שתף קטע נבחר

ניו יורק: המסעדות יחוייבו להזהיר מפני כמות מלח גבוהה בתפריטים

רשתות מסעדות בתפוח הגדול ידרשו להוסיף אזהרה מפני כמות נתרן גבוהה בתפריטי המזון, כחלק מהמאבק בשיעור הגבוה של מחלות לב וכלי דם. בעיריית ניו יורק אמרו כי מרבית הסועדים אינם מודעים לכמויות המלח העצומות במנות המוגשות במסעדות

זהירות, מלח: ניו יורק תהפוך לעיר הראשונה המחייבת בעלי מסעדות להוסיף אזהרה על תכולת נתרן גבוהה במנות המוגשות במסעדות. זאת כצעד נוסף במלחמה במחלות הלב והשבץ המוחי.

 

לצד כל מנה בתפריט שתכיל מעל 2,300 מיליגרמים של נתרן, כמות הנתרן המקסימלית המומלצת ביממה, השווה לכפית מלח אחת, תצויין אזהרה בדמות מלחיה בתוך משולש שחור.

 

ההחלטה להוסיף אזהרה על תכולת מלח גבוהה התקבלה על ידי מועצת הבריאות של העיר ניו יורק בספטמבר האחרון, והיא כוללת בשלב ראשון רק רשתות מסעדות ודוכני מזון באולמות קולנוע ואיצטדיוני ספורט.

 

כך ייראו התפריטים:

 

הסמל שיצביע על כמות מלח גבוהה מדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסמל שיצביע על כמות מלח גבוהה מדי(צילום: רויטרס)

 

ליצור תפריט בריא יותר

בניו יורק מאמינים כי האזהרות החדשות עשויות להוביל רשתות מזון מהיר ליצור תפריט בריא יותר. בחלק גדול מהתפריטים המוגשים ברשתות אלה, הצרכנים כלל אינם מודעים לכמויות המלח העצומות המוגשות במוצרים.

 

כך למשל, בתפריט של רשת הכריכים סאבווי, כולל כריך איטלקי 2980 מיליגרמים של מלח. כנפי עוף של רשת TGI Fridays המפורסמת מכילים 3,030 מיליגרמים, וסלט שרימפס ותרד של רשת אפלביז כולל 2,990 מיליגרמים של נתרן.

 

במחקר שנערך בשנת 2010 כבר נמצא כי הניו יורקים צורכים בממוצע מעל 3,200 מיליגרמים של נתרן ביממה. את הכמויות הגבוהות ביותר של מלח צורכים שחורים והיספאנים.

 

חוק המלח החדש, הוא צעד נוסף בארה"ב להיאבק במגיפת ההשמנה הפוקדת את האמריקנית, ובשיעור הגבוה של מחלות לב וכלי דם.

 

בחודש יוני האחרון, החליט מינהל המזון והתרופות האמריקני לכל יצרניות המזון בארה"ב להסיר את שומני הטרנס מכל מוצרי המזון. ליצרניות ניתנה תקופה של 3 שנים לבצע את ההוראה.

 

החלטת ה-FDA נובעת מעבודה מחקרית רחבת היקף שקבעה כי שמנים מסוג PHO המהווים את המקור העיקרי לייצור שומני טראנס, אינם בטוחים לבריאות הציבור. ה- FDA כתב בהחלטתו כי שומני הטרנס מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, והסרתם מהמדפים תמנע אלפי מקרי התקפי לב קטלניים מדי שנה.

 

בשנת 2008 כבר הורתה מחלקת התברואה בעיר על המסעדות לציין את התפריט הקלורי של המזונות. בעקבות המהלך, החלו רשתות רבות לציין את הערך הקלורי, ובהן רשת בתי הקפה סטארבקס ומקדונלדס.

 

בעירייה אמרו אז, כי מטרת החוק היא לגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני הזמנת ארוחת צהריים המכילה אלף קלוריות, שהן כמחצית הקלוריות המומלצות ליממה לאדם מבוגר. על פי ההערכות, יותר ממחצית מתושבי ניו יורק סובלים מהשמנת יתר. החוק החדש, כך מניחים, ימנע מ-150 אלף תושבים להידרדר לכדי השמנת יתר וימנע 30 אלף מקרי סוכרת ובעיות בריאות אחרות במהלך חמש השנים הבאות.

 

בשנת 2010 אמרו מומחים בארצות הברית כי צמצום צריכת המלח היא בעלת אפקט בריאותי הדומה לזה של הפסקת עישון. על פי התחזית, קיצוץ המלח במזון עשוי למנוע עשרות אלפי מקרי תמותה, התקפי-לב ושבץ מוחי. ההמלצות פורסמו בגליון של כתב העת  New England Journal of Medicine.

 

על פי המומחים, הכמות המומלצת היומית אצל מבוגרים הנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם היא 3.7 גרמים, ואצל אנשים בסיכון נמוך ללקות במחלות עומדת הכמות הזו על 5.8 גרם ליממה. אולם בפועל - גבר אמריקני ממוצע צורך כ-10.4 גרם מלח ליממה, ואישה כ-7.3 גרם ליממה. לפיכך ממליצים המומחים על קיצוץ של גרם ליממה לפחות, ועדיף שלושה גרמים של מלח, כדי להביא להגנה הנדרשת.

 

אבל לא יהיה די אם נפחית את כמות המלח שאנחנו מפזרים על המזון: על פי המחלקה לחקלאות בארצות הברית, 77% מהמלח במזון מגיע ממזון מעובד, בעוד שרק 6% מוסף על ידי הסועד, וכ-5% מוסף בעת הבישול.

צפו בדיון באולפן ynet: האם בקרוב לא ישאר כבר מה לאכול?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגבילים את כמות המלח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים