שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי: עד 2030 תיבלם ההדבקה ב-HIV

נתונים חדשים אופטימיים מארגון הבריאות העולמי לקראת יום המודעות לאיידס: קוקטייל התרופות הפחית התמותה מהנגיף ב-42% ועד שנת 2030 תיבלם לחלוטין ההדבקה בנגיף. בתוך כך ממליצים בארגון לתת הקוקטייל לאלה שאינם נשאים ונמצאים בקבוצת סיכון

ארגון הבריאות העולמי מסר הערב (שישי) כי בזכות קוקטייל התרופות ל-HIV, ירד שיעור התמותה מהנגיף ב-42%, משיא של 2 מיליון קורבנות בשנת 2004, ל-1.2 מיליון איש שמתו מהמחלה אשתקד. מאז שנת 2000, קרוב ל-7.8 מיליון חיי אדם ניצלו ופחות אנשים נדבקים ב-HIV.

 

על פי התחזיות של הארגון, עד שנת 2020 תיבלם מגמת ההדבקה ב-HIV בשיעור של 75%, ועד 2030 תיבלם כליל מגיפת ההדבקה ב-HIV שעה שיותר נשאים יטופלו בקוקטייל ולא יעבירו אותו לאחרים.

 

חרף הנתונים המעודדים, בארגון הבריאות העולמי מציינים עוד כי נותרה עבודה רבה: ברחבי העולם 60% מכלל נשאי ה-HIV לא החלו לקבל את קוקטייל התרופות אף שהוכח כי ככל שהקוקטייל ניתן מוקדם, כך גדלים הסיכויים לבלום אותו ולמנוע את העברתו לאחרים.

 

ההמלצה: תרופות ללא נשאים - לשם הגנה

בתוך כך, ממליצים בארגון הבריאות העולמי כי קוקטייל התרופות ינתן לכל האנשים שנמצאים בסיכון גבוה להדבקה ב-HIV. טיפול זה הקרוי PrEP, ניתן באופן יומיומי למי שאינו נשא HIV, ומיועד לאנשים

בתעשיית הזנות, נרקומנים, בני ובנות זוג לנשא HIV, או אלה המקיימים יחסי מין ללא קונדום ללא פרטנר קבוע.

 

ה-PreEP מורכב מתרופות אנטי ויראליות הניתנות לנשאי HIV, דוגמת התרופה טרובדה. כבר היום מיליוני נשאי HIV משתמשים בהן באופן יומיומי וקבוע, עם זאת עולה חשש כי שימוש נרחב בהן, עלול ליצור עמידות לנגיף.

 

מוקדם יותר השבוע דיווח ארגון הבריאות העולמי כי בשנת 2014 מספר הנדבקים החדשים בנגיף האיידס הגיע לשיא של כל הזמנים באיזור אירופה הכולל גם את מרכז אסיה. על פי הדו"ח החדש, אובחנו בשנה שעברה 142 אלף נשים חדשים.

 

מרבית הנדבקים החדשים - הטרוסקסואלים

מרבית מקרי ההדבקה נרשמו ב-15 ארצות מזרח אירופאיות הכוללות את רוסיה, אוקראינה ומרכז אסיה. מרבית הנדבקים החדשים הם הטרוסקסואליים ומספר הנרקומנים שנדבקו בנגיף ה-HIV נותר משמעותי. הנתונים החדשים פורסמו לקראת יום האיידס הבינלאומי שיצויין ברחבי העולם ב-1 לינואר הקרוב.

 

המצב בישראל אינו מעודד גם כן: על פי נתוני משרד הבריאות ומרכז הבדיקות הארצי לאיידס בתל השומר, נתגלו בשנה שעברה 488 נשאים מעל גיל 15. מידי שנה, נדבקים גם כ-4 ילודים בנגיף האיידס מהאם הנשאית, במהלך הלידה. כ-70% מהנשאים הם גברים, וקבוצת הסיכון הגדולה ביותר - 29%, היתה זו של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. מרבית הנשאים החדשים - 53%, הם בני 25 עד 44. 109 מתוך הנשאים הם סטרייטים וסטרייטיות: 57 נשים ו-52 גברים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תלמידים בסין באירוע להעלאת המודעות לאיידס
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים