שתף קטע נבחר

גיל 50 - הזדמנות אחרונה לתכנן את עתידכם

רבים אינם מפנימים כי תוחלת החיים ממשיכה לטפס ואינם מבצעים את ההכנות הנדרשות לחיים ארוכים. גיל 50 הוא המועד האחרון בו תוכלו לתכנן את עתידכם באופן שיאפשר לכם לחיות ברווחה גם כשתתבגרו. טיפים חשובים לרגל יום הקשיש הבינלאומי

ישראל נמצאת באופן עקבי בעשירייה המובילה של העלייה בתוחלת החיים הממוצעת עם צפי להאצה במגמה, אך הפרדוקס ביחסנו לנושא לא השתנה; רק בישראל, יום המבוגר הבינלאומי המצוין היום (ה') מתורגם ל"יום הקשיש", כאשר מגמת שוק העבודה היא עדיין לכיוון של הצערה ואפליה מובנית על בסיס גיל.

 

 

גם השנה, המדינה צמצמה את מעורבותה בשינויים הדמוגרפיים, כאשר הכילה את המשרד לאזרחים ותיקים בפעילות "המשרד לשוויון חברתי". חוסר ההכוונה של המדינה גורם לכך, שמבוגרים בגילאי ביניים טרם הפנימו את המציאות המשתנה והם אינם מתכננים ואף מתעלמים מההכנות הנדרשות לחיים הארוכים האפשריים.

 

בעבר, כשהחיים היו קצרים יותר, אדם לא היה חייב לתכנן את חייו מעבר לגיל 65, שבו היה פורש מהעבודה לתקופת הדעיכה שבה הוגדר "זקן". ההתקדמות בתוחלת החיים הצפויה יוצרת צורך לתכנן את החיים הארוכים מוקדם ככל שניתן.

 

הויכוח על ביטול חובת הפרישה לגמלאות בישראל: 

 
המועד הרצוי היה צריך להיות כבר במהלך גיבוש הקריירה הראשונה, לקראת גילאי 30, שבהם על האדם היה לשמר כישורים וגמישות לעולם של מחזורי חיים נוספים. אבל אין זה ראלי לצפות מאנשים צעירים לחשוב למרחקים של עשרות שנים וכך, גיל 50 לערך נותר המועד האחרון בו ניתן לבצע תכנון אישי מלא לקראת החיים הארוכים.
 

טיפים לתכנון העתיד בגיל 50

בקורסי הפרישה המקובלים במקומות העבודה, המתקיימים ממש לפני היציאה לגמלאות, הגמישות התעסוקתית מתמעטת. כלומר, היכולת ליצור מחזור חיים נוסף ממציאות של פרישה מוגבלת, כי נקודת הראיה המשקית היא ארכאית ולפיה החיים הפעילים והיצירתיים הסתיימו בגיל הפרישה. כדי להקל על המהלך - לפניכם מספר כללי ברזל לבני 50 לערך בבואם לתכנן את עתידם:

 

1. אם האדם בריא באופן כללי, כלומר אין לו מחלות המוגדרות כרוניות, עליו להניח שמצפים לו במונחי היום לפחות 3 עשורים פעילים או יותר. עם זאת, שמירה על בריאות תקינה דורשת התייחסות ואימוץ כללי רפואת המניעה, כמו בדיקות תקופתיות.

 

2. שמירה על חיוניות היא מילת מפתח ככל שמתבגרים. התנהגות חיונית כוללת פעילות גופנית מתונה אך רצופה על בסיס יומי או שבועי.

 

3. תכנון תעסוקתי במחזור חיים שני מבוסס על שני עקרונות בסיס שאינם סותרים זה את זה: האטה, כלומר פעילות חיים עם סטרס נמוך אך גם תכנון מטרות חיים לטווחי זמן ארוכים ככל שניתן.

 

4. דווקא בגיל 50 יש האדם להבין שההסבה ובחירות מקצועית צריכות להיות עקביות, אך לא מהירות. יש להפנים שגורם הזמן אינו השיקול הדומיננטי, ויש להשקיע בשינויים, כמו בהשכלה, זמן רב יותר, לפחות כפי שאנחנו נכונים להשקיע בתחילת מחזור החיים הראשון.

 

5. הקמת עסק לראשונה בגיל 50, כזה המחייב השקעה כספית משמעותית או הוצאות קבועות מרובות, הם מתכון לטרגדיות אישיות. ניסיון החיים של השכיר לא לימדו אותו להבחין כיצד מאזן הבוחן “נופח” רק ערב המכירה, או מה המשמעות של המעבר שלו לעצמאי מבחינת רשויות המס. “מבט רומנטי" לעבר בית קפה שכונתי, לא מגלה מהן שעות העבודה האמיתיות או כיצד מתנהל המו”מ מול הספקים. שכיר חייב להיעזר בבעלי מקצוע טרם החלטה.

 

6. אנחנו יצורים חברתיים ונדרשים לנו מעגלי תמיכה ככל שהגיל עולה. החיים הארוכים העלו דרמטית את שיעורי הגירושים והחלישו את התא המשפחתי. אנשים מתעלמים מהצורך בתכנון זוגי וחברתי, ונקלעים למצבי בדידות, ואגב כך מקצרים את תחושת הסיפוק מחייהם, וסטטיסטית מביאים לקיצור תוחלת חייהם.

 

7. התלונה השכיחה ביותר של מבוגרים אחרי לחץ דם בקרב רופאי המשפחה, היא דיכאון. הבעיה בדיכאון, להבדיל ממחלות “רגילות”, הוא האבחון. ולכן, האדם עצמו חייב לאבחן את מצבו הנפשי מעת לעת, ולהיות מודע לסממנים חיצוניים כמו הפרעות בשינה או הימנעות ממפגשים חברתיים ולטפל בהם במועד באמצעות אנשי מקצוע.

 

8. יש לבצע תכנון כספי מותאם לחיים הארוכים. מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע, להבין את משמעות החיסכון הפנסיוני ולערוך בהם שיפורים והתאמות מבעוד מועד.

 

הכותב הוא גרונטולוג ומנחה קורסי "50 זה פלוס" מטעם העמותה לקידום מקצועי חברתי מבית הסתדרות המעו"ף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים