא היישוב החרדי אלעד שליד פתח תקווה, עם 40 מ"ר לדירה (ובסך הכל רק 238 דירות שנבנו); במקום השלישי נמצא היישוב החרדי רכסים, עם 27 מ"ר של מבני חינוך פר דירה - ובסך הכל 283 דירות שנבנו בתקופה שנבדקה.

 

לצפייה בדירוג המלא לחצו כאן

 

במקום הרביעי בטבלה ממוקמת העיר מודיעין-מכבים-רעות, עם בנייה של 1,824 דירות אל מול 26 מ"ר של מבני חינוך ביחס לדירה; ובמקום החמישי שוב עיר חרדית - בית"ר עלית, שבה נבנו ב-5 השנים האחרונות 853 דירות, לצד 22 מ"ר של מבני חינוך לדירה. במקום השישי נמצאת העיר שדרות, עם 623 דירות שנבנו אל מול 20 מ"ר של מבני חינוך לדירה; ובמקום השביעי גבעת שמואל, עם כ-20 מ"ר של מבני חינוך לדירה (ובסך הכל 270 דירות).

 (צילום: גיא אסיאג) (צילום: גיא אסיאג)
(צילום: גיא אסיאג)

בני ברק נמצאת במקום השמיני בדירוג מספר מוסדות החינוך ביחס למספר הדירות, ובה נבנו בתקופה שנבדקה 1,797 יחידות דיור חדשות - אל מול 18 מ"ר של מוסדות חינוך לדירה. אחריה היישוב תל מונד שבשרון, עם 295 דירות ו-17 מ"ר של מבני חינוך לדירה.

 

את העשירייה הראשונה בדירוג היישובים בהם מוקמים הכי הרבה מוסדות חינוך לדירה, סוגר היישוב כפר יונה. "הרשות המקומית הבינה שהמתכון למשוך אוכלוסייה צעירה וחזקה היא בחינוך", מסבירה שרון בן צבי, סמנכ"לית השיווק בקבוצת משולם לוינשטיין המקימה 106 דירות ביישוב.

 

לדבריה, "יחד עם בניית השכונה, העירייה החלה לבנות בתי ספר, כדי שהרוכשים הפוטנציאליים יוכלו לראות אותם מוכנים עוד לפני האכלוס של דירתם. רוכשי הדירות כיום מייחסים חשיבות רבה לחינוך, ובמקרים מסוימים הם מנסים לברר אפילו כמה ילדים ילמדו בכיתות, וכמה גני ילדים ייפתחו בשכונה".

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

היישוב שוהם ממוקם במקום ה-15 בדירוג, עם התחלות בנייה של 491 יחידות דיור ו-10 מ"ר מוסדות חינוך לכל דירה. "המועצה המקומית חשבה כמה צעדים קדימה - והחלה לבנות חלק ממוסדות החינוך עוד בטרם התחלות הבנייה של בנייני המגורים", מספר יורם אביסרור, סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו, המקימה פרויקט מגורים בשכונת כרמים החדשה ביישוב.

 

לדבריו, "בנוסף למוסדות החינוך בבנייה, ישנם מספר בתי ספר גדולים שנבנו בשנים האחרונות בסמוך לשכונה והם כבר פעילים - מתוך חשיבה ארוכת טווח על התפתחות היישוב. היתרון הוא שרוכשי הדירות בשכונה יכלו להתרשם ממוסדות החינוך ורמתם כבר בשלב רכישת הדירה".

 

דוגמא נוספת ניתן למצוא בעיר כפר סבא. אמנם על פי הנתונים, בכפר סבא הוקמו 2.35 מ"ר לדירה של מוסדות חינוך לעומת התחלות בנייה של 3,768 יחידות דיור; אך לדברי אבי זיתוני, בעלי חברת א.זיתוני שהקימה עד מאות דירות בשכונה הירוקה בעיר, מדובר בנתון שאינו משקף את התמונה המלאה.

 

"מוסדות החינוך, כמו הפארק המרכזי ושירותים נוספים בשכונה, נפתחו בהתאם לאכלוס הדירות", הוא טוען. "כך, לדוגמא, בדיוק לפני שנתיים נפתח בית ספר ירוק בתוך השכונה. מדובר בבית ספר ייחודי שנבנה לפי תקני בנייה ירוקה מחמירה, וכולל הרבה צמחייה וכיתות מוארות ומאווררות במיוחד".

  


דירוג בנייה למגורים ובניית מוסדות חינוך

דירוג בנייה למגורים ובניית מוסדות חינוך
יישוב מספר דירות מ"ר מבני חינוך לדירה
מודיעין עילית 831 61.19
אלעד 238 40.27
רכסים 283 27.04
מודיעין-מכבים-רעות 1,824 26.6
בית"ר עילית 853 21.87
שדרות 623 20.49
גבעת שמואל 270 19.7
בני ברק 1,797 18.62
תל מונד 295 17.01
כפר יונה 706 14.65

 

ערים גדולות - בנייה מועטה של מוסדות חינוך

על פי הבדיקה, הערים תל-אביב, ראשון לציון ופתח תקווה ממוקמות במקומות 37, 40 ו-68 בדירוג בהתאמה. כך, למשל, בעוד שבתל-אביב נבנו ב-5 השנים האחרונות לא פחות מ-14,854 דירות חדשות, החלה בנייה של 6.14 מ"ר לדירה של מבני חינוך בלבד. בראשון לציון נבנו 6,130 דירות חדשות, לעומת 5.51 מ"ר של מבני חינוך לדירה בלבד באותה התקופה. ובפתח תקווה נבנו 9,889 דירות חדשות, לעומת 1.40 מ"ר לדירה בלבד של מבני חינוך, כך על פי הבדיקה.

 

במקרה של תל-אביב, מציינים באלדר, צריך לקחת בחשבון שישנה בנייה של דירות יוקרה בעיר אשר אינן מצריכות הקמת מוסדות חינוך; ובכל מקרה, בשנים האחרונות ישנם יזמים שמקימים בעצמם מוסדות חינוך בשטח הפרויקט.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

ראש העין ממוקמת במקום ה-47, עם 3,783 דירות חדשות שנבנו ב-5 השנים האחרונות, אל מול 4.26 מ"ר לדירה של מבני חינוך. לדברי כהן, למקרה של ראש העין יש מספר הסברים. "ראשית, בחלק גדול מהמתחמים בונים את מוסדות החינוך קצת לאחר התחלות הבנייה בפרויקט, מכיוון שזמן הבנייה קצר יותר", הוא אומר, "בנוסף, בחלק מהמקרים בונים 'בית ספר צומח' - כלומר קודם כל מקימים בית ספר קטן שיעניק שירות לבניינים הראשונים שמתאכלסים; ולאחר מכן, ככל שקצב האכלוס מתקדם, כך בונים יותר כיתות וגני ילדים".

 


 

יישוב נוסף שמרכז ביקושים רבים הוא גני תקווה. על פי הנתונים, התחלות הבנייה ביישוב ב-5 השנים האחרונות עמדו על 1,872 יחידות דיור ו-3.38 מ"ר מוסדות חינוך לדירה. עם זאת, מבהיר כהן, בסמוך לשכונה החדשה המוקמת בשנים האחרונות, החלה בנייה של קריית החינוך המשתרעת על פני כ-39 דונם, שתכלול בית ספר יסודי, חטיבת ביניים ותיכון וגני ילדים.

 

תזכורת - מי קונה דירות יוקרה בישראל? מוזמנים לצפות בכתבה:

 
"המשפחה הישראלית עברה שינוי תפיסתי מהותי במהלך השנים", אומרת דליה טוריסקי, סמנכ"לית השיווק של חברת רותם שני, הבונה שכונת מגורים ביישוב. "בעבר, הגורם המהותי היה שטח הדירה ומספר החדרים. כיום, המשפחה הישראלית רוצה חבילה כוללת - והדירה היא רק חלק ממנה. החבילה הזו חייבת לכלול, כמובן, מערכת חינוך איכותית".

 

את הדירוג של אלדר סוגרים היישובים אריאל, טירת הכרמל וצפת. בצפת נרשמו ב-5 השנים האחרונות 511 התחלות בנייה - אך נבנו בה רק 0.25 מ"ר מוסדות חינוך לדירה. בטירת הכרמל נבנו רק 0.30 מ"ר לדירה ואילו באריאל 0.31 מ"ר לדירה. אגב, על פי הנתונים - ביהודה ושומרון נרשמו ב-5 השנים האחרונות התחלות בנייה של 4,486 דירות ו-9.92 מ"ר מוסדות חינוך לדירה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מודיעין עלית. מובילה בבניית מוסדות חינוך ביחס למספר הדירות
צילום: AP
צילום: גלי כהן
שרון בן צבי, סמנכ"לית השיווק בחברת משולם לוינשטין
צילום: גלי כהן
יורם אביסרור, סמנכ"ל שיווק בחברת אביסרור משה ובניו
מומלצים