שתף קטע נבחר

ישראל: 30% מהסוכרתיים לא מודעים לרמת הסוכר שלהם

נתונים ישראלים מדאיגים: סקר מצא כי 60% מהסוכרתיים מודים כי הם בודקים את רמות הסוכר בתדירות נמוכה יותר ממה שדרש מהם הרופא, קרוב ל-40% העידו כי הסיבה העיקרית לכך היא כי הדקירה לא נעימה להם. בנוסף, כ-56% מהסוכרתיים בודקים סוכר רק בין פעם אחת ביום למספר ימים בלבד

מגיפת הסוכרת הולכת ומתפשטת: כ-382 מיליון אנשים עם סוכרת ברחבי העולם, כאשר 90% מתוכם עם סוכרת מסוג 2. בנוסף, כשליש מחולי הסוכרת אינם מודעים בכלל לעובדה שיש להם סוכרת.

 

לרגל יום הסוכרת הבינלאומי שמצוין השבוע, סקר מיוחד שנערך על ידי חברת Abbott באמצעות מכון המחקר IPsos, בחן את המודעות לסוכרת ולטיפול נכון במחלה, בקרב מדגם מייצג של סוכרתיים מסוג 1 ומסוג 2.

 

קיראו עוד

"תעשיית המזון גורמת לנו להתמכר לסוכר"

בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?

האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות

  

על פי ממצאי הסקר, כ-71% מהסוכרתיים טוענים שהם מודעים לרמת הסוכר שלהם במהלך היום, אל מול כ-30% שהשיבו כי אינם מודעים כל-כך לרמות הסוכר שלהם לאורך היום.

 

בנוסף, למעלה מ-50% מהמשיבים מאמינים שהם מתמודדים טוב עם המחלה, לעומת רק כ-15% שחשים שאינם מצליחים להתמודד עם הסוכרת. כך למשל, קרוב ל-60% מהסוכרתיים מודים כי הם בודקים את רמות הסוכר בתדירות נמוכה יותר ממה שדרש מהם הרופא.

 

כאשר נשאלו אודות הסיבה העיקרית בגללה אינם בודקים סוכר בתדירות הנדרשת, קרוב ל-40% השיבו כי הדקירה לא נעימה להם, כ-21% השיבו שמעדיפים לא לדעת את רמות הסוכר שלהם וכ-19% אינם רואים חשיבות בבדיקת רמות הסוכר.  

 

למעשה, כ-33% השיבו שהם בודקים סוכר בין 2-4 פעמים ביום, ובאופן דומה כ-33% השיבו כי בודקים סוכר רק אחת לכמה ימים. כמו כן, כ-23% השיבו שבודקים סוכר פעם אחת ביום ורק 11% השיבו שבודקים 5 פעמים ומעלה את רמות הסוכר שלהם.

 

כאשר נשאלו מה הדבר ממנו הכי חששו לאחר שאובחנו כחולי סוכרת, כמחצית מהמשיבים (51%) השיבו שחששו מסיבוכי הסוכרת, נתון חשוב המעיד על עלייה מסוימת במודעות להיותה של המחלה גורמת לסיבוכים שונים.

 

כ-20% חששו מהצורך לשנות את התפריט היומי שלהם וכ-20% נוספים השיבו שחששו מהצורך לדקור את עצמם מספר רב של פעמים ביום. רק חלק קטן מהמשיבים (כ-4.6%) טענו כי חששו מהתגובות של הסובבים אותם.

 

השפעות הסוכרת על חיי היום יום 

בעת בחינת ההיבטים עליהם מחלת הסוכרת השפיעה בחיי היום יום של הסוכרתיים, רובם המוחלט, קרוב ל-70% מהנשאלים השיבו שהשינוי הכי משמעותי בחייהם כתוצאה מהסוכרת היא העובדה שאינם יכולים לאכול מה שהם רוצים.

 

כ-17% טענו שאינם יכולים ספונטניים וכ-10% השיבו שהסוכרת הקשתה עליהם בתפקוד בעבודה. גם כאן, ההיבט החברתי אינו מקבל חשיבות בולטת - כ-5.4% מהמשיבים השיבו כי הסוכרת גרמה להם לצאת פחות לאירועים חברתיים.

 

לאור העובדה שפעילות גופנית מהווה חלק משמעותי מאורח חיים נכון עבור סוכרתיים, נשאלו הסוכרתיים באיזו מידה נוהגים לבצע פעילות גופנית. כ-33% השיבו שהם מבצעים פעילות גופנית 2-3 פעמים בשבוע, כ-22% השיבו שהם מבצעים פעילות גופנית כל יום, או כמעט כל יום, וכ-16% נוספים השיבו שמבצעים פעילות גופנית אחת לשבוע. ממצאים אלו מעידים על עליה מסוימת בחשיבות ביצוע פעילות גופנית כגורם המסייע לאיזון הסוכרת, ולמניעת סיבוכים.

 

פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בוולפסון ורופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת, מוסיף כי: "תוצאות הסקר מציגות לנו תמונת מצב

חיובית ביחס למודעות בקרב חולי הסוכרת. ניכר כי הסוכרתיים מודעים לעובדה שסוכרת עלולה לפתח סיבוכי סוכרת וכי עליהם לבצע שינויים באורח החיים שלהם, בכדי לאזן את רמות הסוכר ולטפל בעצמם.

 

"עם זאת, ניכר כי לצד העלייה במודעות, עדיין החולים אינם מטפלים בעצמם בפועל כפי שדורש מהם הרופא המטפל, וחלק ניכר מהם בודקים את רמות הסוכר בתדירות שאיננה מספקת על מנת ללמוד על הדרך הטובה ביותר לאזן את רמות הסוכר שלהם".

 

"כרופא המטפל בכל יום בסוכרתיים רבים, אני יכול להבין את הקושי בביצוע בדיקות סוכר מרובות, בין אם כתוצאה מכאב ובין אם מדובר בעול המלווה במבוכה. אחד הפתרונות האפשריים לכך הוא מכשיר חדש שפותח לאחרונה, הנקרא פריסטייל ליברה המאפשר למדוד סוכר ללא צורך בדקירת אצבע או בכיול המכשיר".

 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סוכרת. מגיפה עולמית של 382 מיליון איש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים