שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: תוגש הצהרת תובע נגד עצורי דומא

עוד השבוע יגישו השב"כ והפרקליטות הצהרת תובע נגד העצורים שחשודים ברצח משפחת דוואבשה בחודש יולי. משמעות הדבר, שבשב"כ מגבשים תשתית פלילית לצורך כתבי אישום. עם זאת, עדיין לא ברור מתי יוגשו כתבי אישום ובאילו סעיפים. היום דווח על התקדמות נוספת בחקירה

 

פרסום ראשון: השב"כ והפרקליטות יגישו במהלך השבוע הצהרת תובע לבית המשפט נגד החשודים שנעצרו בגין ביצוע ומעורבות ברצח בני משפחת דוואבשה בכפר דומא בסוף חודש יולי.

 

בסוף השבוע ימלאו 30 ימים למעצר החשודים, שמהם נמנע עד כה מפגש עם עורכי דין. החוק מחייב עד אז להגיש כתב אישום נגד העצורים, אך עדיין לא ברור אם ומתי יוגשו כתבי אישום ובגין אילו סעיפים.

 

היום מסרו בשב"כ ובמשטרה כי חלה התקדמות נוספת בחקירת אירוע הטרור היהודי. עם זאת, פרטיה נמצאים תחת צו איסור פרסום ולא ניתן לפרט מעבר לכך. הגשת הצהרת התובע פירושה שהשב"כ קרוב להעברת המידע והראיות שיש בידו למסלול הפלילי הנדרש לצורך הכנת כתבי אישום בקרוב מאוד.

 

בראיון לאולפן ynet התייחס ירון בלום, בכיר השב"כ לשעבר, לטענות של עורכי הדין של החשודים על עינויים בחקירת השב"כ: "לא היו דברים מעולם, כל החקירות האלו מפוקחות באופן הדו בשירות הביטחון הכללי, על ידי ראש אגף חוקרים וראש השירות. אף אחד מהם לא יסכן את כסאו כדי להביא הודאה". בלום הוסיף כי "הנחקרים ראו שופט, בכל הערכת מעצר עורכי הדין מגישים ערר לבית המשפט, זה מגיע עד לבית המשפט העליון. השופטים עצמם רואים את הנחקרים, לא העורכי דין באיזשהו שלב אבל מדובר בחבורה קטנה מאוד של טרוריסטים או חשודים בפעילות טרור, אנרכיסטים שרוצים לזעזע את המזרח התיכון, להבעיר אותו. הם מאמינים בשינוי המשטר במדינה הזו כדי להגיע לתוצאה הזו".  

 

הנרצחים, בני משפחת דוואבשה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
הנרצחים, בני משפחת דוואבשה(צילום: חסן שעלאן)

 

השימוש בהצהרת תובע נועד לאפשר לפרקליטות והמשטרה להשלים את כתבי האישום, ולכך נדרש להותיר את החשודים במעצר כדי למנוע שיבוש חקירה וגם במקרה של חשודים המסוכנים לציבור הנחשדים בביצוע פשעים חמורים.

 

בשבוע שעבר התייחס המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי בוועדת החוקה של הכנסת כי באישור היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ננקטו "צעדים חריגים ויש על כך ביקורת שיפוטית". נזרי הבהיר כי האמצעים החריגים שעליהם דיבר הם, בין היתר, הבאת עצורים בפני שופט אחרי יותר מ-48 שעות והארכת מעצר של חשודים שלא בנוכחותם.

 

בדיון העוסק בהארכת הוראת השעה המאפשרת מניעת מפגש חשוד עם עורך דין אומר נזרי: "איני מתייחס במפורט לחקירה. אין חקירות במחשכים ולא מעלימים אנשים. כל הפעולות מלוות בפרקליטות, חלקן באישור יועמ"ש. אכן נעשו צעדים חריגים. יש לכך גם בקרה שיפוטית. בין היתר הודענו לבית המשפט העליון שמאפשרים להם להניח תפילין ולהדליק נרות. שוחחתי. אישית עם מנהל מתקן השב"כ שבו הם עצורים".

שניים מהחשודים במעורבות ברצח (זכריא סדה, ארגון "רבנים לזכויות אדם") (זכריא סדה, ארגון
שניים מהחשודים במעורבות ברצח(זכריא סדה, ארגון "רבנים לזכויות אדם")

 

לאחר הפרסום על אודות התקדמות בחקירה אמר עו"ד איתמר בן גביר, פרקליטו של אחד החשודים: "ההדלפה של שירות הביטחון הכללי על התקדמות בחקירת דומא היא ניסיון בוטה להכשיר את לב השופטים בדיון בבג"ץ להמשיך את העינויים שנעשים בנחקרים. אינני יודע אם יש התקדמות משמעותית, אך הערכתי היא שאם הייתה התקדמות כזאת צו איסור המפגש היה מוסר והשב"כ לא היה מונע ממני לראות את מרשי, אם יש התקדמות אין טעם לאיסור מפגש עם עורך דין".


מארגון "חננו", שאף הוא מייצג חשודים בפרשה, נמסר: "עינוי של יהודים קטינים במרתפי השב"כ אינו מתקבל על הדעת בשום אופן. כל אזרח בישראל שהיה עובר עינויים צורבים כאלו, ועוד מצד בני עמו, היה מספק לחוקריו את הסחורה. לצערנו, חקירת האירוע בדומא נמצאת תחת צווי איסור פרסום ולכן הציבור בישראל טרם נחשף לכל התנהלות גורמי החקירה בתיק. אנו בטוחים כי זכות הציבור לדעת את הפרטים. לב יהודי לא יוכל להישאר אדיש לפרטים אלו ולא יוכל לקבלם בשום צורה".

  

בתחילת החודש התיר השב"כ לפרסם כי נעצרו כמה חשודים במהלך חקירת הרצח. לפי ההודעה שפורסמה אז, גורמי הביטחון עצרו צעירים חשודים בהשתייכות להתארגנות טרור יהודית ובביצוע פיגועי טרור. במסגרת החקירות נבדק חשד למעורבות אותם צעירים בפיגוע ההצתה שבו נרצחו בני הזוג סעד וריאהם דוואבשה ובנם התינוק עלי. זהות העצורים עדיין נמצאת תחת צו איסור פרסום.

 

חוסיין דוואבשה, אביה של ריאם, אמר אז בתגובה: "אנחנו שמחים לדעת שמערכת הביטחון שמה את ידיה על הרוצחים של הבת שלי, החתן שלי והנכד שלי אחרי ארבעה חודשים. אנחנו מקווים שיענישו אותם בצורה הכי חמורה שיש. את המשפחה שלי זה לא יחזיר לי אבל אני רוצה שאותם רוצחים יסתכלו בעיניים של אחמד הקטן ויראו מה הם עשו לו, איך הם הרגו את המשפחה שלו".

 

במערכת הביטחון העריכו כי מעצר החשודים לא יוביל בהכרח לסיום החקירה או להגשת כתבי אישום בקרוב. ניסיון עבר מלמד שיהודים שנעצרו בחשד לפעילות טרור הקפידו לשמור על שתיקה ומנעו פיצוח של פרשיות דומות בעבר.


פורסם לראשונה 20/12/2015 10:25

 

יואב זיתון, אטילה שומפלבי ורועי ינובסקי השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בני משפחת דוואבשה
צילום: EPA
מומלצים