שתף קטע נבחר

מה עושים במקרה של דקירה ואיך עוצרים את הדימום?

אם נקלעים לאירוע דקירה ניתן להציל חיים במקרים מסויימים באמצעות כמה פעולות פשוטות. מה צריך לעשות באופן מיידי וממה חשוב להימנע? מדריך חירום לאור המצב הבטחוני

לאור ההסלמה במצב הבטחוני ומקרי הדקירה הרבים, נקלעים תושבי ישראל למצבי חירום רפואיים העלולים לגרום לסכנת חיים. אבל בחלק מהמקרים ניתן להציל חיים כבר בשטח, עוד לפני הגעת אמבולנס מד"א. אז מה עושים במקרה של דקירה מסכין, איך לעצור את הדימום ומה לעשות בדקות הראשונות?

 

חדירת סכין לגוף גורמת לקריעה של כלי דם ולדימום, שעלול לפרוץ החוצה מהגוף או לדמם פנימה. בתוך כך, הדקירה עלולה לגרום לקריעה של איברים פנימיים ופציעתם. כך למשל, עלול הסכין לגרום לתמט של ריאה לדימום מאסיבי בשריר הלב והפסקת פעילותו, לדימום מסיבי בטחול – איבר הגדוש בזרימת דם, או פציעה של הכבד והכליות.

 

לא לשלוף את הסכין החוצה

מאחר שכל תזוזה של הסכין עלולה לגרום לנזק נוסף, לקריעה של כלי דם, לדימום מסיבי ולפציעה נוספת של איברים פנימיים, אסור בתכלית האיסור לשלוף את הסכין החוצה מהגוף או כלל להזיז אותה. המטרה הראשונית היא לקבע את האזור בו ננעץ הסכין, ולהותיר את הסכין במקומה מבלי שתזוז אף לא מילימטר. כאמור, כל תזוזה ולו הקטנה ביותר – עלולה לגרום לסכנת חיים קשה.

 

חשוב עד כמה שניתן להשכיב את המטופל בצורה מאוזנת, כשאין כל מגע או לחץ על אזור הדקירה, כשראשו מרופד, ולהרגיעו כמה שיותר. כאמור, על מנת למנוע תזוזה של הסכין, למנוע האצה של קצב הלב ועליה של לחץ הדם שעלולים להגביר את הדימום, וגם כדי להזרים כמה שיותר דם למוח – איבר הפיקוד שעלול לעבור נזק בלתי הפיך.

 

במקרה שהסכין הוצאה מהגוף ודימום פורץ, יש לבצע חבישה באמצעות לחץ ישיר על איזור הדימום, באמצעות שימוש בתחבושת אישית, או בלית ברירה – בבד או בגד נקי ככל האפשר.

 

צפו בסרטון של מד"א המדגים מה עושים באירוע דקירה: 

 

אם אתם אנשי צוות רפואי וברשותכם תחבושת אישית, פעלו כך:

 

1. הוציאו מערכת העזרה הראשונה כפפות ועטו אותן על ידיכם.

 

2. הוציאו מהערכו את הקופסה הקטנה של התחבושת האישית (בגודל של חפיסת סיגריות), והוציאו ממנה את התחבושת מבלי לגעת באזור הסטרילי, שאותו תניחו מיד על גבי הפצע.

 

3. הניחו את האיזור הסטרילי של התחבושת על מקום הדימום.

 

4. בצעו מתיחה של השרכים והחזירו אותם לחזית הגפה.

 

5. בצעו ליפוף של 180 מעלות של השרכים, והביאו אותם לצדי התחבושת. מצב זה ייצור לחץ על התחבושת.

 

6. קשרו את השרכים.

 

7. בדקו דופק מתחת לתחבושת. אם אינם חשים בדופק, יש לפתוח את הקשר ולבצע קשירה מחודשת חלשה יותר, ולבדוק שוב דופק בסיום החבישה החוזרת.

 

ואם הדימום לא פוסק?

אם הדימום לא פסק ואתם מבחינים כי התחבושת מתמלאת, הוסיפו על התחבושת האישית חבישה באמצעות משולש לחץ. מדובר בפיסת בד בצורת משולש, לרוב בצבע חום בהיר.

 

אם אין בנמצא משולש לחץ, השתמשו בכל בד אחר.

 

1. בצעו קשר במרכז המשולש.

 

2. הניחו אותו על מרכז התחבושת ומתחו את השרכים מתחת לגפה.

 

3. החזירו את השרכים לחזית הגפה ובצעו שניים-שלושה ליפופים.

 

4. קשרו את השרכים מתחת לגפה.

 

5. בדקו דופק מתחת לתחבושת. אם אינם חשים בדופק, יש לפתוח את הקשר ולבצע קשירה מחודשת חלשה יותר, ולבדוק שוב דופק בסיום החבישה החוזרת.

 

אם הדימום נמשך, ישתמשו חובשים בחוסם עורקים. חוסם העורקים הישן עשוי מגומי, והוא הוחלף בחוסם עורקים חדש קל ומהיר לשימוש, ונראה כחגורה המלופפת מעל איזור הפציעה, חוסמת את העורק המוביל לאיזור הדימום, עד להגעה לבית החולים.

 

בכל מקרה יש להזעיק בראש ובראשונה את מגן דוד אדום. ככל שהגעת הצוותים הרפואיים למטופל תהיה מהירה יותר, והפינוי לבית החולים יהיה מהיר יותר, כך יגדלו סיכוייו של הנפגע להינצל.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים, מדריך רפואת חירום, והכתב הרפואי של ynet







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מד"א
יש לבצע חבישה באמצעות לחץ ישיר על אזור הדימום
צילום: דוברות מד"א
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים