שתף קטע נבחר

11 הרגלים שפוגעים בבריאות השיניים שלכם

כולנו רוצים חיוך צחור ושיניים בריאות, אבל הרגלים יומיומיים שאנחנו עושים מבלי לייחס להם חשיבות גבוהה, עלולים לפגוע בבריאות השיניים. מהם ההרגלים הללו ואיך אפשר לשנות אותם?

לאורך חיינו אנו אוספים הרגלים רבים, חלקם טובים - חלקם פחות. לעתים נדמה לנו שהרגל קטן לא יכול לגרום לנזק גדול, אך מנהגים קבועים ושגרתיים עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך בטווח הרחוק. לכן רצוי לפתח מודעות ולנסות לשנות הרגלים אלה לפני שזה יהיה מאוחר מדי.

  

גם כשזה מגיע לבריאות השיניים שלנו אנו חוטאים בהרגלים "מגונים" הנובעים מכל מיני סיבות, ביניהן עצלות, חיסכון בזמן ומידע שגוי. רוצים להימנע מביקור אצל רופא השיניים? נסו להימנע מהטעויות הבאות:

 

 

1. ריבוי פעולות בזמן הצחצוח

נא להיפרד מהנייד לזמן הצחצוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נא להיפרד מהנייד לזמן הצחצוח(צילום: shutterstock)
 

כל דקה בבוקר יקרה מפז, והפיתוי לבצע פעולות נוספות בזמן שאנחנו מצחצחים שיניים, כמו להתעדכן בפייסבוק או להתקלח - גבוה. אך החיסכון בזמן בא על חשבון צחצוח שיניים איכותי וניקוי יסודי של כל משטחי השיניים בפה.

 

"רצוי להשקיע כמה דקות נוספות בבוקר ולהבטיח שאכן ביצעתם את הפעולה על הצד הטוב ביותר, שכן צחצוח שיניים עקבי ויסודי יכול למנוע הצטברות רובד חיידקי המכונה פלאק, אשר גורם לאבנית ולדלקות חניכיים או לחילופין לעששת (חורים בשיניים)", מסביר ד"ר איתי לייסר, רופא שיניים ומנהל פורום חרדה דנטלית בפורטל הרפואה Infomed.

 

מי אמר שצריך לצחצח שיניים אחרי שאוכלים ממתקים?

 

2. שימוש בקסמי שיניים

עדיף להשתמש בחוט דנטלי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עדיף להשתמש בחוט דנטלי(צילום: shutterstock)

מקלות העץ המחודדים בהחלט יכולים להיות שימושיים כעזרה ראשונה, כדי לחלץ שאריות פטרוזיליה בזמן דייט או לפני פגישה חשובה. אך מסתבר ששימוש לא נכון בקיסמי שיניים יכול להזיק: פציעות של החניכיים, דחיסת מזון על ידי הקיסם למקום עמוק יותר בתוך החניכיים, שבירת הקיסם בעומק החניכיים וקושי להוציא אותו - כל אלה יכולים לקרות כתוצאה משימוש לא תקין בקיסם, מסביר ד"ר לייסר. למרות ההרגל, כדאי שתשקלו להשאיר את הקיסמים להגשת מתאבנים בלבד ותעברו לחוט דנטלי, שעושה עבודה יסודית בניקוי שאריות מזון ונעים יותר לחניכיים.

 

שלב אחר שלב: איך מנקים שיניים עם חוט דנטלי

 

3. ניקוי מברשת השיניים באופן מוגזם

הקפידו לחליף מברשת כל 3-4 חודשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפידו לחליף מברשת כל 3-4 חודשים(צילום: shutterstock)

שקלתם לשטוף את מברשת השיניים במדיח או להכניס אותה למיקרוגל לצורך חיטוי? כדאי שתחשבו שוב. למרות התפיסה לפיה מברשות שיניים משמשות כבית חם לאינספור חיידקים, אין הוכחה חותכת לכך שמישהו אכן חלה כתוצאה משימוש במברשת שיניים. למעשה, ניקיון מוגזם יכול לגרום נזק למברשת השיניים והיא לא תעשה את עבודתה נאמנה בעת הצחצוח.

 

כדי בכל זאת לשמור על היגיינת הפה רצוי לאוורר את מברשת השיניים באוויר הפתוח (ולהקפיד שלא תיגע במברשות אחרות) ומדי פעם לשטוף אותה במים רותחים. הדרך הטובה ביותר להבטיח את היגיינת המברשת, אומר ד"ר לייסר, היא פשוט להחליף אותה לעתים קרובות. "רצוי להחליף מברשת שיניים אחת לשלושה - ארבעה חודשים, או כשסיבי המברשת 'נפתחים' כלפי חוץ - המוקדם מבין השניים", הוא קובע.

 

זהירות: איך מגיעה צואה למברשת השיניים שלכם?

 

4. לקיחת טיפים מהרשתות החברתיות

לא כל מה שכתוב באינטרנט, בהכרח נכון (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לא כל מה שכתוב באינטרנט, בהכרח נכון(צילום: Shutterstock)

הרשת מלאה בטיפים בשיטת "עשה זאת בעצמך". גם בתחום השיניים ניתן להיתקל בטיפים רבים, כמו שימוש בלימון וסודה לשתייה כדי להלבין את השיניים. ברוב המקרים לקיחת עצות מגורמים שאינם מוסמכים בתחום השיניים עלולה לגרום ליותר נזק מתועלת. כל מוצר שקשור להיגיינת השיניים עובר בדיקה קפדנית ומאושר על ידי משרד הבריאות. לכן חשבו פעמיים לפני שתעשו שימוש בכל מיני חומרים, רק כי מישהו ממליץ על כך ברשת.

 

הלבנת שיניים: כל השיטות והמוצרים לחיוך מושלם

 

5. אחסון המברשת הרטובה בכלי אטום

חשוב שהמברשת תהיה מאווררת (צילום: סי די בנק) (צילום: סי די בנק)
חשוב שהמברשת תהיה מאווררת(צילום: סי די בנק)

אמנם חשוב לאחסן את מברשת השיניים בכלי סגור לפני שאנחנו אורזים אותה במזוודה, אך לא פחות חשוב לפרוק אותה ברגע שאנו מגיעים ליעד. חיידקים משגשגים בסביבה לחה, ולכן רצוי לאוורר את המברשת באוויר הצח ולשמור על כלי האחסון יבש ככל הניתן. אין מתקן ייעודי למברשות שיניים בחדר המלון? כוס פשוטה תעשה את העבודה.

 

 

6. קושי להיפרד מהפירסינג בלשון או בשפה

על האסטתיקה אפשר להתווכח, אבל לא על הבריאות (צילום: גבי מנשה) (צילום: גבי מנשה)
על האסטתיקה אפשר להתווכח, אבל לא על הבריאות(צילום: גבי מנשה)

ביטוי עצמי הוא חשוב, אך האם בכל מחיר? מחקרים מצאו כי אנשים שיש להם פירסינג בלשון או בשפה למשך זמן רב סובלים מבעיות דנטליות. "פירסינג בשפה או בלשון יכול לגרום לנסיגת חניכיים, לשברים בשיניים ולדלקות באזור, ולעתים אף לזיהום שמערב את חיידקי הפה", מסביר ד"ר לייסר וממליץ להיפרד מהפירסינג בידידות לאחר תקופה קצרה, כדי למנוע סיבוכים בהמשך.

 

רמב"ם: נפטר החייל שאושפז בגלל פירסינג בלשון

 

7. הזנחת הפלטה

סיימתם טיפול בברזלים? אל תוותרו על השימוש בפלטה (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
סיימתם טיפול בברזלים? אל תוותרו על השימוש בפלטה(צילום: shutterstock )

רובנו חווינו בתקופה זו או אחרת בחיים את ה"תענוג" שנקרא גשר בשיניים. מדובר לרוב בהקרבה של שנה-שנתיים, כאשר התוצאה היא שיניים ישרות להפליא ותחושת רווחה. תחושה זו לא נמשכת זמן רב, שכן השיניים זזות ואנו נאלצים "להתחתן" עם הפלטה כדי לשמור על החיוך המושלם לנצח.

 

טעות שכיחה במיוחד היא הפסקת השימוש בפלטה בשלב מסוים, מה שיכול לגרום לכל ההשקעה, הכספית והמנטלית, לרדת לטמיון. הניחו את הפלטה על השידה ליד המיטה, שימו תזכורת בנייד, אם צריך - רק אל תשכחו להשתמש בה, אפילו אם זה למספר לילות בשבוע בלבד.

 

יישור שיניים: מתי להתחיל ולמי זה מתאים?

 

8. אי שתיית מי ברז

הפלואוריד המוסף למי השתייה מגן על השיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפלואוריד המוסף למי השתייה מגן על השיניים(צילום: shutterstock)

בניגוד למיתוס הרווח בשנים האחרונות לפיו מי ברז אינם בריאים, וברקע "מהפיכת" המים המינרלים, חשוב לדעת כי הפלואוריד המצוי במי הברז שלנו חיוני לשיניים ויכול למנוע עששת. כעדות לכך, משחות שיניים רבות מועשרות בפלואוריד. "פלואוריד, כאשר ניתן במידה נכונה ומבוקרת הן במשחת השיניים והן דרך המים, מחזק את אימייל השן וגורם לה להיות עמידה יותר בפני עששת", מסביר ד"ר לייסר.

 

למי הברז יש טעם לוואי ואתם מעדיפים להימנע משתייתם? הקפידו להרטיב את מברשת השיניים במי ברז לפני הצחצוח והשתמשו רק במשחת שיניים המכילה פלואוריד.

 

מזיק או בריא: לכמה פלואוריד אנחנו זקוקים?

 

9. התמכרות למיצים

השייקים אולי עתירי ויטמינים, אבל גם מפוצצים בסוכרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השייקים אולי עתירי ויטמינים, אבל גם מפוצצים בסוכרים(צילום: shutterstock)

בין אם זה מיץ טבעי תוצרת בית או מיץ ארוז בבקבוק מעוצב, אין ספק שטרנד המיצים משתלט על העולם. למרות כל הוויטמינים והמרכיבים החיוניים שהם מספקים לגופנו, המיצים גם שוטפים את הפה בחומצות, סוכרים ועוד שלל "מתנות", שלא ממש עושות חסד עם השיניים שלנו. אתם לא חייבים להיפרד ממשקה הבריאות האהוב, אך שטיפת הפה במים, לאחר שתיית מיץ סחוט מפירות הדר, או צחצוח שיניים לאחר שתיית מיץ עשיר בפרוקטוז, עשויים למזער נזקים.

 

10. צריכה נמוכה של ויטמין D וסידן

אל תוותרו על מוצרי חלב העשירים בסידן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תוותרו על מוצרי חלב העשירים בסידן(צילום: shutterstock)

ויטמינים ומינרלים הם אבני הבניין של השיניים בילדותנו, וחיוניים לצפיפות וחוזק השיניים בבגרותנו. כדי להבטיח שהשיניים שלכם מקבלות את התמיכה הנדרשת הקפידו לאכול מזונות עשירים בסידן, כמו מוצרי חלב על כל סוגיהם וירקות עתירי סידן כמו ברוקולי, שעועית וכרובית.

 

בכל בנוגע לוויטמין D, צאו לשמש הישראלית המלטפת, מדי יום למשך 10 דקות, וכבר תגיעו למכסה. במקרים של ספיגה בעייתית של ויטמינים בגוף ניתן ליטול תוספי מזון בהתאם להמלצת הרופא או התזונאית.

 

ברוקולי, סויה או חלב: ממה נקבל יותר סידן?

 

11. עישון

הרגל מסריח ומזיק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרגל מסריח ומזיק(צילום: shutterstock)

זו כבר עובדה ידועה שעישון מזיק לריאות וללב. אם נדרשות סיבות נוספת להפסיק לעשן, מלבד הריח הרע והכתמים על השיניים, ד"ר לייסר מציין כי עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להתפתחות מחלות חניכיים (ובעקבות זאת גם נסיגת חניכיים ואובדן שיניים בהמשך), מוריד את רמת זרימת הדם בחניכיים ומפחית את סיכויי ההצלחה וההחלמה של פרוצדורות כירורגיות כמו שתלים, ניתוחי חניכיים ועקירות. יותר מכך, אם אתם כבר סובלים ממחלות חניכיים, העישון יעכב ויפריע לתהליך ההחלמה מאחר וניקוטין פוגע ביכולת של הגוף להילחם בזיהומים. הרגל רע כבר אמרנו?

 

איך מצחצחים שיניים בצורה נכונה? צפו:

 




 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא חבל להרוס חיוך מושלם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים