שתף קטע נבחר

"עלינו לעבוד בשת"פ עם מדינות האזור"

המכון למחקרי ביטחון לאומי שוטח את הערכתו האסטרטגית ל 2016. מה הוא הסדר העולמי החדש?" כאשר הממשל האמריקאי הנוכחי נכנס לתפקיד הייתה תחושה ציבורית שארה"ב מעורבת מדי במזה"ת", אמר ראש ה CIA לשעבר, גנרל דיוויד פטראוס

בשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי

 

הכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) נערך בשעה זו במוזיאון א"י בתל אביב. בכנס יציג ראש המכון, האלוף (במיל) עמוס ידלין, את ה"הערכה אסטרטגית לישראל – 2016". במהלך ימי הכנס צפויים לפרוס את השקפותיהם גם - נשיא המדינה, ראובן ריבלין, הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, שר הביטחון משה יעלון, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, השרים נפתלי בנט, גלעד ארדן, יואב גלנט ואיילת שקד והח"כים יאיר לפיד וציפי לבני. גדעון סער, הסופר דוד גרוסמן ורבים נוספים.

 

ראש ה CIA לשעבר, גנרל דיוויד פטראוס: "כאשר הממשל הנוכחי נכנס לתפקיד הייתה תחושה ציבורית שארה"ב מעורבת מדי במזה"ת , ואפילו באירופה. זה הוביל לנסיגת הכוחות מהמזה"ת, לקו האדום מול סוריה שלא באמת היה קו אדום, האמביוולנטיות לגבי חימוש האופוזיציה בסוריה. זה מובן בהתחשב במחירים הכבדים שאמריקה שילמה בוויטנאם, עיראק ואפגניסטן".

 

"היום, לעומת זאת, אנו מובילים קואליציה של 62 מדינות למלחמה במדינה האסלאמית. המתקפה נגד המדינה האסלאמית בעיראק תופסת מומנטום ומתבצעת פעילות גם בסוריה. ארה"ב מעולם לא עזבה את המזה"ת – עשרות אלפי חיילים אמריקאים עדיין נמצאים באזור. אם ארה"ב לא תוביל את המאמץ - ברור שלא יתבצע הטיפול הדרוש בדאע"ש".

 

תיירי דה מונבריאל ,יו"ר הוועד המנהל של המכון הצרפתי ליחסים בינ"ל: "המרכיב המרכזי במערכת הבינלאומית הוא עדיין מדינות. לא כל המדינות מתפוררות. האתגר המרכזי הוא קיום שת"פ בין מדינות, גם כאלו שלא מחבבות אחת את השנייה".

 

זוכים לשיתוף פעולה גם ממדינות מוסלמיות מתונות באזור

"אנחנו לא אוהבים בהכרח את המשטר הסיני, הסעודי או האיראני אך עלינו לעבוד בשת"פ עם מדינות - הן בסופו של דבר אלו שמקבלות החלטות על מעורבות באזורים אלו ואחרים ושותפות לסכסוכים אזוריים. אנו עדים היום לאתגרים חדשים לחלוטין, למשל נושא הפליטים. אם האיחוד האירופי יקרוס זו תהיה טרגדיה לעולם כולו. אני מעריך שהאיחוד האירופי כן ישרוד ודווקא יתחזק 4 או 5 שנים מהיום".

 

שיבשנקאר מנון, יו"ר הוועדה המייעצת במכון למחקרי סין בניו דלהי: "אין היום אף מקום בו מדינות יושבות ביחד סביב שולחן ודנות בהתמודדות אל מול האיומים המשותפים. הודו עבדה תמיד בשת"פ קרוב עם ישראל במלחמתה נגד הטרור. דווקא בנושא המדינה האסלאמית, אנו זוכים לשיתוף פעולה גם ממדינות מוסלמיות מתונות באזור".

 

פרופ' איתמר רבינוביץ', לשעבר שגריר ישראל בארה"ב: "ישנן אמירות של שרים בכירים בממשלה הזאת ושל נציגים רשמיים של ישראל בעולם בנוגע לתחליפים לתלות של ישראל בארה"ב. אני מזכיר שבהצבעה בנושא אוקראינה, השגריר הישראלי נמנע מלהצביע יחד עם ארה"ב".

 

"ההיגיון היה ייחודיות היחסים שלנו עם רוסיה. זה האינטרס שלנו וזה האינטרס האמריקאי שישראל תפתח קשרים עם מדינות נוספות - שייקלו גם על הקשרים בין ירושלים וושינגטון. אבל בסופו של יום כאשר נדרשות הכרעות משמעותיות - אין תחליף לארה"ב. יש לפתח קשרים עם מדינות באסיה ואמריקה הלטינית אבל תמיד לזכור שהיחסים החשובים ביותר של ישראל הם עם ארה"ב".

 

בכנס, בן היומיים, משתתפים גם בכירים מחו"ל ובהם: מי שהוביל את הקואליציה נגד המדינה האסלאמית, גנרל ג'ון אלן; ראש ה-CIA לשעבר גנרל דיוויד פטראוס, ראש צוות המו"מ האמריקאי להסכם הגרעין עם איראן השגרירה וונדי שרמן ובכירים נוספים.

 

הכנס יכלול מושבים שיעסקו בנושאים האסטרטגיים שעל סדר יומה של ישראל ובשינוי כללי המשחק במערכת האזורית והעולמית וכן סימולציות סביב משברים ביטחוניים ומדיניים המדמות תרחישי הסלמה בגזרות שונות. בסיום הכנס צפוי המכון להמליץ לממשלת ישראל ולמערכת הביטחון על מדיניות ביטחון לאומי עדכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
גדי איזנקוט רמטכ"ל כנס בינלאומי מכון למחקר לאומי INSS
צילום: מוטי קמחי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים