שתף קטע נבחר

משחקים שילמדו את הילדים חשיבה כלכלית

אם אתם מעדיפים שהילדים ישארו בימים אלו בבית אחר הצהריים, כדאי לנצל את הזמן למשחקים מהנים ועל הדרך גם ללמד אותם כמה דברים. קבלו 5 משחקים המלמדים התנהלות כלכלית נכונה כבר מגיל צעיר

אומרים שהישראלים מדברים על הכל ומשתפים כל דבר את החברה. מסתבר שזה לא מדויק, סקרים מראים כי ישראלי ממוצע ידבר על סקס וישתף בצרות שלו אבל לא ידבר עם חבריו על כסף ועל שכר. התפיסה שעל כסף לא מדברים מתחזקת כשעניין הכסף עולה מול הילדים.

 

הורים יכולים לומר לילדים "אין לי כסף" אבל לא ידברו ויסבירו על סדרי עדיפויות, התנהלות כלכלית נכונה ועל שכר וכלכלה. דווקא בתקופה בה לכסף יש משמעות גדולה אולי יותר מתמיד והקשיים הכלכליים גדלים, לא ברור מדוע ילדים לא לומדים דבר על ניהול כלכלי, לא בבית ולא במערכת החינוך.

 

אולי יעניין אתכם גם:

הורים מודים: "הפחד השתלט עלינו"

מאיזה גיל אפשר לחשוף את הילדים לחדשות?

תפסיקו לשאול את הילדים "איך היה"

 

משחקים המדברים על כסף ומסבירים כיצד להתנהל איתו נחשבו שנים כמשחקים בעייתיים. מונופול לדוגמה נראה קפיטליסטי בארץ ישראל של שנות ה-50 והייתה תקופה שנטען כי הוא משחית את הנוער. היום, שילדים ובני נוער צעירים חשופים למידע ולמושגים הקשורים לכסף כדאי לשוחח איתם על הנושא וללמד אותם. אחת הדרכים היא כאמור לשחק. דרך משחקים ניתן להסביר מושגים ובעיקר לפתוח נושאים שלפעמים מביך אותנו לדבר עלים כמו תקציב משפחתי, אוברדרפט וקושי כלכלי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לפני שמשחקים כדאי לדעת:

1. שחקו עם הילדים והתעכבו על מושגים ועל המידע במשחקים.

2. רב המשחקים יכולים להיות אין סופיים ולהתנהל שעות ולכן הכינו שולחן שבו ניתן להשאיר את המשחק ולחזור אליו אחר כך אפילו לאחר כמה ימים, רק הקפידו לכתוב מה התוצאות לאחר כל עצירה.

3. לוו את המשחקים גם בנתינת דמי כיס

4. אל תפחדו לדבר על כסף, רק נסו להימנע מהמשפט "אין לי כסף" אלא החליפו אותו בשיח על סדר עדיפויות.

 

מונופול

מונופול הוא משחק מוכר ובינלאומי ובהחלט לא המצאה ישראלית, אלא משחק אמריקאי שהומצא בשנת 1935 בשנת השפל של אמריקה ומטרתו היתה לדבר על נושאים כלכליים ולהנגיש אותם לילדים.

 

המונופול הגיע לארץ כבר בשנות ה-40 ונקרא אז ריכוז. בארץ ישראל הנבנית והסוציאליסטית משחק בכסף לא היה תמיד מבורך ובעיקר לא משחק בו התבקשו המשתתפים לרכוש אדמות ורכוש. בשנות ה-60 קיבל המשחק את שמו מונופול גם בארץ והוא הפך מאז למשחק מרכזי המתייחס לשליטה על שטחים להתנהלות כלכלית.

 ( )

הילדים יכולים ללמוד מושגים בסייסים כמו כסף מזומן, שליטה, מינוס ופלוס בחשבון הבנת ועוד, בעזרת המשחק. החיסרון הגדל הוא אורך המשחק, למעשה ילדים אוהבים אותו אבל ההורים מוצאים שהוא משחק שיכול להימשך שעות.

 

מי שיחק? ארבעה ילדים בגילאי 9-11 נהנו ממשחק של שעתיים והצטערו להפסיק. לא היה צריך להכיר להם את החוקים או ללמד אותם, פשוט לפנות להם שולחן ולצפות בהם נהנים. כדאי לדעת שאם אנחנו שיחקנו במונופול רגיל הילדים של היום משחקים במונופול כרטיסי אשראי ומבינים מהר איך לעשות קניות.

 

מחיר: 110-200 שקלים

 

השכלול - מונופול שלי

מונופול חדש שיצא ממש לאחרונה והוא מאפשר משחק אישי. כל משתתף מדביק על הלוח את התמונה שלו ומשחק. בסך הכל נדרש מהמשתתפים להיכנס לאפליקציה או אתר אינטרנט לפני המשחק, לערוך בו תמונה שלהן וטקסט ולהדפיס אותה. במונופול עצמו במקום החיילים המוכרים לנו ישנן לוחות משחק בהם תמונת הילד מודבקת. המשחק הופך לאישי יותר ועל ידי כך הילדים מרגישים מחויבות להתנהל נכון.

 ( )

כדאי לדעת: בעולם יש מהדורות מיוחדות של מונופול כמו מונופול שר הטבעות ומונופול מלחמת הכוכבים שלא הגיעו לארץ.

 

טיפ חינוכי: המשחק מאפשר לשוחח עם ילדים על שכר דירה, משכנתה וקנייה ומכירה של בית. הוא מראה את ההבדלים בין אזורים ויכול לתרום לשיחה על הבחירות שלנו בבחירת אזור מגורים.

 

מחיר: 100-180 שקלים

 

אנליסטים

כולנו חולמים להצליח ולהתעשר בשוק ההון. אז אם לא במציאות אולי נצליח במשחק קופסה. "אנליסטים" הוא משחק להיכרות עם עולם העסקים, שוק ההון וכלכלה. מה זה אג"ח? או פיקדון יומי? איך משקיעים ומתי מניה עולה או יורדת? אם אתם מתקשים לענות על השאלות האלה כדאי גם לכם לשחק עם הילדים וללמוד ולהכיר את המושגים שאנחנו שומעים בכל מקום.

 ( )

מי שיחק? משפחה עם ילדים בגילאים שונים, שהגדול בן 17, שלא הכירו את המשחק לפני כן, נהנו ממשחק משותף. המשחק משלב כרטיסיות הדומות לטריוויה ויכול להפוך למשחק משפחתי בקלות ולא רק משחק של הילדים.

 

היתרון: מדובר במשחק תחום בזמן. ישנו מעין שעון המצפצף כשסיימתם את הזמן המוגדר למשחק. אם אתם לא חובבי משחקי קופסה זה יתרון גדול, קבעו מראש כמה זמן משחקים וכשהשעון יצלצל הפסיקו

 

כדאי לדעת: המשחק פותח על ידי אנשי מקצוע ואנליסטים ולכן תפגשו בו מונחים שאולי גם אתם לא מכירים.

 

טיפ חינוכי: הניסיון להבין מהן מניות ואיך מנהל שוק ההון לא תמיד ברורים לנו כמובן, אל תלמדו לפני אלא פשוט למדו עם הילדים את המושגים וביחד תוכלו לקרוא אחר כך מוספי כלכלה בעיתון או לנסות להבין טוב יותר את תוכניות הכלכלה

 

מחיר: כ-100 שקלים.

 

כוח הכסף

מדובר על משחק שולחן גדול, גם בו לוח וחיילים, המייצגים את כל אחד מהמשתתפים. מטרת המשחק היא להשכיר או למכור נכסים, בתי מלון או חברות ציבוריות. קצת דומה למונופול המוכר עם שינויים שונים ואפשרות לקחת משכנתא ואפילו לפשוט רגל. המשחקים יכולים לרכוש ערים אבל גם חברות ציבוריות כמו חברת סלולר או חברת התעופה.

 ( )

מי שיחק? ילד בן 8 וילד בן 12 שנהנו מאד.

 

כדאי לדעת: גם המשחק הזה אין סופי ויכול להתנהל זמן רב. זה מצוין כשיש זמן והילדים משחקים ביניהם, קצת פחות אם אתם לא חובבי משחקי שולחן.

 

טיפ חינוכי: מלמד התנהלות כלכלית ומונחים. שחקו עם הילדים והתעכבו דווקא על היכולת שלהם לרכוש מקומות להתנהל עם סכום כסף מוקצב ולא להגיע לפשיטת רגל.

 

מחיר: 80-130 שקלים

 

קאשפלואו לילדים

משחק פיננסי מבית "אבא עשיר אבא עני", ומטרתו ללמד ילדים את שפת הכסף והסברים על השקעות ועצמאות כלכלית. נשמע שבגיל שש קצת מוקדם לדבר על עצמאות כלכלית או רווחים אבל המשחק, שנמצא גם בגרסה מוכרת עולמית למבוגרים, מדבר על איך להיות משקיעים ואיך להצליח. המנצח במשחק הוא מי שהכנסותיו כמובן גבוהות. את ההכנסות משיגים מנכסים מניבים כמו נדל"ן, מניות ועסקים.

 

כדאי לדעת: מדובר במשחק עולמי מוכר שכמעט לא נמצא בארץ ויש לרכוש אותו בחנויות מתמחות במשחקים או דרך האינטרנט.

 

טיפ חינוכי: שחקו עם הילדים ואולי גם העניקו להם דמי כיס שבאמצעותם ינסו את הלמידה במשחק

 

מחיר: כ-330 שקלים

 

משחקים ונהנים:

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תפחדו לדבר על כסף עם הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים