שתף קטע נבחר

בקרוב: צה"ל צפוי לגייס נשאי HIV לשירות מלא

"ידיעות אחרונות" חושף היום כי צה"ל יגייס לשירותיו נשאי HIV, בניגוד למצב כיום, בו הנשאים נפלטים מהמערכת כמעט אוטומטית. מדובר בכ-10-20 מלש"בים מדי שנה. גורמים צבאיים מסרו כי: "כל מקרה ייבחן לגופו, וההחלטה תתקבל על ידי ועדה מיוחדת". מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "מדובר בפריצת דרך שמשקפת את רוח התקופה בהתייחסות לנשאי HIV"

החלטה תקדימית בצה"ל: נשאי HIV יגויסו לשירות צבאי מלא. זאת בניגוד למצב כיום, בו מלש"בים (צעירים לפני גיוס) או חיילים שמתגלים כנשאי HIV במהלך השירות הסדיר מקבלים באופן אוטומטי פרופיל 21, ואז עוברים לסטטוס של מתנדב או נפלטים לגמרי מהמערכת (אם אינם מעוניינים בהתנדבות). לאחר השינוי יקבלו הנשאים פרופיל רגיל, ככל הנראה 45.

 

ההחלטה התקבלה בעידודו המלא של תא"ל דוד דגן, קצין רפואה ראשי, התומך במהלך והקים — בפעם הראשונה בתולדות צה"ל — צוות מיוחד המבצע עבודה מטה בנושא במטרה לשנות את המדיניות הקיימת.

 

יש לציין כי בצבאות מערביים אחרים מגייסים נשאים. בצבא האמריקני, למשל, המגבלה הכמעט יחידה על נשאי HIV היא שאינם יכולים לשרת מחוץ לתחומי ארה"ב.

 

קיראו עוד

אין גאווה: עלייה במס' ההומואים שנדבקו ב-HIV

האם התפתחות הטיפול ב-HIV - גרמה לשאננות?

לחיות עם HIV ולשמור על הבריאות: 9 כללים

 

כ-10-20 מלש"בים נשאים בכל שנה

גורמים צבאיים מחיל הרפואה הסבירו כי עבודת המטה החלה בעקבות פניות של הורים למועמדים לשירות ביטחון שהינם נשאי HIV. אלה טענו כי בעקבות שיפור בטיפול הרפואי בנשאים ומשום שהסיכוי שידביקו חיילים אחרים הוא אפסי — יש לגייסם.

 

לדברי הגורמים, בכל מקרה אין כוונה להציב אותם ביחידות קרביות או בתפקידים שבהם הם עלולים להיפצע. עוד הבהירו בחיל הרפואה כי אותם מועמדים יצטרכו לעמוד בכמה תנאים: שהנשאות תהיה אצלם "רדומה" וללא תסמינים, שהינם מטופלים באופן סדיר, שהינם במעקב פסיכולוגי — ובכל מקרה הגיוס לא יהיה גורף, כל מקרה ייבחן לגופו, וההחלטה תתקבל על ידי ועדה מיוחדת שתוקם לנושא.

 

מדי שנה ישנם בין 10 ל־20 מלש"בים או חיילים בשירות סדיר שמתגלים כנשאי HIV. לאחר שתסתיים עבודת המטה לבחינת הנושא יעביר קרפ"ר את המלצתו לתיקון חוק הגיוס למשרד הביטחון, ורק אז יתאפשר גיוסם.

 

"החלטה מנפצת סטיגמות"

יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, אמר אתמול: "מדובר בפריצת דרך של ממש, שמשקפת את רוח התקופה בהתייחסות לנשאי HIV. אני שמח שגם בצה"ל מבינים שנשאים יכולים לתרום את חלקם בשירות צבאי כמו כל אזרח במדינה, ומקווה שבקרוב הצבא יאשר את ההחלטה. בשנת 2015, בעזרת טיפול תרופתי, נשאי HIV יכולים לחיות חיים טובים ומלאים וללא סיכוני הדבקה ממשיים.

 

"שירות צבאי בישראל הוא מבחינות רבות כרטיס כניסה חברתי. אין לי ספק שהתהליך הזה, מעבר למשמעות האדירה שלו על קבוצת הצעירים המיועדים לשירות, יש לו משמעויות רבות אחרות והוא מהווה צעד משמעותי בניפוץ סטיגמות, שעדיין קיימות היום כלפי נשאי HIV בחברה הישראלית. הוועד למלחמה באיידס קידם את הנושא מול גורמי הבריאות בצבא במשך שנים רבות".

 

בוועד טוענים כי בעקבות ההתקדמות הרפואית, נשא HIV שמאובחן ומטופל מצליח לשמור על מערכת חיסון יציבה לחלוטין ועל מצב בריאותי תקין, כך שעצם היותו נשא HIV כלל לא משפיע על יכולות התפקוד שלו בתפקידים צבאיים, ובכלל.

 

כמו כן, הוא אינו מהווה סיכון לבריאות הציבור או ליתר החיילים שכן הסיכוי שידביק אחרים הוא אפסי. חשוב לציין שנגיף ה־HIV, שעלול לגרום למחלת האיידס, אינו מועבר מאדם לאדם באמצעות מגעים יומיומיים כגון שימוש בכלי אוכל משותפים, שימוש משותף באסלה, מקלחות משותפות או ציוד משותף.

 

לדברי לבנת, "אנחנו מאמינים שישנם גם תפקידי לחימה שבהם ניתן לשלב נשאי HIV ומאמינים שהשלב הבא יהיה שילוב של נשאים בכל התפקידים הצבאיים, כל אחד על פי נתוניו האישיים ויכולותיו. HIV יפסיק להוות פקטור בהערכת תפקוד של מועמדים לגיוס".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "סוגיית שילוב נשאי HIV בצה״ל הינה סוגייה מורכבת. בעקבות המלצה של ועדת מומחים בנושא הורה קרפ״ר על קיום עבודת מטה מול אגף כוח האדם בצבא ומול משרד הביטחון, על מנת לבחון את גיוסם של נשאי HIV במדרג הפרופילים הכשירים לשירות צבאי. יש לציין כי כל שינוי בספר הפרופילים קשור גם לשינוי בחקיקה, ולכן מדובר בתהליך שיימשך זמן רב".

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
גם נשאי HIV יוכלו להתגייס לצה"ל
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים