שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

פתאום כולם "סורים". התרגילים של המהגרים

תופעה בכניסה לאירופה - מהגרים כלכליים קורעים את תעודות הזהות, מצטיידים בדרכון סורי מזויף ומתחזים לפליטי מלחמה: "אפילו שחורים אומרים למשטרה 'אני סורי'". פקיסטני שקרע את הדרכון מבסוט: "בואו נראה אותם מגרשים אותי. איך יידעו לאן?"

מהגרים מגיעים לדורטמונד, גרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים מגיעים לדורטמונד, גרמניה(צילום: AP)

תעודת זהות פקיסטנית בשיחים, אחרת של בנגלדש בשדה תירס. רישיון נהיגה עיראקי קרוע עם תמונתו של גבר עטור שפם בסגנון סדאם חוסיין, ועוד אחד שבו נראית אישה ברעלה עם חיוך מבויש.

 

עוד חדשות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

מסמכים הפזורים רק כמה מטרים מהגבול בין סרביה להונגריה מספקים ראיה לכך שמהגרים רבים מאלה המציפים את אירופה כדי לברוח ממלחמה או מעוני בארצותיהם, מסתירים את אזרחותם האמתית וממציאים לעצמם כנראה אחת חדשה ממש לפני הכניסה לאיחוד האירופי.

המסמכים "הולכים לאיבוד". מהגרים מגיעים למינכן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המסמכים "הולכים לאיבוד". מהגרים מגיעים למינכן(צילום: AFP)

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

רבים מהמהגרים האלה מאמינים ששימוש במסמכים מזויפים או היעדר מסמכים בכלל ייתן להם סיכוי טוב יותר לקבל מקלט בגרמניה ובמדינות אחרות במערב אירופה. זאת, משום שהדרך הבטוחה לקבלת מקלט היא להיות פליט מלחמה ולא מהגר כלכלי הבורח מארצו בגלל העוני השורר בה. העובדה הזו הובילה לגל אדיר של מהגרים הטוענים כי הם סורים.

 

משטרת הגבולות הסרבית אומרת כי 90% מהמהגרים שמגיעים לסרביה ממקדוניה – כ-3,000 ביום – טוענים שהם סורים אף שאין להם שום מסמך המוכיח זאת. נתיב ההגירה הבלקני, כפי שהוא מכונה, מתחיל בטורקיה, ומשם הוא ממשיך ליוון, מקדוניה וסרביה – עד לרגע הכניסה לאיחוד האירופי דרך הונגריה.

 

"אתה יכול לראות שמשהו חשוד כשרוב האנשים שחוצים את הגבול לסרביה טוענים שתאריך הלידה שלהם הוא 1/1", מספר השוטר מירוסלב יוביץ', "אני מניח שזה התאריך הראשון שעולה לראש".

נערים מהגרים משחקים בבודפשט, הונגריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נערים מהגרים משחקים בבודפשט, הונגריה(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ראש סוכנות הגבולות של האיחוד האירופי "פרונטקס" אומר כי הסחר בתעודות סוריות מזויפות גבר לאחרונה. "אנשים רבים נכנסים לטורקיה עם מסמכים סוריים מזויפים כי הם יודעים שהם יקבלו מקלט באיחוד האירופי ביתר קלות", אומר פבריס לז'רי. בגרמניה רשויות המכס יירטו חבילות שנשלחו לגרמניה ובהן דרכונים סוריים, הן אמתיים והן מזויפים.

 

סורים העושים את דרכם לאירופה דרך סרביה מודאגים מהמגמה הזו. "כולם אומרים שהם סורים, אפילו אלה שברור שאינם סורים", אומר כמאל סאלח, ומצביע על קבוצה של מהגרים החונה בפארק בבלגרד. סאלח השאיר מאחור בסוריה את כל יקיריו – אשתו, תינוק ובית הרוס בפרברי דמשק.

 

נו, לאן הם יגרשו אותי אם אין לי מסמכים?

אבל שלא כמו מהגרים רבים אחרים הצובאים על אירופה, הוא מרגיש בר מזל: יש לו דרכון סורי שעליו הוא שומר מכל משמר, עטוף בתיקיית ניילון ומוחבא בתוך כיס סודי בתוך מכנסיו. המסמך, אם הוא אמיתי, צריך להוכיח שהוא פליט מלחמה ולא מהגר שבורח מעוני ומקשיים כלכליים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בן ארצו, שהזדהה רק בשם "ימן", הוסיף: "יש יותר מדי אנשים שאומרים 'אנחנו מסוריה', אבל הם לא מסוריה. יש אנשים שחורים שאומרים 'אני מסוריה'. לא ייאמן".

 

סוכנויות סיוע בינלאומיות מעריכות שכ-340 אלף מסתננים ניסו להגר לתוך האיחוד האירופי מאז ינואר. שני שלישים מהמהגרים באו לפי הערכות מסוריה, מאפגניסטן, מעיראק, מסומליה ומאריתריאה – מדינות שאותן מחשיבים ארגוני סיוע בינלאומיים למדינות "יצרניות פליטים" בשל המלחמות המתנהלות בהן או הפגיעה השיטתית בזכויות אדם בשטחיהן.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
חוקי האיחוד האירופי קובעים כי המדינה הראשונה באיחוד שאליה מגיע מהגר היא המדינה שבה הוא חייב להגיש את בקשת המקלט שלו. עם זאת, בשבוע שעבר ביטלה גרמניה את החובה הזו בכל הנוגע לסורים, ואפשרה להמונים מהם לעבור לשטחה. היא הדגישה שהכלל החדש חל רק על פליטים שנמלטים על חייהם ולא על כאלה שבורחים מעוני. מכיוון שרבים מהמהגרים מודעים לאפשרות שבקשת המקלט שלהם תידחה, רבים מאלה שמהגרים על רקע כלכלי נפטרים מהמסמכים המזהים שלהם.

 

בין אלה שלא היו להם מחשבות שניות על התחזות לאזרחים של מדינה אחרת אפשר למצוא את רפיק מפקיסטן. "אני עוזב את

החיים הקודמים שלי מאחור", הוא אומר, ומזדהה בשמו הפרטי בלבד כדי לא לסכן את אישור בקשת המקלט שלו בגרמניה. "אני מתחיל חיים חדשים. אין לי דרכון או מסמך אחר", הוא מוסיף בעודו זוחל תחת הגדר שמפרידה בין סרביה להונגריה, שער הכניסה שלו לאיחוד האירופי. "בואו נראה לאיזו מדינה הם יחליטו לגרש אותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
90% אומרים שהם סורים. קבלת פנים בגרמניה
צילום: EPA
מומלצים