שתף קטע נבחר

משלימים שעות שינה בסופ"ש? זה מזיק לבריאות שלכם

חוקרים גילו כי השלמת שעות שינה בסופי השבוע עלולה להוביל לבעיות בריאות בטווח הארוך כמו למשל: עלייה במשקל, סימנים מוקדמים לסוכרת ועלייה ברמות הכולסטרול. אז כמה אתם צריכים לישון כדי להישאר בריאים?

סוף השבוע הגיע ואתם מנצלים אותו להשלמת שעות שינה? אולי כדאי שתחשבו שוב. מחקר חדש מגלה כי שעות שינה נוספות עלולות להוביל לבעיות בריאות בטווח הארוך. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Clinical endocrinology and Metabolism.

 

שינוי תבניות השינה למשך תקופה קצרה, גורם לקצב הטבעי של הגוף שלנו - לצאת מסינכרוניזציה עם גירויי הסביבה, מה שעושה גם הג'ט לג. במחקר החדש, ניסו החוקרים להתחקות אחר התופעה בדרך לא פולשנית.

 

במחקר נבדקו תבניות השינה של 447 משתתפים, באמצעות צמידי ניטור שינה שענדו על פרק כף ידם. עקבו החוקרים אחר תזוזותיהם או חוסר התזוזה של המשתתפים. בנוסף ציינו החוקרים את מצב בריאותם של המשתתפים, ונטלו מהם דגימות דם. במיוחד עקבו החוקרים אחר רמות הסוכר והכולסטרול של הנבדקים.

 

קיראו עוד

 41% עם נדודי שינה: סקר - השינה של הישראלים

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

הנחיות חדשות: כמה צריך לישון בכל גיל?

 

המחקר העלה כי  תבניות השינה של המשתתפים השתנו במהלך סוף השבוע. רבים מהם נשארו ערים עד מאוחר וישנו למחרת למשך זמן ארוך מהרגיל. החוקרים מצאו קשר בין השינוי בין תבניות השינה והופעת סמנים המעידים על השינוי במצב בריאותם.

 

ככל שהשינוי בתבניות השינה היה קיצוני יותר, כך גדל הסיכוי לרמות נמוכות יותר של ערכי הכולסטרול "הטוב" – HDL, ולרמות גבוהות של שומנים מסוג טריגליצרידים בדמם. שני אלה הם סמנים מוקדמים למחלות לב וכלי דם.

 

אלה ששינו באופן קיצוני את שעות השינה, הראו עלייה במשקל עד כדי עודף משקל והתגלו אצלם סימנים מוקדמים לסוכרת. אף שהמחקר לא הראה כי מישהו מהשתתפים לקה בלבו או חלה בסוכרת, קבעו החוקרים כי מי שנשאר ער יותר במהלך סוף השבוע, ישן שעות ארוכות יותר למחרת, וחזר שוב לשעות שינה וערות רגילות במהלך שבוע העבודה, הראה שינויים גדולים יותר לרעה במצבו הגופני.

 

נדודי שינה. עלייה במשקל, עלייה בכולסטרול וברמות הסוכר (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
נדודי שינה. עלייה במשקל, עלייה בכולסטרול וברמות הסוכר(צילום: shuttestock)

  

סימנים מוקדמים למחלת הסוכרת

מחקר דומה כבר נערך על ידי חוקרי אוניברסיטת הארוורד בשנת 2012, בו שהו הנחקרים במעבדה במשך מספר שבועות והורשו לישון רק 5.6 שעות בלילה למשך 28 שעות. בתחילת המחקר כל הנבדקים היו בריאים, אולם בסופו שלושה הראו סימנים מוקדמים של סוכרת, בכך שרמות הסוכר בדמם היו גבוהים בצורה קיצונית. שאר הנבדקים הראו גם כן עליות מדאיגות בערכי הסוכר.

 

מחקר אחר שנערך בשנת 2011 על ידי חוקרי בית הספר לרפואה וורויק שבאנגליה, בו סיכמו החוקרים 15 מחקרים רחבי היקף בהם השתתפו כ-470 אלף איש משמונה מדינות, עקב אחר נבדקים במשך שבע עד 25 שנים ומצא סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם במחסור שינה.

 

במהלך המחקרים, לקו הנבדקים ב- 4,169 התקפי לב, 3,478 מקרי שבץ מוחי ו-8,420 מחלות לב אחרות. החוקרים מצאו כי שינה של פחות משש שעות בלילה, והפרעות שינה, מגבירות את הסיכון ללקות או למות מהתקף לב ב-48% ואת הסיכון ללקות או למות משבץ מוחי ב-15%.

 

החוקרים הסבירו כי מחסור בשעות שינה גורם להפרשת הורמונים וכימיקלים הפוגעים בכלי הדם ומובילים ליתר לחץ דם, עלייה ברמות הכולסטרול, סיכון מוגבר לסוכרת, השמנה, התקף לב ושבץ מוחי. "מדובר בפצצה מתקתקת לבריאות", הזהירו החוקרים. "אלו במצבים מסכני חיים שיש להימנע מהם על ידי שינה מספקת".

  

 

הישראלים: ישנים קרוב לשבע שעות בלילה

סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה מצא כי הישראלי ישן בממוצע קרוב לשבע שעות בלילה, כאשר רק 15% ישנים יותר משמונה שעות בלילה. אנשים בגיל 55 ומעלה ישנים, על פי הסקר, פחות שעות בלילה, בהשוואה לצעירים יותר: 27% מהמבוגרים ישנים חמש שעות או פחות בלילה, לעומת כ-17% מהצעירים, הישנים פחות מחמש שעות בלילה.

 

על פי תוצאות הסקר, מתוך 22% הסובלים מקשיי הירדמות או נדודי שינה, 6% סובלים מכך לעתים קרובות. שיעור הנשים הסובלות מנדודי שינה או מקשיי הירדמות כמעט כפול משיעור הגברים הסובלים מכך (29% בהשוואה ל-14%) ועם העלייה בגיל עולה גם שיעור הסובלים מהתופעה. הסיבות השכיחות לנדודי שינה הם לחץ, מחשבות מטרידות, בעיות רפואיות ועומס בעבודה.

 

 ומה עושים עם הנחירות הקולניות של בן הזוג? צפו בפיתוח המהפכני שמפחית את עוצמת הנחירות

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משלימים שעות שינה בסופ"ש? זה עלול להיות מסוכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים