שתף קטע נבחר

ועדת הכלכלה בכנסת: להכיר במזון לחולי צליאק כתרופה

בדיון שנערך בכנסת בנושא סבסוד מזונות לחולי צליאק, האשימו נציגי החולים כי הדיונים נמשכים כבר 14 שנים ללא כל התקדמות. יו"ר הוועדה, ח"כ דב חנין: "יש להכיר במזון ללא גלוטן לחולי הצליאק כתרופה"

האם המזון המיוחד שחולי צליאק נדרשים לרכוש יוכר כתרופה ויסבוסד על-ידי המדינה? ועדת הכלכלה של הכנסת עסקה היום (ג') במחירים הגבוהים של המוצרים ללא גלוטן לחולי צליאק, אולם נראה שלפחות בעתיד הקרוב ימשיכו החולים לשלם מחיר יקר עבור המזון.

 

נציגי החולים האשימו כי שנים ארוכות מתקיימים דיונים ומחאות ללא שום פתרון באופק, ואילו במשרדי הבריאות והכלכלה טענו כי לא נקבע לכך תקציב.

 

קיראו עוד

בלי בדיקות מיותרות: הנחיות חדשות לאיבחון צליאק

נטול גלוטן: המדריך המלא לחיים עם צליאק

מחלת אלף הפנים: האם לילד יש צליאק?

 

במהלך הדיון ח"כ נורית קורן (הליכוד) הסבירה כי אזרחים רבים פנו אליה בתלונה על מחירי המוצרים, וכי לדבריה הדרך להוזיל את המוצרים צריכה להיות באמצעות העלאת ההיצע, הורדת מכסים כדי לפתוח את השוק ומתן הטבות קודם כל למשפחות קשות יום שבהן חולי צליאק.

 

ח"כ מרב בן ארי (כולנו), חולת צליאק בעצמה, אמרה: "יש להעביר את הסובסידיה מהקמח ללחם כדי לתת לעוד יצרנים לגשת למכרז על ייצור מוצרים ללא גלוטן, בו זכתה חברת גלעם". בן ארי הוסיפה: "יש דלת פתוחה לחולי הצליאק בכנסת ויש עשייה ועבודה לטובתם, נכון שאין עדיין שורה תחתונה של הישג אבל אנחנו בדרך".

 

ח"כ אחמד טיבי אמר גם הוא כי: "יש צורך לסבסד והמחירים הם הוכחה לכך, צריך גם יחס אחר לחולים ולמשפחות ממשרד הבריאות. באנגליה חולי צליאק מקבלים מזון ללא גלוטן לפי מרשם רפואי ללא תמורה כספית כלשהי או תמורת תשלום סמלי".

 

3,000 שקל נוספים למזון בכל שנה

ראש השירותים לבריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, הציג את המלצות הצוות בראשותו, שלדבריו חלקן בטיפול וחלקן דורשות תוספת תקציב. לדבריו, חולי הצליאק משלמים כ-3,000 שקל בשנה יותר עבור מזון מאדם רגיל, והיום הסיוע הוא בסובסידיה של קמח ללא גלוטן של גלעם ב-700 אלף שקל, כדי שיהיה שווה ערך לקמח הלבן הרגיל, ובקצבה של 100 שקל למשפחות נזקקות עם הכנסה מתחת ל-4,000 שקל.

 

"ההמלצה למתן סיוע לרכישת מזון ללא גלוטן כרוכה בתוספת תקציב של למעלה מ-90 מיליון שקל שאין לנו כרגע", אמר גרוטו. צעדים נוספים שהציג כללו הגברת תחרות על ידי כניסת יצרנים ויבואנים חדשים, תמיכה ביצרנים מקומיים במייצרים מזון ללא גלוטן. בעתיד צפויות הקלות רגולטוריות ליצרנים מקומיים וסיוע פרטני של משרד הבריאות למפעלים המעוניינים לייצר מזון ללא גלוטן ומתקשים לקבל אישור משרד הבריאות, והקלות רגולטוריות ליבואנים כולל בחינת אפשרות לייבוא מקביל.

 

ח"כ דב חנין, שמילא את מקום היו"ר, אמר כי עבור החולים מזון ללא גלוטן הוא היחיד שקיים, ועל כן יש להתייחס אליו כאל תרופה. פרופ' גרוטו השיב בשם משרד הבריאות: "יש לזה השלכות רוחב, חולי סוכרת יוכלו לדרוש להכיר במזון שלהם כתרופה ובוועדה לא הייתה החלטה חד משמעית בעניין הזה. בעקרון הנטייה המקצועית שלי כן להשתלב בגישה הזו, אבל צריך להגדיר מנגנון לייחד את המחלה הזו ממחלות אחרות".

 

מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק, דן סולומון, האשים בועדה כי חרף דיונים רבים בשנים האחרונות, אין כל התקדמות למען החולים: "הכל דיבורים וזו לא תוכנית רדיו", אמר סולומון, " כבר 14 שנה מדברים וכלום לא קורה. אל תספרו לנו על בעיות תקציב – תביאו לנו פתרונות. בסוף הכל מתחיל ונגמר בכסף ובשר האוצר".

 

הוא סיפר כיצד הצליח להביא לשינוי ולהורדת מחירי מוצרים רבים, והזהיר כי סובסידיה למצרך תגיע בסופו של דבר גם לאנשים שבוחרים לצרוך את המוצרים ולא רק לחולים. ח"כ בן ארי אמרה כי סולומון חושב שחולה צליאק צריך לקבל תמיכה ממדינת ישראל וקראה לו לומר זאת במפורש. סולומון אמר בתגובה: "אני רוצה שכל חולה צליאק ישלם כמו כל האחרים על לחם, פסטה ולא מעניין אותי איך תעשו את זה".

 

המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, ינון אלרועי, התייחס לדברי סולומון ואמר, "בכל העולם מחיר המוצרים גבוה יותר ממוצר רגיל וזה יומרני לצפות שהמחירים יהיו דומים. בעניין היבוא באנו בדברים מול המכס וברמה עקרונית יש הבנה לפתוח יבוא בדומה למוצרים לחולי סכרת. באשר ליצרנים – מפעל שמייצא לא צריך שום טובות ויכול לקבל תמיכה של עד 20% מענק הון במסגרת השקעותיו הרגילות".

 

"מדינת ישראל מושכת ידה מהטיפול בחולי הצליאק"

נציג האוצר, אורי גבע, אמר כי "ככל שצליאק היא מחלה יש לטפל בה באמצעות חוק ביטוח בריאות ממלכתי. יש שיטה ברורה של הכנסת זכאויות וטיפולים לסל הבריאות – ועדת הסל שמתכנסת בימים אלה. ככל שוועדת הסל תחליט להכניס סיוע לחולי צליאק זה בסמכותה. צריך לציין שלמהלך כזה יהיו השלכות רוחב תקציביות".

 

ח"כ חנין סיכם את הדיון ואמר כי "מדובר במציאות בלתי נסבלת – במבחן התוצאה מדברים על קבוצה של חולים שמתמודדים עם מציאות קשה ביותר ומחלה שהטיפול בה הוא באמצעות מוצרי מזון שיקרים בכל קנה מידה. הסיבה למצב הזה זו העובדה יוצאת הדופן שמדינת ישראל מושכת את ידה מהטיפול בעניין ומשרד האוצר לא מכניס את היד לכיס".

 

"המדינה לא יכולה להמשיך להתעלם מקבוצה של חולים שאין להם ברירה אחרת", הוסיף חנין, "נקודת המפתח היא שהטיפול היחיד בחולים הוא מזון ללא גלוטן, לכן זה שווה ערך לתרופה. אני מציע למדינה לא להכריז על המזון כתרופה וללכת לוועדת סל התרופות, בשל ההשלכות, אלא ללכת למהלך מתון יותר של סיוע ישיר לחולי הצליאק, כמו בצרפת או בבריטניה וזה יבטיח שההנחה תשמש לנצרכים. זה פתרון שיעלה כסף, אבל בטח יעלה פחות מהאלטרנטיבות".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוצרים ללא גלוטן? מזון או תרופה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים