שתף קטע נבחר

צילום: איילת שי

סוף העולם, שמאלה: יהודי אוקלנד לא מוותרים

שחיטה כשרה מותרת רק פעמיים בשנה, מוהל אפשר להביא רק מאוסטרליה - ובית הספר היהודי הוותיק נסגר. אז איך מסתדרים חברי הקהילה האורתודוכסית שבאוקלנד הרחוקה? עם המון אמונה ולא מעט יצירתיות. למשל, בית ספר ממשלתי שבו גם לא-יהודים חובשים כיפה ולומדים עברית

דגל ניו-זילנד לצד דגל ישראל. סוכה באוקלנד ()
דגל ניו-זילנד לצד דגל ישראל. סוכה באוקלנד

 

בקצה העולם חיה קהילה יהודית קטנה (אבל לא קטנטנה) – שמצליחה לשמור על אורח חיים אורתודוכסי למרות המרחק הרב: כשלושת-אלפים חברים מונה קהילת יהודי אוקלנד שבניו-זילנד. אם תרצו להגיע אליהם, תצטרכו לוותר על כיממה מחייכם לצורך נסיעה – וזה רק הלוך.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

קהילה קטנה זו אמנם נחשבת "גדולה מדי" עבור עבודת המחקר שלי, העוסקת בקהילות יהודיות קטנות מתחת לאלף איש – אך מיקומה הגיאוגרפי הייחודי פתח לה את הפתח. שתי מטרות עיקריות לפרויקט שלי: האחת - מניעת הכחדתן של הקהילות הקטנות, והשנייה - להביא לשיתופי פעולה בין הקהילות השונות, גדולות כקטנות.

 

המסע הקודם:

 

קהילת אוקלנד, כאמור, היא אורתודוקסית ברובה, אך פתוחה מאוד ונותנת הזדמנות לפרט ולכלל לבטא את עצמו ואת אמונתו. דוגמה מעניינת במיוחד לפתיחותה של הקהילה, היא העובדה שבראשה מכהנת דווקא אישה, "נשיאת קהילה", מה שנחשבת לפריצת דרך בקהילות היהודיות.

 

חנות קטנה ולא-טריפה: הדלי הכשר (והיקר) של אוקלנד  (צילום: איילת מאמו שי) (צילום: איילת מאמו שי)
חנות קטנה ולא-טריפה: הדלי הכשר (והיקר) של אוקלנד (צילום: איילת מאמו שי)

 

באוקלנד קיימת גם קהילה רפורמית קטנה - וזו חיה בשלום, כבוד הדדי ושיתוף פעולה עם הקהילה האורתודוקסית. אם תרצו, דוגמה נוספת לסובלנות הלא אופיינות לקהילות מסוגה.

 

קאתולים חובשי כיפה

בעבר הלא רחוק היו שני בתי ספר יהודיים פרטיים באוקלנד: "מוריה" ו"קדימה".

לאחרונה נסגר בית הספר "מוריה" בשל חוסר משאבים, וכל מה שנותר ממנו הוא גן הילדים. "קדימה" הוא בית ספר יסודי, ונכון לעכשיו אין באוקלנד תיכון יהודי.

 

ב"קדימה" לומדים כמאה-ושמונים תלמידים, אולם לאחרונה הוא הפך לבית ספר ציבורי, מה שאומר שהוא מקבל סבסוד מהמדינה וחייב לקבל לשורותיו גם ילדים שאינם יהודים. תופעה זו מוכרת בקהילות יהודיות רבות אחרות, אך בניגוד אליהן – ב"קדימה" חייבים כל תלמידי בית הספר, מבלי יוצא מן הכלל, לחבוש כיפה, לקחת חלק בשיעורי עברית - ולהתפלל מידי בוקר.

 

התלמידים הלא יהודים פוקדים אף הם את "חדר העברית" שבו נמצאות המורות הישראליות לכל שאלה, וגם להשאלת ספר בעברית. מנהלת בית הספר מספרת כי עליה להתמודד באופן יומיומי עם מחסור במורים ומורות בעלי תעודת הוראה, כך שאם אתם מורים/ות ומעוניינים בפסק זמן איכותי בצידו האחר של העולם - זהו בהחלט המקום.

 

כדי שהנוער לא יתנתק

בית הכנסת נמצא באותו הבניין שבו שוכן "קדימה", ומחולק לשני חלקים: בית הכנסת "הקטן" שבו מתקיימות תפילות הבוקר של תלמידי בית הספר, כמו גם התפילות בימים שאינם עמוסים במתפללים - ובית הכנסת "הגדול" והמפואר יותר, משמש את הקהל הרחב בחגים ובאירועים מיוחדים.

 

בית הכנסת הגדול של אוקלנד (צילום: איילת מאמו שי) (צילום: איילת מאמו שי)
בית הכנסת הגדול של אוקלנד(צילום: איילת מאמו שי)

 

לבית הכנסת הגדול צמוד אולם שבו מתקיימים אירועי הקהילה, אירועים פרטיים ו...אי אפשר בלי הקידוש של שבת בבוקר. קיים בית כנסת נוסף באוקלנד בשם "השטיבל", הממוקם רק מספר דקות נסיעה משם.

 

על 3,000 חברי הקהילה נמנים גם ישראלים שהגיעו לאוקלנד לעסקים. גיא הגיע עם אשתו וילדיו לשליחות מטעם קק״ל, הבונים דרור וההסתדרות הציונית. רעייתו משמשת כשליחה של הסוכנות היהודית. שניהם נותנים שירות לכל הקהילות היהודיות בניו-זילנד. הם פועלים עם שליחי "בני עקיבא", ומחיים את תנועות הנוער "בני עקיבא" ו"הבונים דרור", במטרה לסייע לצעירי הקהילה בכל דרך אפשרית, ולקרב אותם לציונות וליהדות.

 

חוקים המקשים על היהודים

באוקלנד ישנה חנות כשרה אחת בלבד, והיא קטנה ויקרה במיוחד, ומשמשת גם כמסעדת-דֶלי צנועה,

וכספקית הקייטרינג הכשר לטיסות היוצאות מניו-זילנד.

 

חנויות כשרות ברחבי העולם נוטות להיות יקרות בשל מחסור בשוחטים מוסמכים, אך לא זה המקרה באוקלנד. פולמוס השחיטה הכשרה זכה בשנים האחרונות להדים רבים באמצעי התקשורת בניו-זילנד, ואף הגיע עד לבית המשפט העליון בשל התנגדותם של הארגונים הירוקים למיניהם.

 

בסופו של דבר הגיעו הצדדים לפשרה, והוחלט כי יאפשרו ליהודים לבצע שחיטה אך ורק פעמיים בשנה: בדרך כלל בתקופת החגים ראש השנה ופסח. כל המוצרים הנמצאים תחת השגחתם של הרב הראשי, נתנאל פרידלר, וסגנו - זוכים לחותמת ייחודית ויצירתית במיוחד: ציפור הקיווי (סמלה של ניו-זילנד), עם האות K (כשר).

 

וזה בית הכסת "הקטן" (צילום: איילת מאמו שי) (צילום: איילת מאמו שי)
וזה בית הכסת "הקטן"(צילום: איילת מאמו שי)

 

ממשלת ניו זילנד מנהלת מדיניות מחמירה גם בנושא ברית המילה. מוהל יכול לבצע מילה רק בתנאי שהוא רופא מוסמך. בשל כך נאלצים חברי הקהילה להטיס מוהל במיוחד מאוסטרליה, ובו זמנית להביא רופא מוסמך מניו-זילנד שיפקח על התהליך, מה שהופך את הברית למסובכת ויקרה הרבה יותר.

 

הנתונים הללו מעניינים גם נוכח העובדה כי בראשה של ממשלת ניו-זילנד עומד... יהודי! אמו של ג'ון קי היא יהודייה, אך הוא עצמו לא מזוהה עם הקהילה היהודית, ואף נשוי ללא-יהודייה.

 

רבה של קהילת אוקלנד וניו-זילנד בכלל הוא נתנאל פרידלר, שנכנס לתפקיד לפני כשנה, לאחר שנים בהן שירת קהילות יהודיות באוסטרליה. סגנו הוא סופר סת"ם, ומתוקף תפקידו בודק מזוזות, כותב ספרי תורה ואף מכין את הנערים ברי-המצווה ליומם הגדול.

 

  • הכותבת היא דוקטורנטית, חוקרת קהילות יהודיות קטנות ברחבי העולם. מחברת הספר "רילוקיישן דארלינג. רילוקיישן!"

     

    מכירים או גרים בקהילה יהודית קטנה בחו"ל, וחושבים שהיא שווה ביקור? כתבו לנו ושכנעו את איילת מאמו שי למה הקהילה שלכם שווה סיקור.

     

     

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איילת מאמו שי
    סמל ציפור הקיווי עם האות K: חותמת הכשרות של הקהילה
    צילום: איילת מאמו שי
    צילום: איילת מאמו שי
    חג סוכות שמח מאוקלנד
    צילום: איילת מאמו שי
    צילום: אילת שי
    איילת מאמו שי
    צילום: אילת שי
    מומלצים