שתף קטע נבחר

אוכלים עם ביטחון עצמי: 5 סיבות לשבת יחד סביב לשולחן

אנחנו לומדים לקשר בין אוכל לרגשות כבר בגיל ינקות, ולעתים קרובות קשר זה הופך למבלבל מאד. ארוחה משפחתית מסודרת היא דרך מצוינת ליצור קשר בריא ומספק בין המזון שאנו אוכלים למה שאנחנו מרגישים וכמובן למשפחה כולה

בשיתוף אסם 

 

הקשר בין אוכל לרגשות מתחיל בפועל עוד לפני הלידה, עוד בהיותנו עוברים. האם, מחד, דואגת לאכול מזון בריא, ומאידך, מדברת אל העובר, לעתים אף משמיעה לו מוזיקה, ולמעשה דואגת להזין גם את הנפש שלו.

  

הצטרפו לשולחן המשפחתי

 

לאחר הלידה ההזנה הפיזית והנפשית כרוכות זו בזו. הנקה מייצרת חיבור פיזי ונפשי בין האם והתינוק, מייצרת מערכת יחסים שלמה של נתינה הכוללת חיבוק, חיבור. גם מי שאינה מניקה מסתכלת בעיני תינוקה בעת האכלה, דואגת להחזיק אותו בקרבה ומייצרת את החיבור הפיזי והנפשי שדרוש כ"כ לתינוק ולאם.

מחוברים למקרר בכל שעות היום, ללא קשר לרעב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחוברים למקרר בכל שעות היום, ללא קשר לרעב(צילום: shutterstock)
 

קשר זה בין הפיזי לנפשי נמשך כל חיינו ולעתים קרובות מבלבל אותנו. לא פעם נשמע את עצמנו וכן אחרים אומרים משפטים כמו: "הייתי במצב רוח רע היום והתנפלתי על המקרר". לעתים כשאנחנו מתקשים לשלוט ברגשותנו, הפניה שלנו האוטומטית תהיה לאוכל.

למעשה, השאלה האמיתית בנקודת הזמן הזו תהיה מה בעצם אנחנו באמת צריכים ? האם את חבילת השוקולד או שיחה וחיבוק?

 

ארוחת ערב משפחתית כחיבור בין בני המשפחה

מטרתה המוצהרת של ארוחה משפחתית היא ארוחה מסודרת ומזינה לכל המשפחה. מטרה נוספת, שאינה מוצהרת וחשובה לעתים אף יותר היא שהות משותפת המייצרת חוויה של אחדות וחיבור משפחתי.

 

גם אם בתחילת הדרך לנו כהורים יש יותר שליטה על סיפוק הצרכים הנפשית והפיזית של הילד, ככל שילדינו מתבגרים ההשפעה הזו הולכת וקטנה. מבחינה נפשית, הם נפגשים עם עוד גורמים - מורים, חברים, אחרים שלאו דווקא דואגים לשלוותם הנפשית שלהם, אלא לעתים אף מזיקים לה שלא במתכוון. מבחינה פיזית, אין לנו עוד את האפשרות לפקח בכל רגע מה אוכלים ילדינו, באיזו צורה וגם באיזה מצב רוח הם כשהם ניגשים לאכול.

 

סביב ארוחה משפחתית בשעה קבועה אפשר לבנות שגרה יומית מסודרת, במיוחד עבור הילדים הקטנים שעדיין לא מכירים את מושגי הזמן, ולכן זקוקים ל"עוגנים" מסוג זה במהלך היום. אפשר ללמד את הילד שלפני הארוחה אפשר לשחק במחשב או לראות טלוויזיה, ואילו אחרי הארוחה זה זמן להתקלח ולקרוא ספר לפי השינה. סדר יום כזה גם מצמצם ויכוחים והתנגדויות ומקל על שרשרת הפעולות הבאות.

ארוחת ערב משפחתית תורמת הן להורים והן לילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ארוחת ערב משפחתית תורמת הן להורים והן לילדים(צילום: shutterstock)
 

ואלה עוד לא כל היתרונות של הארוחה המשפחתית: מחקרים מראים כי ארוחות משפחתיות מעניקות לילדים תחושת שייכות ובטחון עצמי. נמצא קשר הדוק בין השתתפות בארוחות משפחתיות לשיפור בלימודים. אפילו מתגברים, שלרוב מפגינים שליליות כלפי כל מה שקשור לבילוי משפחתי, זקוקים לארוחות כאלה. תתייעצו איתם, תבחרו שעה שנוחה עבורם - זה ילמד אותם לנהל משא ומתן ולהתגמש בלי לוותר על העקרונות שלהם.

 

ארוחות משפחתיות קבועות מחזקות את הקשר הבריא בין אוכל לנפש. היא מאפשרת לכל בני הבית להתאסף יחד כדי לדבר, לשתף וגם לאכול. להלן כמה המלצות, כיצד כדאי לקיים ארוחות כאלה:

 

  1. קבעו מועדים קבועים לארוחות משפחתיות - רצוי אחת ליום, אך אפילו ארוחה אחת לשבוע היא מסגרת חשובה.
  2. עודדו את כל בני הבית להשתתף בתכנון והכנת הארוחה - כך הארוחה תורכב מהמנות האהובות של כל בני הבית. גם אם מדובר בארוחה באמצע השבוע – בחרו מתכונים פשוטים שלא דורשים השקעה של זמן ואפשר להכין אותן בפשטות ובמהירות. תנו לילדים עצמם אפשרות בחירה – חביתה או פסטה? פיצה או סלט? זה יחזק את יכולת קבלת ההחלטות שלהם.
  3. תלו במטבח תפריט ארוחות שבועי - זה יקל על תכנון מוקדם.
  4. הקפידו על ארוחות מעניינות - צקו תוכן לארוחה. צרו שיחות בעלות משמעות. למשל, בקשו שכל אחד ישתף איך עבר היום שלו. ילדים יכולים לבקש מההורים או מסבים לספר על ילדותם. הורים יכולים לבקש מילדים לספר על נושא מעניין שלמדו או קראו עליו או על סרט או סדרה שראו בטלויזיה. מחקרים מראים, כי ארוחות משפחתיות תורמות להעשרת אוצר מילים של הילדים אפילו יותר מקריאת ספרים. התעניינו התעניינות כנה זה בזו והכי חשוב – בזמן הארוחה התנתקו מהמסכים!
  5. סיימו את הארוחה ביחד.

 

שרון רנדליך , פסיכותרפיסטית, מאמנת אישית ומשפחה, והבעלים של גומא המרכז לאימון וגישור


פורסם לראשונה 17/01/2016 11:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לבלות יחד, כל המשפחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים