שתף קטע נבחר

צמצום בפערי ילודה בין ערבים ליהודים: "החברה השתנתה"

"החברה הערבית, כמו כל חברה אחרת בעולם, הושפעה מהמודרניזציה והנשים שבה משתלבות בשוק העבודה", כך הסבירה מנהלת עמותת נועם למען נשים ערביות את הנתונים שלפיהם ילודת נשים במגזר הצטמצמה לעומת זו שבקרב יהודיות

 

מחר (יום ה')" מציינים ברחבי העולם את יום הילד הבינלאומי. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים על צמצום ילודת ערבים ביחס לילודת יהודים בישראל. סלאח סליימה, מנהלת עמותת נועם למען נשים ערביות ופרופ' אמנון סופר מאוניברסיטת חיפה התייחסו לנתונים וטענו כי אין שינוי במגמות.

 

על פי הלמ"ס, כ-41% מהאוכלוסייה הערבית הם ילדים, לעומת כ-31% מהאוכלוסייה היהודית ו-23% מאוכלוסיית האחרים. ההבדלים נובעים בעיקר מהבדלים ברמות הפריון. עד תחילת שנות ה-2000, מספר הילדים הממוצע שאישה צפויה ללדת במהלך חייה (שיעור פריון כולל) בקרב נשים ערביות עמד על כ-4.3 בממוצע לעומת כ-2.6 בקרב נשים יהודיות. אבל מאז הצטמצמו ההבדלים באופן משמעותי: ב-2014 שיעור הפריון הכולל של אישה ערבייה עמד על 3.17 ילדים במהלך חייה, לעומת 3.11 בקרב היהודיות. 

 

פרופ' סופר הסביר כי לפי הנתונים שבידיו "כמעט 50 שנה לא היה שום מפנה במגזר הערבי המוסלמי". אך סליימה אמרה: "החברה הישראלית  עוד לא הפנימה את המשמעות החברתית והכלכלית של השינוי. החברה הערבית היא כמו כל חברה אחרת בעולם, המודרנה נכנסה, האקדמיזציה של החברה עלתה, נשים יותר משתלבות בשוק העבודה, כל אישה שהיא בעלת תואר ראשון או שני רוצה ללמוד ולהתקדם ולפתח קריירה. קריירה מצמצמת את מספר הילדים".

 

סופר הדגיש כי "לישראל אין שום בעיה דמוגרפית משום שמספר היהודים היום - כ-80% מהאוכלוסיה ובעוד 20 שנה נישאר קרוב מאוד למספר הזה, רוב יהודי מוחץ בתוך ישראל. ריבוי טבעי הוא לא רק ילודה אלא גם העלייה בתוחלת החיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים